Hlavní obsah

Co ukázal první zápas pod Haškem: aktivní kouč na lavičce, jasné jedničky i matné kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbývalo 19 minut a 30 sekund do konce prostoru na rozcvičení, když čeští fotbalisté, vyjma již pilně se připravujících gólmanů, vběhli na stadion v Oslu. Všichni už věděli první základní sestavu (staro)nového trenéra Ivana Haška, takže jen zbývalo odkrýt další karty. Redakce Sport.cz vybírá několik prvků, které úvodní utkání roku 2024 proti Norsku (2:1) přineslo.

Foto: Annika Byrde, ČTK/AP

Český národní tým vstoupil do nové éry úspěšně, v přátelském utkání porazil Norsko 2:1

Článek

Oslo (od našeho zpravodaje)  Začněme od začátku, tedy tím, co bylo jasné už přibližně hodinu před výkopem.

Čtyřka vzadu, Krejčí dopředu

Nominace na první pohled nahrávala tomu, že Ivan Hašek vsadí na rozestavení se třemi stopery. Pro Norsko ale zvolil variantu 4-2-3-1. Do středu obrany poslal slávisty Davida Zimu s Tomášem Holešem. Ladislava Krejčího naopak postavil do středové formace k Tomáši Součkovi.

Nejde o ustálený trend. Jak Hašek sám po utkání přiznal, brzy zvažoval, že Krejčího stáhne dozadu a přeskupí formaci na tři stopery. Nakonec tak neučinil. „Jsem rád, že máme hráče, který je univerzální a zvládne dobře dvě pozice,“ pravil Hašek na adresu Krejčího, který se například při obraně v hlubokém bloku vysouval nahoru, nad ním už zůstával jen Patrik Schick.

Národní mužstvo tentokrát hrálo s klasickou desítkou v podobě Lukáše Provoda. On by mohl být i tím, kdo naskočí vedle Součka ve formaci 3-4-3. Dále se nabízí například Michal Sadílek. Muž, který dokáže obsáhnou ohromné množství prostoru. Hašek a spol. chtějí být nečitelní, takže formací zřejmě uvidíme více.

Matné kraje, kvalitní střídání

Nalevo kooperovali Jaroslav Zelený a Pavel Šulc, napravo pak David Douděra s Mojmírem Chytilem. Nutno si přiznat, že práce na krajích patřila v Norsku ke slabší české činnosti. Směrem dozadu i dopředu. Zejména Zelený velkou část svého pobytu na trávníku nepodával optimální výkon. Chytil se na pro něj netradiční pozici na křídle moc neprosadil, stejně tak na druhé straně Šulc. Zelený i Douděra se, nejspíše podle pokynů, při rozehrávce vytahovali hodně nahoru.

Hašek potvrdil, že v úterý proti Arménii dostanou celkově příležitost jiní hráči. Těšit se tedy nejspíše můžeme na Davida Juráska, Adama Gabriela nebo třeba Matěje Juráska. Už v Norsku se střídání povedlo, primárně Antonín Barák a Ondřej Lingr hru hodně oživili.

Jasné vzkazy v bráně a útoku

Jen potvrzení toho, že brankářskou jedničkou je momentálně Jindřich Staněk. I když ho od zimy trápilo lýtko, po návratu mezi tři tyče předvádí v dresu Slavie výborné výkony a také reprezentace na něj spoléhá. Proti Norsku rozhodně nezklamal, připsal si mimo jiné několik velmi dobrých zákroků.

Stejná pozice je na hrotu útoku s ohledem na Patrika Schicka. Jednoduše řečeno, lepšího útočníka momentálně v Česku nemáme. V Oslu do prostřídání sestavy z celého týmu zřejmě nejnebezpečnější, i když je vidět, že si souhra ještě musí sednout.

Aktivita na lavičce

V realizačním týmu vedle asistentů Jaroslava Köstla a Jaroslava Veselého zastává Hašek roli hlavy rodiny, ale té pragmatické a méně extrovertní. Během utkání ale v dlouhém kabátu a bílých teniskách téměř celou dobu pochodoval na hranici svého vymezeného prostoru. Gestikuloval, rozdával pokyny.

Köstl vykoukl například v přerušení, aby udělil pokyny Krejčímu, ale pak hned zamířil zpět na lavičku a nechal taktovku výhradně na Haškovi. Ten pak vítězném gólu ukázal velké emoce. „Člověk angažmá prožívá, je snem pro každého. Užívám si to a věřím, že tak to bude mít celý nejen realizační tým,“ komentoval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články