Jak zemřel Patrick Swayze? Uvnitř hercova tragického boje s rakovinou slinivky břišní

Patrick Swayze se proslavil rolí Johnnyho Castlea ve filmu Hříšný tanec z roku 1987 a jeho fanoušci po celém světě byli zdrceni, když 14. září 2009 zemřel ve věku 57 let na rakovinu slinivky ve čtvrtém stádiu.

Zpráva o smrti Patricka Swayzeho zlomila jeho fanouškům srdce. Boj charismatické filmové hvězdy s rakovinou byl krátký, ale brutální. Ti, kteří ho viděli během jeho nemoci, byli šokováni jeho vzhledem: Swayzeho kdysi svalnatá postava byla oslabená a křehká.

Jeho průlomovým filmem bylo drama o dospívání The Outsiders. Nejvíce se však proslavil rolemi v kasovních trhácích Hříšný tanec a Duch. Diváci se nemohli nabažit drsného kovboje, který byl zároveň tanečním fenoménem. Dělal to všechno a s roztomilou citlivostí, která ho odlišovala od ostatních vůdčích mužů.

Patrick Wayne Swayze se narodil 18. srpna 1952 tanečnímu instruktorovi a rodeovému kovboji. Jeho matka ho zapsala do svých tanečních hodin téměř hned, jak se naučil chodit. Jako malý chlapec, který vyrůstal v texaském Houstonu, schytal kvůli své lásce k baletu pořádný porce od tyranů.

Swayze však měl také spoustu atributů svého otce. Miloval jízdu na koni a ti, kteří ho viděli komunikovat s těmito zvířaty, ho dokonce přezdívali „zaříkávač koní“. Byla tu také jistá dávka kovbojského chvástání, které se projevilo, když Swayze vyrůstal. Teenager se tvářil jako drsňák a měl pověst Casanovy.

V roce 1972 se Patrick Swayze přestěhoval do New Yorku, aby si splnil své sny, a taneční společnost Eliota Felda ho najala jako prvního sólistu. Vzplanulo však staré zranění kolene ve fotbale a následná operace, infekce ho stály místo.

Patrick Swayze a Lisa Niemi se vzali v létě 1975, když jí bylo 19 a jemu 22. V následujícím roce začal pracovat jako divadelní herec a tanečník. Jeho debutem na Broadwayi byla role ve hře Goodtime Charley. Získal také roli ve West Side Story a v roce 1978 získal roli Dannyho Zuka v divadelní inscenaci Pomáda.

Kromě fyzického nezdaru způsobeného zraněním kolena se Patrick Swayze potýkal také s psychickými démony, kteří pramenili z jeho dětství. Své matce připisoval zásluhy za to, že mu vštípila silnou pracovní morálku, ale jeho žena později prozradila, že matčino naléhání na dokonalost se někdy mohlo zvrhnout ve fyzické týrání.

Swayze se soukromě svěřil, že v den jeho 18. narozenin se do něj jeho matka „pustila“, než jí jeho otec řekl, že se s ní rozvede, pokud se ještě někdy dotkne jejich syna. „Od té doby ho už nikdy neuhodila,“ řekla Lisa magazínu People.

Když mu byla v lednu 2008 diagnostikována rakovina slinivky ve čtvrtém stadiu, Swayze věděl, že bude bojovat – i když neočekával, že válku vyhraje. Pokročilý karcinom slinivky břišní má velmi nízkou míru přežití; Podle Johnse Hopkinse bude pouze jedno procento z těch, kterým bylo diagnostikováno čtvrté stadium, žít déle než pět let. Swayze věřil, že jeho neřesti pravděpodobně „mají něco společného“ s jeho rakovinou – ale nenechal se tím otupit svým bojovým duchem.

Během posledních týdnů svého života začal Swayze trpět ascitem, bolestivým hromaděním tekutiny v břiše. Jeho náhlý úbytek hmotnosti způsobil, že jeho kdysi atletická postava zeslábla a jeho tvář byla vychrtlá.

Nemocnice ho přijala kvůli jeho blížící se smrti, ale Swayze a jeho rodina měli jiné představy o tom, jak by měly vypadat jeho poslední dny. Jeho blízcí ho přivezli domů, aby zemřel ve své vlastní posteli na svém koňském ranči.

Zdroj: Allthatinteresting, Titulní obrázek: Wikimedia Commons / Alan LightCC BY 2.0