Vědci objevili největšího hada světa v amazonském deštném pralese – Anakondu zelenou

Biologové spatřili anakondu zelenou, která byla 7 metrů dlouhá a vážila 199 kilogramů.

A co víc, vědci teprve nyní zjistili, že monstrózní anakonda patří ke svému vlastnímu samostatnému druhu.

Podrobnosti o objevu byly nedávno zveřejněny v časopise MDPI Diversity, kde byly zdůrazněny jedinečné vlastnosti tohoto masivního hada.

Vonk spolupracoval s týmem dalších 14 vědců z devíti zemí. Společně zjistili, že anakonda zelená severní je zcela odlišným druhem od anakondy zelené, která byla dosud jediným oficiálně uznaným druhem anakondy zelené v Amazonii.

„Geneticky jsou rozdíly obrovské,“ řekl Bryan Fry, jeden ze spoluautorů studie a biolog z University of Queensland. „Geneticky se liší z pěti a půl procenta. Abychom to uvedli do kontextu, [lidé] se liší od šimpanzů asi o dvě procenta.“

Vědci přiřadili novému druhu anakondy latinské jméno Eunectes akayima.

„Slovo ‚akayima‘ pochází z několika domorodých jazyků severu Jižní Ameriky a znamená ‚velký had‘,“ řekl Vonk podle The Sun.

Vonk byl také natočen, jak plave vedle anakondy severní, což ukazuje, jak ohromně masivní had ve skutečnosti je.

Hlavní autor studie, Jesus Rivas, poznamenal, že si před více než 15 lety uvědomil, že existuje více než jeden druh anakondy zelené. On a jeho manželka Sarah Corey-Rivasová od té doby analyzovali vzorky na genetické rozdíly, ale trvalo až dosud, než zveřejnili svá zjištění.

„Sarah a já jsme na tom začali pracovat v roce 2007, kdy jsme si poprvé všimli, že existuje velký genetický rozdíl mezi venezuelskými vzorky a některými vzorky z Peru,“ řekl Rivas. „Pak jsme zahájili proces shromažďování vzorků a spolupracovníků po celé Jižní Americe i mimo ni, abychom dokončili mozaiku vzorků, která nám umožnila dát studii dohromady.“

zdroj: Allthatinteresting, Titulní obrázek: Pixabay.com/SeaReeds