Eduardo Chillida byl jedním z nejvýznamnějších španělských sochařů 20. století. Chillidovy abstraktní sochy můžete nalézt po celém světě, nicméně v rodném San Sebastiánu se stalo jeho dílo významným symbolem.

Jen málokdy naleznete ve světě abstraktního umění výtvory, které by bavily i děti, ale Eduardovi se to na pláži Ondarreta povedlo. Jeho snaha zkrotit vítr dala vzniknout kromě dvou hřebenů na útesech také umělým gejzírům, které ze země chrlí mořskou vodu. Zbudoval do stěn vyhlídky potrubí, které se při vyšší vlně zaplní vodou a díky obrovské síle, kterou moře ve svých hlubinách ukrývá, jí vystřelí na povrch.

,,Toto místo je původem všeho. Je to skutečný tvůrce díla. Vše, co jsem udělal, bylo, že jsem ho objevil. Vítr, moře, skála, to vše hrálo rozhodující roli. [...] Je šílenství snažit se soupeřit o velkolepost s mořem, větrem a skalami," řekl o svém díle Chillida.

Eduardo Chillida by letos oslavil 100 let, proto se na jeho počest znovu otevřelo jeho muzeum v baskickém městě Hernani.

Zdroje: barcelo.com