Zahrada

Prořezávání dřevin krok za krokem: Záruka krásné a úrodné zahrady

Od   | 

Získejte bohatou úrodu a krásné květy v zahradě díky správnému prořezávání keřů a stromů. Provedeme vás klíčovými technikami a tipy, jak na to, abyste podpořili zdraví vašich rostlin a maximalizovali jejich potenciál. Naučte se, kdy a jak provádět řez, aby vaše rostliny prosperovaly v každém ročním období.

Nejlepší doba pro prořezávání

Prořezávání se obvykle doporučuje dvakrát do roka – v zimě nebo předjaří a poté v létě po sklizni. Zimní řez podporuje růst a formuje korunu keře, zatímco letní řez se zaměřuje na odstranění nepotřebných výhonů a krácení větví. Přílišné prořezávání však může rostlinám uškodit, proto je důležité udržovat rozumný poměr mezi odstraněným a ponechaným materiálem​. Nyní je ideální čas na prořezání bobulovitých keřů (rybíz, maliny, borůvky) a provedení výchovného nebo prosvětlovacího řezu především u jádrovin.

Březen je také vhodný pro množení dřevnatými řízky rybízu. Zdroj: Pixabay

Základy prořezávání keřů

Prořezávání je klíčové pro udržení zdraví, vitality a estetiky stromů a keřů. Tento proces zahrnuje různé techniky a přístupy v závislosti na typu keře, jeho věku a účelu, pro který byl v zahradě vysazen. Jedním z klíčových aspektů je rozlišení mezi výchovným a prosvětlovacím řezem, které slouží k různým cílům.

Výchovný řez je zásadní v raných letech života keře, popřípadě stromu, a má za cíl vytvořit silnou, dobře strukturovanou korunu nebo kostru rostliny. Při výchovném řezu se odstraní přebytečné výhony a větve, které mohou narušit požadovaný tvar dřeviny. Například u některých druhů je možné při výsadbě provést úplné sesazení, což je forma výchovného řezu, která stimuluje růst základních větví​​.

 

Kam pro zahradní osvětlení?

 

Prosvětlovací řez naopak slouží k odstranění starých, nemocných nebo křížících se větví u dospělých dřevin, aby se zajistil průnik světla a vzduchu do jejich koruny. Tento typ řezu pomáhá zachovat zdraví keře a podporuje produkci květů a plodů. Například u keřů, které kvetou v létě, jako jsou komule nebo tavolníky, je vhodné provádět prosvětlovací řez v období bez mrazů​​​​.

Dalším důležitým aspektem péče o keře je zmlazování, které se provádí buď jednorázově, tedy radikálně sestřihem starých větví až u země, nebo postupně, kdy se odstraňuje část starých větví v průběhu několika let. Tento proces pomáhá obnovit růstovou vitalitu keře a podporuje vznik nových, zdravých výhonů. Při jednorázovém zmlazení je důležité zvážit, zda keř radikální řez snese, a v případě nejistoty se raději rozhodnout pro postupné zmlazení​​. Zmlazování se provádí nejčastěji u ovocných stromů, bobulovitých keřů a u některých okrasných keřů jako je hortenzie či šeřík.

 

Sprchový sloup praktický i v malé koupelně

 

Techniky pro správný řez

Řez v kroužku využijete, pokud potřebujete kompletně odstranit větev. Ideální je pro situace, kdy je větev poškozená, nemocná nebo zcela uschlá, případně pokud překáží nebo ohrožuje strukturu rostliny nebo bezpečnost okolí. Řez v kroužku se provádí u začátku větve, co nejblíže k hlavnímu kmeni nebo větší větvi, aniž by došlo k poškození kůry a tkání zbytku rostliny.

Řez na pupen je ideální pro zkracování větví nebo výhonů, kdy chcete stimulovat růst nového výhonu z určitého místa. Používá se například při formování keřů nebo u ovocných stromů pro podporu květenství a plodů. Řez na pupen se provádí těsně nad pupenem směřujícím ven z koruny, což podporuje otevřenější strukturu rostliny a zabraňuje křížení větví. Tato metoda je vhodná pro pravidelnou údržbu a tvarování keřů, obzvláště během jejich aktivního růstového období.

Řez ve větvení se používá, když potřebujete odstranit jednu z větví v místě, kde se větve rozdělují, a chcete ponechat tu silnější nebo lépe umístěnou. Ideální pro prořezávání větví, které rostou dovnitř koruny nebo se překrývají a kříží, což může vést k tření a poškození kůry. Tato technika pomáhá zachovat přirozený tvar rostliny a zajišťuje zdravější růst tím, že se odstraní slabší nebo nevhodně umístěné větve.

Kmenové a kořenové výmladky, neboli vlky, okolo míst řezu odstraňujte neprodleně, protože stromu odčerpávají živiny. Zdroj: Pixabay

Na kvalitě řezu a následné péči záleží

Pro dosažení nejlepších výsledků je nezbytné používat správné nástroje, které jsou čisté, ale také ostré. Nejenže to zjednodušuje práci, ale také pomáhá předcházet šíření nemocí mezi rostlinami. Kromě toho je důležité provádět řezy hladce a čistě.

Ošetření ran po řezu je důležité k prevenci infekcí a podpoře rychlého hojení. Pro menší rány (do 1 cm) není obvykle ošetření nutné, jelikož stromy a keře jsou schopny si s takovými ranami poradit samy. U větších ran však doporučujeme použití ochranných přípravků. Použijte balzám, který je určený na ochranu ran ovocných, okrasných a lesních dřevin po řezu nebo poškození. Balzám se snadno roztírá a vytváří po zaschnutí prodyšný film, který chrání ránu před nadměrným vysycháním a pronikáním dřevokazných hub. Další možností je použití štěpařského vosku.

V ideálním případě by mělo být mezi výhony maliníku asi 10-15 cm prostoru. Zdroj: Pexels

Zdroj info: Svaz zakládání a údržby zeleně, Zahrádčena, Přírodní zahrada

 

Do jaké nádrže zachytávat dešťovou vodu?

 

 


You must be logged in to post a comment Login