23. 3. 2024

Novinka pod lupou: 3 Body Problem (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 3 Body Problem (Problém tří těles)
Žánr drama, scifi
Stanice Netflix
Premiéra 21. 3. 2024
Vysílání celá série k dispozici (8 epizod)
Na CZ streamech Netflix (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 60 minut

Kdo?

O čem to je?

První kontakt lidstva s mimozemskou civilizací.

Na pozadí čínské kulturní revoluce vysílá tajný vojenský projekt signály do vesmíru, aby navázal kontakt s mimozemšťany. Mimozemská civilizace na pokraji zkázy signál zachytí a plánuje invazi na Zemi. Mezitím se na Zemi začnou formovat různé tábory, které plánují buď nadřazené bytosti přivítat a pomoci jim ovládnout svět považovaný za zkažený, nebo proti invazi bojovat.

Adaptace slavného románu od Liu Cixina.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Velké natěšení a zvědavost, zda se tvůrcům Hry o trůny podařil seriálový remake čínské verze. Té bylo vyčítáno, že zvolená doslovnost podle knihy zbytečně děj zpomalovala. Mohu potvrdit, pár epizod se dalo „přetočit“, aniž bych přišel o něco zásadního. U Netflix verze se tomu tvůrci vyhnuli a děj i za pomocí rychlých střihů scén, má svižnější tempo. Ale také poměrně hodně osekali řadu scén, aby zjednodušili samotný příběh. A tady už to skřípe. Umírání vědců po celém světě se slovy „věda je k ničemu“ a vyšetřování příčin, ke kterému je pozvána vědecká kapacita, je v této adaptaci vyšetřována soukromou organizací, jenž si k tomu vybrala chlapíka, kterého odevšad vyhodili. Jenže samotné vyšetřování ztrácí ono detektivní napětí čínské verze. Také další důležitá postava příběhu Čchie-Tai, je odvyprávěna jinak. Tvůrci se totiž rozhodli se více soustředit na dokonalou virtuální realitu, která je ovládána mimozemšťany. Tady naopak vizuálně bodují a přeměna dehydratovaných lidí na hydratované je lahůdková. Nakonec i pád vědkyně do hlubin reaktoru je působivý, jen je velká škoda, že forma občas nejde ruku v ruce s obsahem. Ten se v dalších epizodách zaměří více na postavy, které jsou dobře vykreslené, nechybí trocha filosofie, ale jakoby byly odtržené od prvotních epizod. Paradoxně je to zajímavější část, která přináší hlubší pohled a dokáže empatického diváka více bavit, jen je škoda, že tvůrci nedokáží podat výrazněji postavu"jedno­duchého" detektiva (nejde o vědce), který v čínské verzi nakonec prozře a je to on, kdo napravuje myšlení vědců viz. finální scéna. Ten, kdo neviděl čínskou verzi, bude o něco spokojenější, ale fanfáry tu znít nebudou.

  • Vizuálně působivé
  • Svižnější tempo v prvních dílech
  • Děj není tak napínavý
  • Místy více zkratkovitý příběh
  • Nerovnoměrná dynamika vyprávění
  • Postava „detektiva“ nevyzní, jak by měla
60 %
Mé hodnocení
richardK

No píšu to nerad, ale první díl je tak trochu nuda. Jelikož znám předlohu, tak vím, že i v knížce byl rozjezd pomalý a jelikož se příběh zatím relativně knížky drží, tak se s tím asi nedá nic dělat. Jen se bojím, že lidé, co předlohu nečetli nevydrží na pořádný rozjezd. Toho se sice na konci dá trochu dočkat, protože cliffhanger konečně napoví i těm, co nečetli knihu, kam by se seriál mohl ubírat, ale možná už to je pozdě. Ještě, že nám Netflix doručil celou první sérii najednou, tak můžete plynule pokračovat. Pak už si vás to snad zaháčkuje.

Z toho jste pochopili, že zbytek budu psát jako zasvěcený čtenář a nejspíš tomu spoustu věcí odpustím.

Abych pravdu řekl, tak jsem byl až fascinován, jak se zatím drží předlohy. Včetně té historické části, která se časem ukáže důležitá. Kde jim to ovšem ujíždí, je casting. Že většinu hlavních hrdinů museli přiblížit západnímu publiku a udělali z nic nečíňany je ještě jakž takž pochopitelné, ale když hlavní postavy začnou měnit pohlaví, tak to už jednoho zvedne ze židle. Přeci jen je má v hlavě nějak namodelované a blbě si zvyká na úplný opak.

Na druhou stranu jako fanoušek předlohy hrozně trpím tím, že toho ukázali tak málo. Jasně v knížce to je taky krůček po krůčku, ale jako ten fanoušek si přeju, aby seriál uspěl a já si konečně o teoriích temného lesa a mnohých dalších mohl začít povídat i s dalšími, protože co si budeme povídat, přeci jenom seriál má větší šanci dostat tohle téma mezi masy. A zatím všech těch kouzel, co by mohly působit na masy nevyužívá. Z virtuální reality jsme dostali malou ochutnávku, postav je pro neznalé mnoho a zatím jejich propojení není zřejmé, o co vlastně půjde je zatím umně skryto a tak mrkání hvězd bylo asi tím největším, co mohlo spustit nějaký wow efekt. Ale stačí to? Zřejmě si to uvědomuje i Netflix, protože hned přispěchal s u něj ne příliš viděným „uvidíte příště“. Tak snad to bude fungovat.

  • zvládnutý odpočet
  • zvládnutá historická stránka, bez zbytečné propagandy
  • povedená adaptace
  • trochu se to moc plácá kolem sebevražd vědců
  • ne úplně zřejmé časové skoky
  • změny pohlaví hlavních postav
  • pilot toho ukázal málo
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Sledování tohoto pilotu pro mě bylo docela jiné, protože mám prosledovanou už většinu čínského zpracování, takže všechno, co se odehrálo v tomhle pilotu, pro mě nebylo nijak neznámé a já se neubránil jakémusi porovnávání. Důležité prvky příběhu byly obsaženy a proti číňanům to odsýpalo docela rychle. Např. to, co se v čínské verzi dozvíme až někdy po 15 dílech, tady už to bylo odhaleno už v pilotu :D Což ale nebylo nutně na škodu, jen to byl takový nezvyk.

Musím jinak říct, že začátek je slibný. Já měl upřímně docela obavy, co z toho vyleze, ale pilot pro mě byl docela příjemné překvapení. Utíkalo to rychle, celý díl byl protkán záhadami, které na sebe ale logicky navazovaly a děj tak hezky a přirozeně plynul. Samozřejmě nás toho ještě čeká více v dalších dílech.

Jen ty postavy mi zatím nijak nepřirostly k srdci. Herecké výkony jsou sice na dobré úrovni, ale nikdo z charakterů mě zatím pořádně nezaujal. Ale co mě rozhodně chytlo byl už zmiňovaný děj a určitě také technické zpracování, efekty, výprava a všechno tohle.

Podle mě se bude určitě jednat o velký hit a já si celou sérii rozhodně nenechám ujít.

  • Budování děje
  • Technické zpracování
  • Tvůrci se nebáli být drsní
80 %
Mé hodnocení
darbak
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
sonkad

sonkad

Tak za mňa ako neznalca predlohy a ani čínskej verzie to bolo výborné. V postavách aj čase sa dá...
před 5 týdny
_karel_

_karel_

Přesně. Ona i ta čínská verze končila tak nějak nijak. Ale vcelku dobrý.
před 5 týdny
Fruiko

Fruiko

Dokoukal jsem a jsem spokojen. Cca. od 5. dílu jsem pochopil záměr tvůrců postavu rozpětit a jsem...
před 4 týdny
Další články k tématu