Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manipulace / foto: shutterstock

Nedostatek sebeúcty, shovívavost a pocit viny – Typické vlastnosti, kvůli kterým jsme snadnou kořistí pro manipulátora

Máte pocit, že se snadno stáváte obětí manipulátorů? Možná je to některými vlastnostmi, kvůli kterým jste pro takové lidi snadná kořist. Které naše nejčastější vlastnosti usnadňují manipulátorům práci?

Nedostatek sebeúcty

Jednou z nejčastějších příčin, proč se necháme manipulovat, je nedostatek sebeúcty. Pokud si nemyslíme, že jsme hodnotní, důležití nebo schopní, pak budeme hledat potvrzení od ostatních. A to nám může způsobit, že budeme přijímat kompromisy, které nám ubližují, nebo že budeme dělat věci jen proto, aby nás někdo pochválil, miloval nebo uznal. Důležité je proto začít pracovat na našem sebevědomí a sebelásce. Říkat ne tomu, co nám neprospívá, najít své silné stránky a rozvíjet je.

Sebeúctu je potřeba posilovat
Sebeúctu je potřeba posilovat – Zdroj: Shutterstock.com

Přehnaná shovívavost

Další vlastností, kvůli které jsme snadno druhými manipulováni, je přehnaná shovívavost. Pokud jste příliš laskaví, tolerantní nebo obětaví, pak můžete být druhými vnímáni jako slabí, hloupí nebo naivní. Někteří lidé mohou využít vaši dobrotu a chtít po nás stále více a více. Mohou vás vydírat emocemi, lhaním nebo hrozbami. Jak to změnit? Je dobré si uvědomit, že být laskavý neznamená být poddajný. Není vaše povinnost zachraňovat nebo uspokojovat každého.

Pocit viny

Jestliže máte silný sklon k pocitům viny nebo se z nepochopitelných důvodů cítíte zodpovědní za situace, které nejsou pod vaší kontrolou, můžete být lehce zranitelní manipulátory. Ti mohou využívat vaši náchylnost k vině jako zbraň, aby vás ovlivnili a donutili vás dělat to, co chtějí oni. Vaše schopnost cítit vinu je sice důležitá pro vaši morálku a empatii, ale nenechte se využívat manipulátory, kteří se snaží ovládat vaše emoce a chování.

Manipulátor ví, jak argumentovat
Manipulátor ví, jak argumentovat – Zdroj: Shutterstock.com

Nedostatek asertivity

Další důležitou vlastností, která vás může činit snadno manipulovatelnými, je nedostatek asertivity. Když jsme totiž pasivní, mlčenliví nebo podřizující, pak můžeme být ignorováni, znevažováni nebo ovládáni. Manipulátoři mohou přehlížet vaše pocity, potřeby nebo názory a mohou vám vnucovat svou vůli, své zájmy nebo své hodnoty. A vy můžeme cítit bezmoc, frustraci nebo hněv. Naučte se proto vyjadřovat vaše pocity, potřeby a názory s respektem a důstojností.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/manipulator-praktiky-manipulace-zajmy-psycholog-jan-urban.A210825_092348_viteze_sov

 

Typické vlastnosti, kvůli kterým jsme snadnou kořistí pro manipulátora

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!