Velikonoční jehněčí roláda

Jehněčí maso se u nás v kuchyni nepoužívá příliš často. Věřte ale, že právě roláda z jehněčího masa je ideální příležitostí s příchutí jara, jak oslavit Velikonoce. Tento recept přináší kombinaci lahodného jehněčího masa s bylinkami a chuťově plnou omáčkou z červeného vína. To vše doplněné o barevnou zeleninovou přílohou pro chuťovou symfonii. Jak si připravit lahodnou jehněčí roládu na víně prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
Jehněčí maso se u nás v kuchyni nepoužívá příliš často. Věřte ale, že právě roláda z jehněčího masa je ideální příležitostí s příchutí jara, jak oslavit Velikonoce. Tento recept přináší kombinaci lahodného jehněčího masa s bylinkami a chuťově plnou omáčkou z červeného vína. To vše doplněné o barevnou zeleninovou přílohou pro chuťovou symfonii. Jak si připravit lahodnou jehněčí roládu na víně prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Jehněčí roláda
    jehněčí kýta 1,2kg s kostí
    olej 50ml olivový
    máta 50g
    parmazán 30g strouhaný
    rozmarýn 20g
    semínka 20g slunečnicová
Omáčka z červeného vína
    vývar 1litr zeleninový
    jehněčí kosti 0,4kg a ořezy
    červené víno 0,2l kvalitní, suché
    zelenina 0,2kg kořenová
    cukr 30g třtinový
    olej olivový
    výpek z rolády
Zeleninová příloha
    karotka 500g barevné - oranžová, žlutá, fialová
    bílá ředkev 200g kulatá
    černá ředkev 100g (lze použít ředkvičky, kedlubnu, chřest atd.)
    chorizo kvalitní, pro pikantní chuť
Pokyny
  1. Jehněčí kýtu vykostíme a odblaníme.
  2. Kosti a ořez schováme do omáčky.
  3. Kýtu rozřízneme na plát a jemně naklepeme.
  4. Slunečnicová semínka na sucho opražíme na pánvi. Vložíme do mixéru společně s mátou, rozmarýnem, medvědím česnekem, parmazánem, zalijeme olivovým olejem a rozmixujeme jako pesto. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Bylinkovou směsí potřeme plát kýty. Zarolujeme, svážeme kuchyňským provázkem, dáme na plech, trochu podlijeme vodou a přiklopíme alobalem.
  6. Přiklopené pečeme v troubě cca 2 hodiny na 160 °C.
  7. Pak sundáme alobal, zvedneme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova.
  8. Kosti z kýty a masový ořez upečeme v troubě.
  9. V hrnci opečeme na olivovém oleji kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kusy (mrkev, celer, řapíkatý celer, žlutou cibuli).
  10. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
  11. Přidáme opečené kosti a ořez a zalijeme červeným vínem.
  12. Z vína vyvaříme alkohol, přidáme výpek z rolády, vývar ze zeleninových slupek a zredukujeme.
  13. Stáhneme z tepla, ochutíme solí a pepřem, přidáme máslo na zjemnění a přepasírujeme v hladkou omáčku.
  14. Barevnou karotku a ředkev očistíme (slupky použijeme na zeleninový vývar do omáčky). Nakrájíme na menší kousky, klidně necháme i část natě a opečeme na másle.
  15. Černou ředkev (nebo jinou sezónní zeleninu) nakrájíme na tenké plátky. Na chvilku marinujeme ve sladkokyselém dresinku (bílý vinný ocet, cukr, voda, med, sůl, pepř), aby syrová zelenina změkla a ochutila se.
  16. Chorizo salám nakrájíme na malé kostičky a krátce orestujeme.
  17. Použijeme k dochucení zeleniny i s tukem, který chorizo při opékání pustí.

Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev můžeme znovu umýt a opětovně použít, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně barevné sklo patří do zeleného kontejneru. Rostlinné části - jako slupky od kořenové zeleniny apod. patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Autor receptu a foto: Ondřej Hutnik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*