Nakladatelství AMU představuje: Filmový zvuk pro nezvukaře 2

Publikováno: 24. března 2024 | autor Redakce
7.png

V NAMU právě vyšel další díl série určené všem zájemcům o zvukovou tvorbu ve filmu, tentokrát věnovaný dramaturgii audiovizuálního díla.

Kniha si klade za cíl rozšířit tvůrcům filmů a dalších videoobsahů paletu kreativních postupů a v ideálním případě také usnadnit komunikaci s „lidmi od zvuku“ a zvýšit efektivitu spolupráce jednotlivých profesí na filmovém place.

Vzhledem k přístupnému jazyku se hodí i pro amatérské filmaře a také jako vstupní text do problematiky zvuku ve filmu pro studenty filmové teorie.

240304084219.jpg

Zatímco v prvním díle se Radim Lapčík soustředil více na technické aspekty tvorby zvukové složky filmu, druhý díl se zabývá zvukovou dramaturgií, která se prolíná všemi fázemi tvorby filmu či videa, od psaní scénáře až po finální mix. Kniha je rozdělena do tří částí.

První rozebírá, jak lze zvukem vyprávět příběh, druhá se věnuje zvukovému vykreslení prostředí ve filmu a třetí se pak zaměřuje na zvuk jako nástroj zprostředkování emocí. Autor vysvětluje logiku jednotlivých dramaturgických procesů a ukazuje ji na konkrétních případech. Součástí každé kapitoly jsou také náměty na cvičení pro různě pokročilé tvůrce a týmy.

7.png

Radim Lapčík vystudoval katedru zvukové tvorby na FAMU, kde se věnoval převážně teorii. Živí se jako placový zvukař na volné noze, díky čemuž měl příležitost posbírat zkušenosti se zvukovou praxí na nejrůznějších úrovních – od internetového videa přes televizní tvorbu až po filmové projekty.

A protože je běžné setkat se s podceňováním zvukové složky napříč všemi úrovněmi audiovizuálního umění, po řadě diskusí s kolegy došel k závěru, že je nasnadě sepsat návodný text, který popíše alespoň ty nejběžnější problémy, nejobecnější postupy a různá úskalí, s nimiž se zvukaři setkávají – tak, aby to bylo srozumitelné i pro laika. Knihu najdete v e-shopu NAMU.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.