Inspirace na březnové čtení

Inspirace na březnové čtení

Tisk

euromedia 200Přinášíme přehled novinek z nakladatelství Euromedia Group. Najděte v nich svého favorita!

 

 

Může život i po padesátce zase dostat tu správnou jiskru...?

Padesátiletá Agatha Doyleová miluje své prázdné hnízdo – dokud se proti ní nespiknou návaly horka, podpatky, co ji chtějí zabít, a jeden protivný muž, který pořád mluví, aby změnil její život. Až se v jediném okamžiku šílenství nevědomky stane hrdinkou žen na celém světě. Jenže může se stát hrdinkou i svého vlastního života? Někdy je to zkrátka potřeba zvládnout!

Včelí královna je kniha o přátelství, o rodině, o pocitu neviditelnosti. A také o tom, jak se v padesáti znovu zamilovat – do sebe sama.

A jak v úvodu knihy praví sama autorka: Tenhle příběh je pro tebe, ženo v přechodu. Nejsi sama; je nás celá armáda!

Ciara Geraghty je irská spisovatelka. Žije v Dublinu a je hrdou majitelkou jednoho manžela, tří dětí (dvou oficiálně dospělých a jednoho teenagera) a pohledného, ačkoli trochu nevyrovnaného psa jménem Gary. Když zrovna v podkroví nepíše, rada čte, plave v moři a hraje na housle. Je také spoluautorkou podcastu BookBirds.

Ciara Geraghty: Včelí královna, přeložila Drahomíra Michnová, vydává nakladatelství Ikar, 352 stran

euromedia vceli kralovna

Novinka od autorky bestselleru Jeden z nás lže

Je to už pár let, co Brynniným rodným městem otřásla příšerná událost – smrt jejího oblíbeného učitele. Tělo tehdy objevila trojice místních studentů v lese nedaleko školy. Případ se nikdy nevyřešil a Brynn se k němu v myšlenkách neustále vrací. Jak je možné, že policie na nic nepřišla?

Jakmile tedy Brynn získá vysněnou stáž v true crime show, rozhodne se přijít věcem na kloub. Jedním ze studentů, který tehdy tělo našel, byl její nejlepší kamarád Trip. A nebýt jeho výpovědi, druhé dva studenty by s největší pravděpodobností zavřeli. Spolužáci jsou mu zavázáni a Trip to moc dobře ví. Protože všechno, co tehdy policii řekl, byla lež…

Pro čtenáře od 13 let.

Karen M. McManusová se proslavila mezinárodním bestsellerem pro mládež Jeden z nás lže (One of Us Is Lying, 2017), který napsala na motivy kultovního filmu Snídaňový klub (The Breakfast Club, 1985). Podle knihy byl natočen i stejnojmenný seriál. Druhý díl s názvem Jeden z nás je na řadě na sebe nenechal dlouho čekat (One of Us Is Next, 2020). V češtině vyšly autorce také samostatné romány Dva tajemství neudrží (Two Can Keep a Secret, 2019), Rodina především (The Cousins, 2020) a Přivedeš mě do hrobu (You´ll Be the Death of Me, 2021). Karen vystudovala žurnalistiku na Northeastern University a její knihy jsou překládány do čtyřiceti světových jazyků. Žije v Massachusetts, pracuje v marketingu, a když zrovna nepíše, ráda cestuje po světě se svým synem. Více se o ní dozvíte na https://www.karenmcmanus.com/

Karen M. McManusová: Už ani slovo, přeložila Olga Fišnerová, vydává nakladatelství Yoli, 352 stran

euromedia uz ani slovo

Jurij Felštinskij, Michail Stančev, Tomáš Lemešani: UKRAJINA V PLAMENECH

V roce 2014 nám všem Ukrajina, která byla napadena Ruskem, poskytla oddechový čas, jenž jsme nevyužili. Kdyby sankce, které dnes na Rusko uvalujeme, byly uvaleny již v roce 2014, po anexi Krymu a invazi na východní Ukrajinu, nemuseli bychom být svědky velké války, která se odehrává před našima očima.

Jak se ukázalo, agrese proti Gruzii v roce 2008 a invaze na Ukrajinu zůstaly bez trestu, Putin z nich nevyvodil žádné důsledky. Přesněji řečeno: byl spáchán zločin, bylo zpustošeno a zabráno území jiných, zabity tisíce lidí a nenásledoval žádný trest. Je zřejmé, že jediný závěr, který agresor mohl vyvodit z toho, co se stalo, byl, že může pokračovat v napadání svých sousedů. Ukrajina byla na Putinově seznamu číslo jedna. Proto na ni zaútočil.

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

Pro české vydání knihu přeložil a upravil spisovatel, analytik a novinář Tomáš Lemešani. Česká verze vychází ve spolupráci s jeho platformou Independence.

Platforma Independence – mediální, virtuální a dokumentární projekt skupiny investigativních novinářů – konkretizuje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč, přičemž sleduje formy negativních vlivů, klíčové postavy a finance, které za tímto děním stojí.

O autorech:

Jurij Felštinskij studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Michail Stančev je ukrajinský historik, besarábský Bulhar. Je doktorem historických věd, profesorem na Charkovské univerzitě, akademik Bulharské akademie věd, hostující vědecký pracovník Institutu historických studií Bulharské akademie věd, hostující profesor na Sofijské univerzitě „St. Kliment Ohridski“ a Nové bulharské univerzitě. Je zakladatelem a čestným předsedou bulharské společnosti „Marin Drinov“ na Charkovské univerzitě, jedním z iniciátorů pravidelně konaných mezinárodních vědeckých Drinovských čtení na téže univerzitě. Mihail Stančev je zakladatelem a vědeckým ředitelem Centra bulharských a balkánských studií. Je autorem a spoluautorem více než 250 vědeckých publikací a 28 monografií o historii a kultuře Bulharska a o mezinárodních vztazích.

Tomáš Lemešani je publicista a analytik se záměrem na korupci, veřejnou kontrolu transparentnost, ekonomiku a podnikatelské prostředí. Kromě psaní pro česká a slovenská média pracuje pro domácí i zahraniční neziskové organizace věnující se boji proti korupci. Napsal a vydal tituly Dôvod, Štokholm, publikaci o byznysové a zákulisní historii Andreje Babiše Z Bureše Babišem, navazující titul Můj stát, moje firma, knihu Oligarchs & Cronies: state capture in post-communist Czechia a knihu o českých populistech kolem Tomio Okamury Politika s.r.o. Provozuje server Biztweet.cz, další projekty společnosti Independent Media Publishing, platformu Independence a v roce 2022 vydal českou verzi titulu Blowing Up Russia s názvem Rusko v plamenech. Jde o titul Jurije Felshtinského a zavražděného agenta Alexandra Litviněnka.

Jurij Felštinskij, Michail Stančev, Tomáš Lemešani: Ukrajina v plamenech, vydalo nakladatelství Universum, 424 stran

euromedia ukrajina v plamenech

Hana Lundiaková: PLANETKY

Planetky jsou svébytnou povídkovou sbírkou, která dost možná vypráví i váš příběh. Přináší dvanáct podobenství, k nimž autorku inspirovali výjimeční, a přitom zcela obyčejní lidé. Přátelé, rodina, kamarádi, sousedi, bližní. Ti, s nimiž vstupujeme do situací, které nás významně spoluutvářejí.

Povídky Hany Lundiakové vycházejí z básnické metafory a poezií se místy na okamžik stávají: „Každý z nás je součástí galaxie, kde se vše točí kolem věčného zdroje světla. Jako planetky putujeme po svých vlastních trajektoriích, navzájem si tolik blízcí, a přece neznámí.“

Hana Lundiaková (*1978) je česká spisovatelka, písničkářka, výtvarnice, redaktorka, scenáristka a překladatelka. Pod nickem Stinka vydala tři alba. Debutovala roku 2010 sbírkou povídek Vrhnout, následovala erotická novela Černý Klarus (2012). Za román Imago. Ty trubko! (2014) byla nominována na Magnesii Literu za prózu. Roku 2020 vydala román Co je ti do toho a roku 2021 prózu Hyena. Planetky jsou její šestou knihou. V současnosti připravuje román Síla o svém rodném městě Broumově, pracuje na námětu k filmu a věnuje se intenzivně malbě v ateliéru na Pragovce.

Hana Lundiaková: Planetky, obálka Nikola Janíčková (Take Take Take), vydává nakladatelství Odeon v edici Česká řada (svazek 44), 144 stran

pikola planetky

Román o vztazích s lehkostí a humorem

Daniel Rys je spisovatel společenských románů, svobodný pětačtyřicátník, který si žije svůj pohodlný život. Píše, rád jezdí na motorce, ještě raději vysedává v barech a především si libuje v četných milostných avantýrách.

Tento ideální stav mu zničehonic nabourá žena, se kterou ho pojí dávno zapomenutá minulost. S jejím příchodem najednou dostává Danielův život novou dynamiku, což mu ale začíná přinášet komplikace v jeho paralelně vedených nezávazných vztazích. Ocitá se na neprobádaném území, nevyhne se několika hořkosladkým přešlapům a ty ho donutí zamyslet se nad způsobem života, který až dosud vedl.

Postupně přehodnocuje, co je skutečně důležité a co jen „pěna dní“, ovšem k očekávané katarzi nevede přímá cesta. Daniel k ní musí dospět přes karamboly, během nichž přijde nejen o několik svých vztahů, ale téměř i o život.

Alex Walló je pseudonym úspěšného českého autora detektivních románů a povídek Martina Goffy. Pseudonym zvolil proto, že tentokrát napsal knihu naprosto odlišného žánru, než na jaký jsou jeho fanoušci zvyklí.

Alex Walló: Muž vdaných žen, vydává nakladatelství Ikar, 224 stran

euromedia muz vdanych zen

Martin Nekola: METROPOLE ČESKÉ AMERIKY

Martin Nekola na základě mnohaletého výzkumu přímo v amerických archivech a knihovnách, za využití unikátních pramenů a rozhovorů s pamětníky a jejich potomky připravil shrnující knihu o různých aspektech života krajanských komunit v Chicagu, Clevelandu, Los Angeles, Detroitu, Houstonu a mnoha dalších metropolích.

Kniha umožní čtenáři ponořit se do slavné české minulosti za „velkou louží“, poznat její vedoucí osobnosti a odhalit nejednu zajímavost.

Autor navíc nashromáždil desítky cenných, dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů.

PhDr. Martin Nekola, Ph.D. (*1982) - politolog a historik, věnuje se především dějinám nedemokratických režimů a exilu po únoru 1948. Je autorem pětadvaceti monografií a stovek odborných a populárně naučných článků; zároveň vede projekt The Czechoslovak Talks a snaží se popularizovat téma krajanů ve světě; pravidelně přednáší na amerických univerzitách.

Martin Nekola: Metropole české Ameriky, vydává nakladatelství Universum, 160 stran

euromedia metropole ceske ameriky

Oblíbená autorka v nové knize opět srší humorem

Opustil vás manžel s mladou milenkou? Jen jí dopřejte chátrajícího chlapa se zbytkem mízy. Vylétly vám děti z hnízda? Jásejte, že se na rozdíl od mnoha příživníků osamostatnily. Konečně nastala doba, kdy už nemusíte nic a můžete všechno!

Oblíbená autorka řady populárních knih opět s humorem a nadhledem, zcela otevřeně a bez servítek komentuje dění kolem sebe i ve světě a vypráví nenapodobitelným stylem o svých pozoruhodných příhodách, o dobrodružných cestách po krásách naší země, ale také po Skotsku a Středomoří. Autorka potvrzuje, že není podstatný věk, ale přístup k životu, a navzdory všem ranám osudu je třeba vždy hledat to dobré a nikdy se nevzdávat.

Marcela Mlynářová (*1948) se věnuje literární činnosti od roku 1999, kdy jí vyšla první knížka Chalupářka. Náměty čerpá ze svého pestrého, ne vždy lehkého života, který se tak pro ni stal bezednou studnou nevšedních zážitků a příhod. Díky notné dávce osobního nadhledu, smyslu pro humor a schopnosti výstižně postihnout dění kolem sebe získávají její příběhy na čtivosti a pobaví.

Marcela Mlynářová: Život začíná po přechodu, ilustrovala Tereza Budilová, vydalo nakladatelství Brána, 216 stran

euromedia zivot zacina po prechodu

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzpomeňte si na Slečnu pokladní, než budete nadávat prodavačkám

slecna pokladni200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Nině Hořínové, známé z internetu spíše jako Slečna pokladní.

 

...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...