Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemoc / foto: shutterstock

Život s hypochondrem rozhodně není procházka růžovým sadem

Vy si postesknete, že vás bolí hlava, hypochondra přímo třeští a určitě má v hlavě nádor. Není jediný den, aby si na něco nepostěžoval. Hypochondry najdeme mezi muži i ženami.

Je hypochondr skutečně nemocný?

Ano, je, ale ve valné většině případů pouze psychicky. Bez zjevného důvodu prožívá příznaky různých nemocí. Nutno dodat, že hypochondr si většinou příznaky nemoci nevymýšlí. On je skutečně prožívá, i když fakticky pouze ve své hlavě.

Hypochondr, nebo opravdu nemocný člověk?
Hypochondr, nebo opravdu nemocný člověk? – Zdroj: Shutterstock.com

Simulant a hypochondr jsou dvě různá označení

Lékařská věda k hypochondrii nepřistupuje jako k simulování. Pacienti, kteří trpí hypochondrií, nepředstírají nemoc, aby se ,,ulili“ z práce nebo zbytečně zatěžovali zdravotnická zařízení, ale skutečně příznaky nemoci na sobě pozorují a důvodně se obávají, že jsou nemocní. Hypochondr dobrovolně podstupuje jedno vyšetření za druhým (mnohdy krajně nepříjemná vyšetření) a domáhá se toho, aby lékař potvrdil nemoc, kterou dle svého mínění trpí. Simulant oproti hypochondrovi simuluje a vymýšlí si onemocnění za jasným účelem.

Simulant je často jenom obyčejný lenoch
Simulant je často jenom obyčejný lenoch – Zdroj: Shutterstock.com

Dá se hypochondrie léčit?

Léčit se dá, ale cesta k uzdravení není nikterak jednoduchá. Léčba může trvat třeba dva měsíce, ale i více jak rok. Pacienti užívají léky na potlačení úzkosti a podrobují se psychoterapii. Psychoterapeut se jim nesnaží vysvětlit, že si vymýšlejí, ale nastavit jejich myšlení tak, aby si dokázali připustit, že nemoc nemají, i když se tak cítí. Je to běh na dlouhou trať, ale léčba bývá v mnoha případech úspěšná.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/vysmivani-hypochondri-jsou-opravdu-nemocni-jak-se-leci-49166

Jak těžké je žít s hypochondrem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!