Demonstrace na Václavském náměstí: Odmítáme vyměnit Slováky za Ukrajinu!

AKTUALIZOVÁNO

Desetitisíce lidí dnes demonstrovaly na Václavském náměstí proti vládě Petra Fialy. Předseda strany PRO Jindřich Rajchl kritizoval postoj pětikoaličního kabinetu ke Slovensku. »Slováci jsou naši bratři a odmítám vyměnit Slovensko za Ukrajinu,« řekl Rajchl, zatímo v davu nechyběly vedle českých vlajek ani slovenské. Účastníci zároveň v úvodu uctili minutou ticha oběti teroristického útoku v Krasnogorsku, ale i oběti celého rusko-ukrajnského konfliktu na obou stranách.

Rajchl v úvodním proslovu kritizoval, že peníze na gender, Green Deal a na Ukrajinu jsou, kdežto na české lidi nikoli. »Tato vláda je asociální a nečeská a měla by okamžitě podat demisi,« vyzval šéf PRO. »Nemáme dostatek léků, zemědělci jsou v ulicích, a když před Strakovou akademií vysypali hnůj, spletli policii, která je zvyklá hlídat hnůj na Úřadu vlády,« uvedl Rajchl.

Stejně jako na úterní tiskové konferenci kritizoval vládní skandály – kauzu Dozimetr, lži ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky ohledně večírku v době střelby na Filozofické fakultě UK a pochybnou kampeličku ODS.

»Za tyto skandály by kdekoli jinde vláda okamžitě skončila, a oni řeší jeden e-mail Andreje Babiše. Že jim to není hanba! Do toho Petr Pavel, který nám říká, že se máme vzdát práva veta, neštítí se vyjednávat s Lichtenštejny a je to člověk, který v novoročním poselství řekne, že máme přijmout euro. Navíc udělí řád Tomáše Garrigua Masaryka Billu Clintonovi. To, že ho předává komunistický vojenský rozvědčík sexuálnímu predátorovi, který se neštítil bombardovat Srbsko ochuzeným uranem, považuji za největší zneuctění památky TGM v historii naší země. Petr Pavel je ostudou naší země a my jsme znesvětili Hrad tím, že jsme zvolili politickou marionetu zahraničních loutkovodičů. Tak jako Slováci dnes vyprovodí paní Čaputovou, doufám, že my brzy vyprovodíme i Petra Pavla,« připomněl Rajchl dnešní slovenské prezidentské volby v SR.

Ve svém projevu odmítl vysílání vojsk na Ukrajinu i jakoukoli spolupráci se zemí, kde používají nacistické symboly. »Kategoriicky odmítám, aby jediný český voják překročil hranice Ukrajiny, protože to je ohrožení bezpečnosti naší země. My nechceme válku, není to naše válka, naší cestou je mír,« řekl Rajchl, který akce NATO označil jako »agresivní«. Znovu zopakoval, že se lidé nešeli na Václavském náměstí kvůli Rusku, ale kvůli České republice, případně kvůli Slovensku a bratrským vztahům s ním. Symbolicky tak spolu s 1. místopředsedou Petrem Vackem moderovala akci »posila ze Slovenska« Eva Fiderická.

Šéf jihomoravské organizace PRO Michal Hašek pozdravil přítomné jménem exprezidenta Miloše Zemana, jehož je blízkým přítelem. Popřál Zemanovi brzké uzdravení a přečetl vzkaz od nemocné bývalé hlavy státu, která je v současné době hospitalizována ve Fakultní nemocnici Motol. »Vážené dámy, vážení pánové, srdečně zdravím vaše dnešní shromáždění. To, co bych vám chtěl říci, si poslechněte alespoň z mého vánočního poselství,« přečetl Hašek vzkaz přítomným.

V projevu zazněla mj. kritika vlády, kdy Zemanovi současná vláda připomíná situaci před 30 lety, kdy kritizoval komunistický režim za »neschopnost politiků«. Ostatní země se s energetickými problémy či válkou na Ukrajině podle exprezidenta dokázaly vyrovnat lépe, protože mají »schopnější politiky«. Vyzval k výměně vlády, k čemuž v demokratické společnosti přispívají volby, a požádal občany, aby se příštích voleb, ať už evropských, krajských, senátních či těch sněmovních v roce 2025 zúčastnili.

Organizátoři stavěli pódium už od pěti hodin od rána. Již hodinu před oficiálním začátkem akce se pod ním shromáždily stovky lidí a chvíle v davu jim krátily tóny symfonické básně Má vlast Bedřicha Smetany. Pod Národním muzeem se shromáždily asi dvě desítky odpůrců akce s ukrajinskými či unijními vlajkami.

V davu na Václavském náměstí vzniklo několik petičních stánků, kde mohli lidé podepisovat petice proti přijetí eura, pomyslnou výpověď vládě i dopis podpory slovenskému premiéru Petru Ficovi. »Naše vztahy jsme budovali desítky let, byli jsme ve společném státě a já jsem pyšný, že jsem se narodil v Československu. Zmrazení vztahů na vládní úrovni je totální šlápnutí vedle a my podepsaný dopis příští týden osobně zavezeme premiéru Ficovi,« uvedl k podpisovým aktivitám Michal Hašek.

V dopise se uvádí mj. následující: »…postojem vlastní vlády jsme hluboce zklamáni a považujeme jej za projev servility k těm mocnostem a organizacím, které si nepřejí co nejrychlejší ukončení ozbrojeného válečného konfliktu na Ukrajině a naopak hodlají i nadále zadlužovat svoje občany, své státy i celou EU miliardovými částkami určenými na nákup zbraní pro pokračování války namísto snahy o dosažení míru a zajištění bezpečnostních záruk pro celý region i kontinent.« 

Na pódiu se postupně vystřídají i další řečníci, přičemž dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska zazpíval demonstrantům protiválečnou píseň. Nechybějí další opoziční politici v čele s SPD a ČSSD. Šéf České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek prohlásil, že nežijeme v jednoduché době. »Máme velký problém. A není jím, že se uvaříme díky kravským střevním plynům a spalovacím motorům, ani nerovnopránost mezi desítkami fiktivních pohlaví, a dokonce ani děsivá skutečnost, že jsme při vyúčtování plynu a elektřiny za loňský rok zaplatili dvakrát tolik než za rok předchozí, což se nikdy předtím nestalo. Je to hanba, že jsme dost viditelně my Češi zchudli o čtvrtinu, možná o pětinu, ale aspoň nás nechali naživu. Zatím. A není to tak samozřejmé a banální, jak by se ještě před pár lety zdálo. Rozhodující mocenská centra Západu ovládli miliatristé a vojenskoprůmyslové kompexy. Chtějí válku, podporují ji a především na ní nepředstavitelně bohatnou. To je jediný důvod, proč máme válku za humny,« řekl Paroubek a vyslovil obavy, že pokud zůstane americkým prezidentem Joe Biden, jsme další na řadě, když »docházejí Ukrajinci«.

Za parlamentní hnutí SPD postupně vystoupili poslanci Jiří Kobza a Jaroslav Foldyna. »Sešli jsme se tu z různých stran a směrů. Máme společného nepřítele, který sedí ve Strakově akademii a v Bruselu. Musíme se přestat bát, když řekneme pravdu, že nás budou šikanovat. Je to jenom výraz zoufalství, protože vědí, že jejich vláda může brzy skončit,« uvedl Kobza a pozval lidi k evropským volbám a vyzval, aby nevolili strany současné pětikoalice.

»Sebrali důchodcům peníze, aby mohli investovat prachy do války, která není naše. Slyšeli jste, když byly předvolební mítinky, že by Petr Fiala říkal ‚zatáhnu vás do války‘. Nenecháme je, aby nás do té války vedli. Petře Fialo, Petře Pavle a pane Koláři, vemte své syny a jděte na tu frontovou linii,« připojil v tradičně emotivním proslovu Foldyna.

Na pódiu dále vystoupili ekonomická expertka PRO Ivana Turková, vojenský letec Václav Vašek či senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Zdravici poslal přítomným i hokejový trenér a kapitán olympijských vítězů z Nagana Vladimír Růžička. Akce skončila po dvou a půl hodinách v 16.30 hodin.

Demonstrace Za Českou republiku navázala na celonárodní setkání Česko proti bídě a Česko proti vládě, které uspořádala strana PRO loni. V roce 2022 měly nejmasivnější účast akce pořádané na Václavském náměstí aktivisty Ladislavem Vrábelem a Jiřím Havlem pod názvem Česká republika na 1. místě.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

5 KOMENTÁŘŮ

  1. Pan Rajchl si vybírá, kdo mu tam přijít může a kdo ne, no tak mu tam těch lidí přišlo méně. Patrně všichni jeho voliči.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy