Historie rakoviny v britské královské rodině

Od roku 1900 až do současnosti bylo v britské královské rodině údajně diagnostikováno několik různých typů rakoviny. Zatímco dřívější případy byly veřejnosti utajeny, král Karel III. a princezna Kate jsou ohledně své nemoci otevřenější.

Reklama

Po několika měsících mlčení princezna Kate Middleton (42) oznámila, že jí byla diagnostikována rakovina. Kate neprozradila, o jaký druh rakoviny se jedná. Buckinghamský palác uvedl, že podrobnosti neprozradí. Princezna Kate na sociální síti X (dříve Twitter) oslovila veřejnost a v emotivním projevu vysvětlila, proč se od Vánoc na veřejnosti neukázala.

Na počátku února obletěla celý svět zpráva o nemoci britského krále Karla III. (75), kterému lékaři diagnostikovali rakovinu. Stále však není známo, o jaký typ rakoviny se jedná.

Měl rakovinu i dědeček Karla III.?

Králova diagnóza byla otevřeně sdělována lidem a zbytku světa, zatímco jeho předkové se snažili skrýt své zdravotní problémy. Karlův dědeček Jiří VI. byl vášnivým kuřákem. Kvůli onemocnění mu byla odebrána levá plíce. Podle listu The Telegraph šlo údajně o rakovinu.

Jiří VI. tak zemřel pouhých pět měsíců po operaci. Lékařům se podařilo diagnózu před veřejností utajit. Král tehdy také trpěl na cévní onemocnění, a tak se předpokládalo, že to byla příčina koronární trombózy. Později se ale říkalo, že k ní došlo až po rozšíření rakoviny.

Nemocní byli i rodiče Alžběty II.

The Telegraph uvádí, že matka královny Alžběty II. také trpěla rakovinou. William Shawcross ve své biografii napsal, že královnina matka byla s touto vážnou nemocí dvakrát léčena.

V roce 1966 byla operována a z tlustého střeva jí byl odstraněn nádor. Clarence House poté uvedl, že podstoupila operaci břicha. Po 18 letech musela být opět operována. Tvrdilo se, že podstupuje v nemocnici „testy“, ale skutečnou pravdou bylo odstranění nádoru z prsu. Královnina matka Alžběta zemřela v roce 2002 ve věku 102 let.

A jejich dcera, královna Alžběta II., údajně také zemřela na rakovinu. The Telegraph uvedl podrobnosti z biografie „Queen Elizabeth: An IntimatePortrait“, ve které Gyles Brandreth píše, že královna trpěla myelomem, vzácnou formou rakoviny kostí. Autor se přátelil s princem Philipem a uvádí, že královnin lékař si jejího zdravotního stavu byl vědom.

„Opravdu jsem nechtěl nikoho naštvat, ale pokud se to potvrdí, a jednoho dne se to potvrdí, alespoň já jako novinář říkám, jak to bylo,“ řekl Brandreth poté, co jeho tvrzení vyvolalo ožehavé diskuze.

Rakovina prsu i rakovina plic

„Princezna Victoria, dcera královny Viktorie a prince Alberta, zemřela na rakovinu prsu v roce 1901,“ píše US Weekly. V knize „Bertie: Život Edwarda VII“ od autorky Jane Ridleyové se píše, že král Edward VII. byl operován kvůli nádoru, který mu lékaři diagnostikovali v oblasti nosu.

U krále Edwarda VIII. Byla také diagnostikována rakovina, konkrétně v roce 1971. Byl velmi silným kuřákem, zemřel o rok později.

Sarah Fergusonová, Vévodkyně z Yorku, loni v červnu oznámila, že trpí rakovinou prsu. „Letos v lednu oznámila, že má další diagnózu, maligní melanom,“ píše US Weekly.

Vymysleli diagnózu pro prince Williama

Před čtyřmi lety se objevily zvěsti, že britskou královskou rodinu postihla další vážná zdravotní krize, když časopis National Enquirer na své obálce oznámil, že princ William trpí rakovinou v pokročilém stádiu. Časopis uvedl, že jde o již nevyléčitelné stadium rakoviny. Princ se měl o této nemoci dozvědět po nakažení covidem.

Ostatní média zprávu popřela a sám princ se nevyjádřil. Redakce Royal Central oslovila časopis National Enquirer kvůli falešným zprávám a časopis označila „odpadem“. Ukázalo se, že princ William trpěl jen těžší variantou covidu.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama