Stojí na hrázi a čekají za každého počasí. Na co a kdo jsou?

Stojí na hrázi a čekají za každého počasí. Na co a kdo jsou?

Foto: Dominicus Johannes Bergsma / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jedna hubená, druhá plná. Obě dámy čekají. Hledí na krásnou oblohu, zelené slané bažiny a neustále se měnící Waddenské moře. Na hrázi u Holwerdu čekají za každého počasí na jediné: na vysokou vodu.

V nizozemské oblasti Wadden najdete mnoho různých uměleckých projektů. Waddenské moře je pobřežní část Severního moře mezi Frískými ostrovy a pevninou Nizozemska, Německa a Dánska. Jedná se o tzv. wattové moře, které je 500 km dlouhé a průměrně 20 km široké a které má nesmírnou ekologickou hodnotou. 

V této zajímavé krajině najdete velmi nevšední stavby, zajímavé trasy a krásné fotografické objekty. Díky působivým výhledům a zvláštním vesnicím a městům je Wadden velkým zdrojem inspirace pro různé umělce. Jedním z iniciátorů těchto speciálních projektů je zakladatel společnosti Oerol Joop Mulder. Díky jeho projektu Sense of Place již vzniklo několik uměleckých objektů. Jako například dnes již slavné sochy Čekání na vysokou vodu v Holwerdu, Terp fan de Takomst v Blije nebo trasy Gemalen Verhalen a Bildtstars a Eigenheimers.

Před čtyřiceti lety vymyslel Joop Mulder (1953-2021, Nizozemsko) festival Oerol. Tento proslulý divadelní a umělecký festival se koná v nádherné kulise ostrova Terschelling. Z něj se vyvinul projekt Sense of Place (Smysl pro místo). Od roku 2018 se Mulder místo divadla na místě zaměřuje na site-specific umění, v němž hlavní roli dostává krajina. Joop Mulder bohužel nedávno nečekaně zemřel, ale jeho vizionářský projekt Sense of Place bude pokračovat.

Obecně je Smysl pro místo definován jako význam a vazba jednotlivce nebo komunity k místu.

Projektem Sense of Place chtěl Joop Mulder zvýšit povědomí o tomto zvláštním místě a přírodě. Namísto fríských měst se zaměřil na vesnice a jedinečné bahenní pobřeží v severní části Nizozemska. „Chtěl jsem ukázat frískou krajinu z lidské perspektivy. Žijeme na dně moře už po staletí. Právě zde vzniklo vodní hospodářství. Impolace, vodní hospodářství, hráze a solné bažiny. Na to mohou být Frísové hrdí".

Reklama

Joop Mulder byl rodilý Frís. Jeho otec měl malou prádelnu a byl starostou města Bolsward. Tam Mulder poprvé navštívil se svou třídou divadlo a zrodila se jeho láska k divadlu. Méně známé je, že Mulder se chtěl stát umělcem. Když však chtěl jít na uměleckou školu, jeho otec byl proti. Mulder se nakonec stal majitelem kavárny de Stoep v Midslandu v Terschellingu a od roku 1982 zde organizoval umělecké projekty a pouliční divadlo.

Socha „Wachten op hoog water“ v Holwerdu

Prvním realizovaným monumentálním dílem Sense of Place je sousoší na hrázi nedaleko Holwerdu s názvem „Čekání na velkou vodu" od umělce Jana Ketelaara. Skulptura se skládá z podobizen dvou pětimetrových žen svařených z kovu. Silná žena a štíhlá žena. Dívají se na moře. Umělecké dílo pojednává o hledání rovnováhy a výměně, symbolizují bohatou a chudou část světa. Čímž je návštěvník vyzván, aby je spojil tím, že obě ženy chytne za ruce.

Plná žena byla instalována v prosinci 2018, v roce, kdy byl Leeuwarden-Fryslân hlavním městem kultury. Dne 16. září 2019 se k ní připojila štíhlá žena. Na dokončení projektu se na hráz přišlo podívat asi 100 lidí.

(Ne)vážný Jan Ketelaar

Jan Ketelaar je fríský umělec. V roce 2002 absolvoval Akademii Minerva, obor mezioborové sochařství. Pod názvem Potzenmakerij Ketelaar vytváří tzv. potzen: vážné vtipy. Svá díla vystavoval mimo jiné v Portugalsku, Brémách a New Yorku. Několikrát procestoval Nizozemsko – pozor, na vysokozdvižném vozíku - se svými metrákovými sochami „Stát Nizozemsko".

V roce 2014 byla v Leeuwardenu kolem 1. královské lípy v Nizozemsku umístěna jeho královská ohrada v podobě laviček z lipových listů. Věnuje se především sochařství, ale také píše a publikuje poezii. V roce 2008 a 2012 se zúčastnil finále NK Poetry Slam. V roce 2014 mu vyšla první sbírka: „Od člověka, který si myslel, že už nechci myslet.“ Jako potzenmaker organizuje literární a kulturní setkání a věnuje se plánování.

Monumentální sochy si můžete prohlédnout poblíž Horwerdu, z parkoviště Grândyk 9 dojdete přímo k nim.

Reklama
Reklama