Sen o Dakaru zmařila kulka. Belgický policista zemřel při přestřelce s gangsterem

Radek Vičík Radek Vičík
23. 3. 2024 8:36
Belgický motocyklový závodník a člen speciální jednotky zemřel, když jeho policejní komando zatýkalo nebezpečného zločince. Na pohřeb hrdiny přijede ministryně vnitra i zástupce krále.
Jonathan Savel
Jonathan Savel | Foto: Jonathan Savel objectif Dakar 2025 via Facebook

Počátkem tohoto týdne zemřel 36letý belgický policista Jonathan Savel, který jen pár dní předtím v sedle stroje KTM bojoval na trati náročné dálkové soutěže Abu Dhabi Desert Challenge.

Jako člen speciálních jednotek belgické federální policie (DSU) se Savel účastnil operace s cílem zajistit osobu podezřelou z nezákonného obchodu s drogami, automobily a zbraněmi.

Operace začala v pondělí za úsvitu, kolem půl sedmé ráno, kdy Savel se svým týmem dorazil do bydliště podezřelého. Tým nejdřív na místě zajistil ženu, která si nebyla vědoma hrozícího nebezpečí.

Situace se však rychle vyhrotila. Muž ukrytý za dveřmi zahájil náhlou palbu. Prokurátor z města Charleroi Vincent Fiasse popsal děsivý okamžik: "Několikrát vystřelil a na policisty vyprázdnil téměř celý zásobník."

Zločinec trefil Savela a další dva jeho kolegy. Navzdory okamžitému přivolání posil a evakuaci zraněných byla policistova zranění smrtelná. Savel se tak po dlouhých letech stal první obětí z řad DSU.

"Je to temný den pro belgickou policii, federální policii a zejména pro naše speciální jednotky," uvedl generální komisař federální policie Eric Snoeck.

Pohřeb se všemi policejními poctami se uskuteční dnes v městečku Basècles za účasti ministryně vnitra Annelies Verlindenaové, která Savela posmrtně ocení vysokým státním vyznamenáním.

Pohřbu v kostele svatého Martina se podle stránek notele.be zúčastní také zástupce belgického krále a vysocí představitelé federální policie.

Savel dlouhé roky snil o startu na Rallye Dakar. Letos se kvůli malým zkušenostem nevešel na startovní listinu. O to víc chtěl svoji touhu dotáhnout do úspěšného konce příští rok v lednu. Svoji facebookovou stránku proto nazval "Jonathan Savel míří na Dakar 2025".

Na přelomu února a března se zúčastnil pouštní soutěže Abu Dhabi Desert Challenge v rámci mistrovství světa v dálkových rallye. V cíli mu patřila 23. příčka v kategorii Rally2, tedy mezi amatérskými jezdci.

Situaci si ještě ztížil tím, že jel v kategorii Malle Moto, tedy bez doprovodu mechaniků. Veškerý servis si v této kategorii musí jezdci v bivaku provádět sami.

 

Právě se děje

Další zprávy