Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta

sepsal Marley

22. března 2024 v 15:22

Naše oblíbené pivovary vypustily další a další várky zbrusu nových piv a my na ně v následujících řádcích podíváme podrobněji.

Začneme úplně novým létajícím pivovarem TamTam, za kterým nestojí žádný nováček, ale zkušená sládkyně Tamara Dolníčková. Prvotinou je žitná NEIPA The Eagle Flies Alone, v ní moderní chmely včetně nyní populárního Superdeliku vytvářejí bezva koktejl plný tropického ovoce, citrusů, hroznů a broskví. Parádní záležitost, už se těšíme na příští piva. Navíc kvitujeme, že je na plechovkách uvedeno podrobné složení a parametry, tady by se tuzemské top pivovary měly inspirovat – většinou podobné informace musí člověk vyhledávat online (a často i bez úspěchu).

Pivovar Nozib nová piva vypouští zpravidla ve skupinách po pěti, což nám více než vyhovuje – nemusíme je každý týden lovit po jednom dvou, jako je tomu u jiných pivovarů. Meruňkovo-ostružinový kyseláč je fajn, stejně jako chmelená německá pšenka German Whip a New England IPA Most Fusion s českými chmely. Bavila nás Cold IPA mimo jiné s našimi oblíbenými chmely Simcoe a Talus. Vítězem tentokráte je ale It's Ok To Be Odd, uvařený ve spolupráci s barcelonskými Oddity. Bezva šťavnatá NEIPA s Talusem a Superdelikem, plná tropického ovoce, broskví, s příjemným kokosem na pozadí.

Ochutnat nová piva od Sibeerie je povinnost, přeci jen patří k tomu nejlepšímu, co u nás potkáte. Uvařila svoji „asi pětistou“ NEIPA – tentokráte singlehopku s Mosaikem – I Love the Smell of Mosaic in the Morning. Je to bezva šťavnatá ovocná bomba, jaké máme od Sibeerie vždy rádi. Druhá New England IPA Hop Elixir je silou trochu slabší, ale podobně šťavnatá a výborně pitelná. Dále Sibeeria ve spolupráci s anglickými Moor a francouzskými Demory uvařila americkou IPA Heart to Heart to Heart, je to prima klasika s pryskyřično-citrusovými tóny. A potkat dnes neochucený ne-imperial stout není úplně snadné, tak nás příjemně potěšil Mind Twist – bezva hutný stout s aroma hořké čokolády, kávy a rozinek.

Pivovar Chroust uvařil nový ležák Fantasy Lager. Nicméně nejde o žádnou fádní klasiku, ale řádně chmelenou Cold IPA, mimo jiné s hroznovým extraktem Phantasm (který přispívá k většímu množství thiolů v pivu a tím větší ovocnosti). Je to příjemně pitelné lehké pivo, ideální do teplejšího počasí :) Dalším novinkou je Tai či či či, sice méně řízný, ale hezky aromatický a velmi pitelný New England ejl. Chroust nezapomíná ani na své tradiční jednorázové infuze – posledně třeba na tap takeover v Sandwich Rodeo připravil lehce zvrhlý chilli-kečupový Hell's Helles a prima višňovo-kolový kyseláč.

Na závěr jsme si nechali Zichovec, který přišel s novou verzí Nectaru of Happiness s chmelem Strata. Je to krásně ovocná NEIPA s tóny manga, jahod a pomerančů, parádně pitelná. Další piva Zichovec uvařil spolu s pivovarskými účastníky lednového festivalu Winter Affair. Čtyřrmutový pilsner ze spolupráce se švédským Omnipollem nás tolik nezaujal, zato lehké Grisette připravené s francouzskými Les Intenables je krásně svěží a výborně pitelné. Třetím pivem je DDH New Zealand Kölsch vařený za pomoci anglického Northern Monka. Pohodová, hutně džusovitá de facto NEIPA.

A teď už se pomalu blíží Velikonoce, což znamená, že přichází velikonoční piva, takže je na co se těšit (ne, nemáme na mysli zelené Starobrno) :)

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…