Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Putin spojil Ukrajince s terorem u Moskvy. Kyjev už reagoval

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putin spojil Ukrajince s terorem u Moskvy. Kyjev už reagoval

Andrea Malá

23. března 2024 14:24

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin poprvé promluvil o pátečním teroristickém útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy, který si podle posledních informací vyžádal přes sto obětí. Putin v souladu s předchozími vyjádřeními tajných služeb naznačil napojení pachatelů na Ukrajinu. Kyjev veškerá obvinění odmítl. 

Putin poděkoval záchranným složkám za jejich včerejší zásah a oznámil, že neděle 24. března bude dnem národního smutku. Útok označil za barbarský teroristický čin. "Naši nepřátelé nás nerozdělí," řekl během prvního vystoupení k tragédii podle BBC

Znovuzvolený ruský prezident prohlásil, že útočníci se pokusili uprchnout na Ukrajinu, kde podle jeho slov byli lidé, kteří jim měli pomoci s překročením hranice. Putin zdůraznil, že všichni útočníci byli zadrženi a zodpovědné osoby budou potrestány. 

FSB už v předchozím průběhu dne uvedla, že "zločinci měli překročit rusko-ukrajinskou hranici a měli příslušné kontakty na ukrajinské straně". Údajní pachatelé teroru byli vypátráni v Brjanské oblasti na západě Ruska, tedy nedaleko hranic s Ukrajinou, jak zdůraznila ruská státní média.

Kyjev podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka očekával, že ruští činitelé přijdou s verzí o ukrajinské stopě. "Závěry jsou zřejmé: jakékoliv snahy spojit Ukrajinu s tímto teroristickým útokem jsou absolutně neobhajitelné. Ukrajina nemá nejmenší spojitost s tímto incidentem. Verze ruských tajných služeb jsou neobhajitelné a absurdní," napsal Podoljak na síti X. 

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv už v pátek na sociální síti napsal, že pokud se prokáže, že jsou za útok zodpovědní "teroristé kyjevského režimu", musí být všichni nalezeni a zlikvidováni, a to včetně státních činitelů. 

K odpovědnosti za útok se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. AP napsala, že americké tajné služby podle jejího zdroje potvrzují, že za tragédii jsou zodpovědní islamisté. Washington v uplynulých týdnech získal informace o tom, že Islámský stát plánuje útok v Moskvě, přičemž je předal ruským činitelům. Americké velvyslanectví už před dvěma týdny varovalo své občany, že v Rusku hrozí teroristický útok.

Nejnovější zprávy