POHLED: Povedené i nepovedené tahy v Norsku. Reprezentace má na čem pracovat

23.03., 21:58
Komentáře a souhrny
Trenérský štáb národního týmu v Norsku. (© Profimedia)

Šest odkoučovaných zápasů, čtyři výhry, dvě remízy, žádná prohra. Ivan Hašek i do druhé etapy ve službách národního týmu naskočil vítězně. Navíc na půdě ambiciózního Norska. Sám ale uznal, že to bylo se štěstím a domácí výběr několikrát Čechy povozil na kolotoči. Utkání nabídlo hned několik poznatků, ze kterých se v budoucnu dá čerpat.

Bývá to tak pokaždé. Když se vymění vedení týmu, navíc po těžším období, vyčistí se vzduch, dýchá se lépe. Je znát záván odhodlání a jakési vlídnosti. Bylo to cítit i z Ivana Haška, když v útrobách stadionu Ullevaal hovořil o prvním testu v nové funkci. Jeho hodnocení bylo upřímné a podané stylem, jaký si český fotbalový fanoušek zaslouží.

Byť trenér uznal, že Norsko několikrát dostalo český výběr na kolotoč, nechme hodnocení celkového obrazu hry na jindy. Na soudy není správná doba. Trenéři mají tým v rukou jen pár dní. Navíc jak sám Hašek naznačil, proti Arménii nastoupí jiní hráči, možná se na hřišti postaví i do jiné formace a bude to utkání, které bude vybízet Čechy, aby tvořili hru.

Hodnocení členů české základní sestavy v zápase s Norskem. (©Livesport)

Přesto si pojďme shrnout několik poznatků z norské prověrky se soupeřem, jenž kvalitou a hodnotou kádru jednoznačně spadá do kategorie zemí, na které Češi narazí v červnu na Euro.

Hašek zvolil čtyřčlennou obranu, kde vsadil na slávistické vazby. Hned dvakrát ji podržel brankář Jindřich Staněk, který trenérům jasně ukázal výkon hodný reprezentační jedničky.

Co však týmu drhlo, byla hra v krajních prostorech. David Douděra naháněl obrovitého Alexandera Sörlotha. Jaroslava Zeleného musel místy nejeden z fanoušků vybízet k větší odvaze, přímočarosti. Ostatně to dal najevo i Patrik Schick přímo na hřišti, když v jednu chvíli Zelený prováhal čas na zajímavou přihrávku.

Statistiky utkání. (©Livesport)

Slabší výkon se odzadu přenášel i na kraje zálohy, kde operovali Pavel Šulc s Mojmírem Chytilem. Dva hráči, kteří baví českou ligu svou momentální fazonou. V Norsku ale naskočili na nezvyklých postech, kde byly jejich největší přednosti vygumované.

Přičemž na stole ležely i jiné varianty. Člověk celý zápas tak trochu doufal, že trenér na sebevědomé Nory vytáhne i Matěje Juráska, o němž se říká, že má až "nečeskou" fotbalovou výbavu. Na lavičce zůstali také Adam Gabriel či Tomáš Vlček. Nabízelo se například vysunout rychlonohého Douděru o post výš a na urostlého Sörlotha nasadit Gabriela.

U trenérů nakonec zvítězila touha mít v sestavě o dva hráče s aktuální formou víc nad zvážením, zda je jejich typologie na dané posty ideální a nedostanou se tím do jistého diskomfortu.

Podobně jako se to v minulosti dělo s Antonínem Barákem, jenž pod novým štábem dostal znovu pozvánku a po příchodu na hřiště ukázal, že je pro český výběr stále důležitým hráčem. Asi nebude sbírat devadesátiminutovky jako třeba Tomáš Souček, ale v klíčových okamžicích umí týmu pomoci.

Trenéři v jeho případě správně pochopili, že nemá smysl ho svazovat, stahovat jej do hloubi pole. Vnucovat mu roli, která není pro něj. Nechali jej hrát přesně tam, kde je mu to vlastní. Výsledkem byl svěží výkon, který nadchl a Barák ho korunoval vítěznou trefou z přímého kopu.

Zatímco pokusy se Šulcem a Chytilem vedly do ztracena, tah se záložníkem Fiorentiny byl ukázkový. Takových však Hašek a jeho štáb musí přidat mnohem více.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (18)

Přidat komentář
eder

Hašek na hrad!

Reagovat
Urbis__

Nejdřív do Senátu.

Reagovat
Kucka

Místo Hraby klidně

Reagovat
Neon

co ten předvádí na Twitteru, jsem ho musel blokovat, abych si udržel klid

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Urbis__

Šulc s Chorým na špatných postech a Zelený s Provodem vůbec neměli být v nominaci. Tak snad to byl jen jeden přešlap a nestanou se z nich Haškovi oblíbenci.

Reagovat
Perzifláž

pokud šulc neni schopnej hrát křídlo, tak to fakt nevim k čemu nám bude.. na podhrota nehrajem a i kdyby náhodou jo, tak tam stejně radši hodíš baráka, hložka nebo lingra.. vlastně asi i toho provoda - já vím, nemáš ho rád, protože je starej

Reagovat
Salfovic

Jenže Šulc s Chytilem nehráli křídla, ale krajní záložníky a chvílemi spíš beky.

Reagovat
Perzifláž

já to pochopil jako systém 4-2-3-1, to jsou normálně křídla, ostatně v článcích ve sportu se kňučí, že chytil nemůže hrát křídlo.. což jsme věděli všichni.. u šulce jsem ale myslel, že může..

Reagovat
Urbis__

U Šulce byl problém taky ten Zelený který prostě nehrál dobře, a Šulc se musel držet hodně u lajny a dost bránit. S daleko aktivnějším obráncem na lajně by to fungovalo mnohem líp.

A Provod by mi nevadil, kdyby byl ve formě jako měl před pár lety, ale do té má fakt daleko. Šulc je na tom aktuálně daleko líp než Provod nebo i Lingr.

Reagovat
Perzifláž

"S daleko aktivnější obráncem na lajně".. a ty o někom takovým víš?..zelený je jedna ze dvou slabejch možností na levýho beka a žádná další neexistuje

Reagovat
Urbis__

Jurásek je na tom tak špatně? Vsadím se, že by to alespoň odběhal. A vůbec bych se tam nebál dát Sadílka.

Reagovat
Puskas

Však tam hrával občas v Eindhovenu.

Reagovat
Mr.Mike

No tak na levyho beka nikdo krom Juraska neni..tak bylo celkem jasny ze pojede bud Rynes nebo spis Zeleny, ktery ma ted lespi formu a navic je i lip vyuzitelnej

Chytil hral fakt z kridla? sem myslel spis ze se bude hrat na dva vepredu

Reagovat
JeséRodriguez

Na LB bude ještě ve hře i ten Zmrzlý

Reagovat
Mistřizbystří

Mně ten zápas vzhledem k soupeři přišel z naší strany extrémně slabej. Jak kdyby Hašek 15 let vůbec nikde netrénoval.

Reagovat
JanCapekzeSán

Já nějak cítím Köstlovinu z toho Chytila na křídle. Nejspíš na těch nápadech přehazování rolí ve Slávii měl svůj lví podíl a teď chce Trpišovského překonat, jako žák svého mistra, jinak si nedokážu vysvětlit přeškolovat útočníka (jehož nejsilnější stránka je hra zády k bráně) na ostré křídlo. Na Haškovi byla znát nervozita ale reálně nic moc kromě psychologie a řádu tomu týmu nenabídne. Takticky to půjde v tomto složení za duem Köstl-Veselý.

Reagovat
0:1

Já nevím co jsou všichni překvapení. Minimálně 15 let (a před rokem 2002 taky pořád) hrajeme i u průměrných soupeřů venku přesně toto, akorát převážně s horším výsledkem. Žádný důvod k nadšení nebo děsu. Všechno při starým.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele