Někdo se snaží destabilizovat organizaci FIA, tvrdí její prezident

Prezident FIA Mohammed Ben Sulayem komunikoval členům organizace, že je terčem "zlomyslných" útoků, jejichž cílem je destabilizovat jeho i řídící orgán (FIA). Podle něj se nedávné události "odehrávají s jediným jasným cílem: zaměřit se na samotné srdce našeho vedení a podkopat základy naší federace".

Štítky: FIA Mohammed Ben Sulayem Zveřejněno 24. 03 2024 — GPF1.cz

Ben Sulayem to uvedl v dopise členům FIA, jehož části zveřejnila agentura Associated Press. Uvedl, že FIA se “stala obětí zlovolného úniku důvěrných a citlivých informací, což pošpinilo naši pověst a vyvolalo obavy mezi našimi členy”.

“Přesto jsme navzdory těmto útokům zaměřených na mou osobu a naši organizaci jako celek vyšli silnější a odhodlanější než kdykoli předtím,” dodal. “Víme, že konečným cílem těchto zavrženíhodných činů bylo zaměřit se na mě a oslabit samotnou podstatu FIA.”

Ben Sulayem byl vyšetřováním etické komise FIA počátkem tohoto týdne očištěn od dvou pochybení během minulé sezóny. Komise vyšetřovala tvrzení, že se pokusil zvrátit trest udělený Fernandu Alonsovi při Velké ceně Saúdské Arábie 2023 a že se snažil zasahovat do certifikace nového okruhu Las Vegas. Během několika hodin poté, co bylo ve středu rozhodnutí komise zveřejněno, se objevily zprávy o dalším sporu týkajícím se FIA. Výkonná ředitelka Akademie F1 Susie Wolffová oznámila, že podala na federaci žalobu kvůli tomu, jak se v loňském roce vypořádala s obviněními vůči ní a šéfovi týmu Mercedes Toto Wolffovi, jejímu manželovi.

Objevilo se také tvrzení, že FIA byla opakovaně informována o obviněních proti šéfovi týmu Red Bull Christianu Hornerovi. Majitelé týmu zorganizovali vyšetřování Hornera, které ho očistilo, ale nyní je předmětem odvolacího řízení a stížnosti směrem k FIA. Možná trochu ironicky.

Ben Sulayem ve svém dopise uvedl, že se zavázal k “prostředí transparentnosti, odpovědnosti a neochvějné integrity v rámci FIA”. Někteří šéfové týmů Formule 1 se však domnívají, že FIA nesdělila dostatečné informace o svém postupu při nedávných kontroverzích.