Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ambulantní specialisté hrozí omezením péče. Válek: Nejsou v deficitu! Zodpovědnost hodil na pojišťovny

Autor: amb - 
23. března 2024
18:45

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a premiér Petr Fiala (ODS) se sejdou se zástupci ambulantních specialistů, kteří si stěžují na nedostatek financí. Válek to uvedl pro Blesk Zprávy a hlavního kritika Zorjana Jojku označil za „přítele". „V dnešní době je bohužel normální, že pacienti nemohou sehnat ambulantního specialistu," uvádí Jojka. Podle Válka by to měly řešit pojišťovny a dát víc peněz tam, kde je nedostatek. „Oni nejsou určitě v deficitu," řekl ministr o těchto lékařích. 

Sdružení ambulantních specialistů pod vedením Zorjana Jojka v únoru poslalo premiérovi a vicepremiérům otevřený dopis. Soukromé lékaře v ambulancích mimo nemocnice naštvala prosincová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví platná pro rok 2024.

Úhrady péče od pojišťoven podle nich v době inflace dostatečně nepokrývají jejich náklady. Narostly jen o 6 %, zatímco jejich příjemci žádali o 15 %. Finance z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny podle nich vláda přesunula na výplatu doktorů v nemocnicích. 

„Pan doktor Zorjan Jojko, který je členem rady poskytovatelů, je nesmírně schopný člověk, nesmírně tvrdý vyjednavač,“ komentoval pro Blesk Zprávy situaci Válek. „Považuju Zorjana Jojku nejen za kolegu, ale přítele, kamaráda, považuju ho za člověka, který je velmi seriózní, slušný a který opravdu perfektně ambulantní specialisty zastupuje a udělám všechno pro to, aby ta spolupráce byla co nejlepší.“

Na první dopis však prý ambulantním specialistům nepřišla žádná reakce, posléze proto napsali i poslancům i senátorům. „My jsme se s panem premiérem dohodli, že se setkáme se Sdružením ambulantních specialistů, já vnímám ambulantní specialisty jako nesmírně důležitou součást systému,“ sdělil nyní Válek. Fialu prý požádal, aby schůzka proběhla co nejdříve, protože se chce domluvit na korektní spolupráci i ve smyslu nové úhradové vyhlášky. 

„V dnešní době je bohužel normální, že pacienti nemohou sehnat ambulantního specialistu. A když už ho seženou, mohou čekat na specializované vyšetření řádově i několik měsíců,“ napsal Jojko do zmíněného dopisu. Sdružení ambulantních specialistů se dále obává, že mladí lékaři nebudou mít dostatečnou motivaci stávat se ambulantními specialisty. Mezitím je podle Jojka 43 %, téměř polovina z nich, v důchodovém věku. 

Zodpovědnost Válek přenechává pojišťovnám 

Válek zdůraznil, že ambulatní specialisté jsou široké spektrum lidí od soukromých radiologů přes soukromé neurochirurgy až po kardiology. „Ten vývoj úhrad v těch jednotlivých oblastech soukromých specialistů se vyvíjí různě. Někde jsou výrazně vyšší, někde jsou nižší,“ uvedl.

Proto by chtěl dát v této problematice daleko větší volnost pojišťovnám. „Aby především v rámci individuálních smluv daly peníze těm oborům, kde je zoufalý nedostatek těch ambulantních specialistů,“ řekl a jako příklad uvedl alergology. Nedostatkem zároveň trpí jen některé oblasti, podle něj například část Moravskoslezského kraje nebo Karlovarský kraj, nikoliv třeba Praha. Víc by proto podle něj mohly pojišťovny platit ambulantní specialisty v regionech, kde chybí a tam, kde jich je dostatek.

Nedá se to proto řešit plošně, dodal ministr.  „Je na pojišťovnách, jak individuálními dohodami navýší nebo nenavýší jednotlivým segmentům peníze,“ zopakoval. Nyní Jojko nabádal členy sdružení, aby dodatky pojišťovnám kvůli nedostatečným úhradám nepodepisovali. Sám v dopise uvedl, že předchozí jednání s pojišťovnami bylo neúspěšné. 

Válek: Ambulantní specialisté nejsou v deficitu! 

„V listopadu 2023 vedení našeho sdružení vstoupilo v jednání se zdravotními pojišťovnami ve snaze pokusit se alespoň částečně tuto špatnou situaci napravit. To se nakonec nepodařilo, přičemž v rámci nejen časové souvislosti jsme si jisti, že příčinou neúspěchu našeho jednání byla dohoda České lékařské komory a Lékařského odborového klubu s premiérem a ministrem zdravotnictví v prosinci 2023, jejímž důsledkem nebylo nic jiného, než prostý přesun peněz uvnitř systému všeobecného zdravotního pojištění z jiných segmentů (tedy i z našeho) do nemocnic,“ píše Jojko v dopise uveřejněném na webových stránkách sdružení. 

„Snad jste si vědomi, že tato dohoda s ČLK/LOK z prosince 2023 žádný problém nevyřešila, jen jeho řešení odsunula, mladým lékařům nepomohla a soukromé lékaře naštvala a jejich pacientům ublížila,“ pokračoval Jojko v dopise. 

Specialisté si stěžují, že už pro rok 2023 měli nastavený deficitní systém. „Oni nejsou určitě v deficitu,“ míní naopak Válek. „Oni se spíš utrhli od primární péče a tady je potřeba si říct jednu věc, je potřeba mít svého praktického lékaře, ať už pro dospělé, anebo pro děti a dorost. To je klíčové. Pokud nemáte svého registrujícího lékaře, na co je vám platný zbytek systému?“ ptá se ministr. 

Podle něj je nutné přeložit úsilí tam, kde stát dlouhodobě selhával. „Já prostě nesnesu, že vím, že v České republice je několik set, tisíc lidí, co nemá svého praktického lékaře, několik desítek tisíc, ne-li sto tisíc dětí, co nemá svého praktického lékaře, a toto je první potřeba dát do pořádku. Pak pokračujme dál,“ rozbouřil se Válek. 

Kubek: Ambulantní specialisté dostávají za uši

„My jsme se s pojišťovnami nedohodli, protože jsme odmítli přistoupit na to, že by ten nárůst úhrad byl v letošním roce tak, jako už byl vloni, pod mírou inflace," řekl Blesku šéf České lékařské komory Milan Kubek. 

Navrhoval dalším zastupujícím organizacím protest, Sdružení ambulantních specialistů s tím však nesouhlasilo. „Ta příležitost se promeškala. Teď už se pro letošní rok prakticky nedá nic dělat. Zdravotní pojišťovny se budou řídit tou úhradovou vyhláškou a už rozeslali ambulantním specialistům dodatky ke smlouvám. Lékaři je bez ohledu na výzvy, že podepisovat nemusí, podepisují," uvedl. Pro letošní rok se podle něj nic nezmění, výzvou je ale úhradová vyhláška pro rok 2024. 

„Pan ministr je představitel takové té lobby velkých fakultních a jejich zájmy prosazuje. Na druhé straně spektra máte praktické lékaře, kterých se bojí, takže těm nadbíhá. Ale to, co je mezi tím, to jsou právě třeba ti ambulantní specialisté, tak ti dostávají za uši. Hodně se hovoří o tom, že je nedostatek pediatrů a praktiků, to je určitě pravda, ale je také nedostatek i odborných lékařů. Nemocnice ty odborné ambulance zavírají, ruší, pacienti bloudí a shání nějakého lékaře, který by se jich ujal, ale prostě ta situace je čím dál tím komplikovanější," sdělil Kubek. 

Video  Ministr Válek v Blesku o slíbených miliardách pro lékaře: Hrozí blamáž?! Zapnout zvuk.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5683053 ( 8. dubna 2024 10:33 )

Když, tak všichni ! studenti, nejen VŠ. A nebojte se, ten, kdo měl doma studenta medicíny, platí pořád. Málokterý z nich si při náročném studiu přivydělává, jen o prázdninách. A co ti ostatní-kolik elektro, stavařů a dalších je v zahraničí?
Lékaři tam většinou odchází až po letech praxe v nemocnicích, po atestacích, které si platí. V nemocnicích pracují za almužnu, jako daňová účetní to vím.
Nemíchejte prosím soukromé praxe lékařů a jejich platy s platy v nemocnicích.

stoura ( 24. března 2024 17:16 )

Ale to nejde jenom zdravotnictví, díky této vládě "odborníků" to jde komplet Zu grunt!!!

stoura ( 24. března 2024 17:14 )

😨 👍

umlacak ( 24. března 2024 15:38 )

Válek má rozehraný solitér a vy ho otravujete s nějakými ambulantními specialisty. To od vás, pacienti, není hezké.

krapotkin ( 24. března 2024 15:13 )

To já z celé vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa