Zoo Praha za účasti Petra Pavla otevřela brány nové expozice Gobi a zahájila tak 93. sezónu

Zoo Praha otevřela brány své nové expozice Gobi a zahájila tak 93. sezónu plnou naděje a očekávání. Slavnostního přestřižení pásky se ujal prezident Petr Pavel společně s ministrem životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erdenem a ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. O novinkách z pražské zoo informoval NašeTéma mluvčí Filip Mašek.

Reklama

Prezident Pavel při této příležitosti připomněl úspěšný projekt Návrat divokých koní, který od roku 2011 do roku 2019 přepravil do Mongolska celkem 34 koní Převalského. „Je to světový unikát,“ prohlásil prezident Petr Pavel a vyjádřil obdiv k úzké spolupráci mezi českými a mongolskými partnery.

Nová expozice Gobi přináší návštěvníkům autentický zážitek z mongolské krajiny, domov nejen koním Převalského, ale i jedenácti dalším druhům zvířat.

Ředitel pražské zoo Pavel Bobek zdůraznil, že expozice nabízí také gobijské artefakty, včetně jurt, tradiční mongolské ovó a záhadných petroglyfů, a poskytuje tak komplexní pohled na Mongolsko.

Koně Převalského chová Zoo Praha přes 90 le
Koně Převalského chová Zoo Praha přes 90 let a hraje klíčovou roli v jeho návratu do mongolských stepí. Poslední divoký kůň světa se letos vrátí i do volné přírody Kazachstánu, avšak dnes se po třech letech vrátil i do Troji. | Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Ministr Bat-Erden ocenil krásu mongolského areálu v Praze a vyzdvihl nedávno podepsané memorandum, které rozšiřuje reintrodukci divokých koní i na východ Mongolska. „Kůň Převalského vymizel z přírody kvůli lidem, a nyní je to na nás, abychom je do divočiny opět navrátili,“ řekl ministr.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda a jeho náměstkyně Jana Komrsková vyjádřili přání úspěšné sezóny a zdůraznili význam Zoo Praha jako jedné z nejkrásnějších zoologických zahrad světa. „Přeji jí úspěšnou hlavní sezónu a mnoho návštěvníků. Současně jako porodník musím dodat, ať se zdaří i druhý porod v pavilonu goril, který se očekává ještě v průběhu jara,“ popřál primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Tato nová expozice je významným příspěvkem k ochraně a propagaci divoké přírody a posiluje vztahy mezi Českem a Mongolskem. S otevřením expozice Gobi se Zoo Praha stává nejen domovem pro ohrožené druhy, ale i mostem mezi kulturami a přírodními krajinami.

Dronové snímky expozice Gobi
Dronové snímky expozice Gobi. | Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Vedle očekávaného porodu gorilí samice Kijivu, po kterém budou v Rezervaci Dja hned dvě gorilí mláďata najednou, jde například o vykouknutí prvního českého mláděte vombata z matčina vaku.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama