Piastri uznává, že týmová režie McLarenu byla “naprosto fér”

Oscar Piastri uznal, že bylo "naprosto fér", když ho McLaren požádal, aby ve Velké ceně Austrálie formule 1 před sebe pustil Landa Norrise.

Štítky: Lando Norris McLaren Oscar Piastri Zveřejněno 24. 03 2024 — GPF1.cz

Norris a Piastri skončili v Melbourne třetí a čtvrtý za dvojicí Ferrari Carlosem Sainzem a Charlesem Leclercem poté, co McLaren před polovinou závodu požádal Piastriho, aby si s Norrisem vyměnil pozici.

Australan sice litoval, že před domácím publikem přišel o stupně vítězů, ale připustil, že výměna byla spravedlivá, protože na začátku závodu mohl svého týmového kolegu předjet přes boxy (undercut) a Norris byl na čerstvějších pneumatikách rychlejší.

“Pro mě to bylo naprosto fér,” řekl Piastri. “Včera se kvalifikoval přede mnou, při první zastávce jel o něco déle a v té chvíli mě doháněl a byl rychlejší. V tu chvíli jsem se držel Leclerca a Lando nás oba doháněl, takže jsem upřímně tak trochu doufal, že mě předjede a pojede a dostane Charlese. Samozřejmě, že doma bych byl rád, kdybych mohl zůstat třetí. Ale pro mě to bylo naprosto spravedlivé.”

Norris se řádně vzdálil Piastrimu a přiblížil se Leclercovi, ale neměl na to, aby Ferrari překonal, a řekl, že undercat v první sérii zastávek v boxech je chvílí, kde ztratil šanci na druhé místo.


  • Nejnovější číslo online magazínu KOLO na KOLO. Předplatné zde.
  • Napětí manažerů Mercedesu
  • Kdo ve skutečnosti vlastní F1?
  • Zak Brown, jak jej neznáte
  • Le Mans: Možná poslední soukromý tým na stupních vítězů
  • Historie: Jak se závodilo v nacistickém režimu
  • Aerovychytávky


Piastri uvedl, že ho povzbudil silný víkend McLarenu, ale stejně tak ho frustrovaly jeho vlastní chyby. V předposlední zatáčce prostředního stintu vyjel z trati, což označil za vlastní “facku”, a v sobotu nezajel nejčistší kvalifikační kolo.

“Myslím, že to pro mě byl silný víkend. Pár chyb, když na tom záleželo, což je trochu frustrující, ale dnes to byl solidní výsledek,” dodal. “V polovině druhého stintu jsem trochu vyjel z dráhy a také jsem tam trochu drolil pneumatiky, takže jsem se v této části závodu trochu trápil. Prostě jsem je [pněumatiky] nedokázal vrátit zpět do kondice, takže se musím poučit, projít si některé věci a zjistit, co jsem mohl udělat trochu lépe. Kromě toho to byl docela silný den.

Pro mě bylo upřímně největším překvapením tempo Sergia Pereze. Čekal jsem, že se prosadí, a on se neprosadil. Takže to je asi trochu optimismu pro všechny ostatní na startovním roštu.”