Staněk den po triumfu ve sprintu dojel šestnáctý v hlavním závodě F2 v Melbourne

foto Ilustrační foto - Závodní okruh na předměstí Melbourne v Albert Parku, 23. března 2024.

Melbourne - Roman Staněk skončil šestnáctý v hlavním závodě formule 2 v Melbourne a na sobotní překvapivé vítězství ze sprintu nenavázal. Dvacetiletý český jezdec týmu Trident doplatil po startu na nezaviněnou kolizi s Britem Zakem O'Sullivanem a v cíli ztratil na vítězného Francouze Isacka Hadjara téměř minutu. V čele šampionátu zůstal Zane Maloney z Barbadosu, který dnes dojel třetí.

 

Rodák z Valašského Meziříčí Staněk vybojoval v sobotním sprintu premiérový triumf v F2. Po obráceném startovním pořadí pro první desítku zužitkoval pole position a dojel druhý za Hadjarem. Francouz však dostal desetisekundový trest za způsobení kolize po startu a Staňkovi pomohl do čela.

V hlavním závodě začínal český pilot z 10. místa, které získal v páteční kvalifikaci. Hned v prvním kole však do něj zezadu narazil O'Sullivan, Staněk šel do "hodin" a propadl se na chvost pole. "Dostal jsem ránu zezadu a nešlo s tím nic dělat," uvedl v tiskové zprávě. Brit poté dostal trest deseti vteřin.

Staněk odkládal zastávku v boxech co nejdéle to šlo a propracoval se až na čtvrtou příčku. V závěru už ale začal na starší směsi gum ztrácet. Po zastávce v boxech klesl a dojel šestnáctý. V průběžném pořadí má nadále deset bodů a pohoršil si na 15. příčku.

Vítězný Hadjar si spravil chuť po sobotní penalizaci ve sprintu, po níž skončil šestý. Dnes vyhrál o čtyři a půl sekundy před Estoncem Paulem Aronem, třetí Maloney na něj ztratil takřka deset vteřin. Hadjar je čtvrtý, dál vede Maloney s 62 body.

Další závod šampionátu F2 se pojede v polovině května v Imole.

Staněk vyhrál po penalizaci původního vítěze sprint formule 2 v Austrálii

Dvacetiletý jezdec týmu Trident dojel v Austrálii po startu z pole position o 6,827 sekundy za Hadjarem, ten ale dostal po závodě desetivteřinový trest za dřívější způsobení kolize. Staněk vybojoval také prvních deset bodů do letošního pořadí seriálu. Vítězství je vítězství, hymna bude hrát příště, řekl po triumfu Staněk.

Rodák z Valašského Meziříčí si vylepšil dosavadní maximum ve formuli 2, kterým bylo loňské páté místo ze sprintu v rakouském Spielbergu. První body v sezoně si připsal při pátém letošním startu a posunul se v průběžném pořadí šampionátu na 12. místo.

Staněk byl z premiérového triumfu nadšený, radost mu nekazilo ani to, že vítězství ve sprintu v Austrálii získal po dodatečné penalizaci. Těšilo ho, jak se dokázal na trati bránit proti rychlejším soupeřům a dojel druhý, díky čemuž se mohl později posunout do čela. Přestože přišel na stupních vítězů o hymnu, v nahrávce pro Nova Sport věřil, že se jí dočká někdy v budoucnu.

"První vítězství ve formuli 2. Doufám, že ne poslední. Byl to skvělý závod. Musel jsem hodně bránit svoji pozici, protože jsme neměli očividně takovou rychlost, jakou měl například Isack Hadjar, který byl potom penalizován," řekl Staněk. "Jsem ale moc rád. Vítězství je vítězství. Škoda, že nehrála česká hymna, ale bude hrát příště," doplnil jezdec týmu Trident.

Staněk obsadil v páteční kvalifikaci desátou příčku a díky obrácenému pořadí pro elitní desítku se vyhoupl na startu do čela. První místo sice dlouho neudržel, dostal se před něj Hadjar, český závodník ale poté zvládl odrážet útoky dalších soupeřů.

Staňkovi také dvakrát pomohl výjezd safety caru. Pilot týmu Trident nejprve ustál útoky Inda Kuše Mainiho a v závěru odolal také Dennisi Haugerovi. Norského soupeře za sebou udržel o 0,349 sekundy.

"Snažil jsem se držet tempo jako ostatní auta a hodně se bránil. Myslím, že jsem předvedl dobré obranné schopnosti. Asi si mohu označit přední křídlo Kuše Mainiho, protože byl celý závod za mnou," uvedl Staněk na tiskové konferenci.

Poté, co Hadjar dostal po závodě desetivteřinový trest za způsobení kolize po startu se Španělem Pepem Martím a Brazilcem Gabrielem Bortoletem, posunul se Staněk na první příčku. Hadjar klesl na šesté místo.

V Melbourne získal prvních deset bodů v sezoně a posunul se v pořadí F2 na 12. místo. Na triumf se pokusí navázat v nedělním hlavním závodě. Do něj odstartuje z desáté příčky. "Do zítřka musíme hodně pracovat, protože nám dnes chybělo hodně rychlosti. Jsem si ale jistý, že se dřív nebo později dostaneme tam, kam patříme," dodal Staněk.

Závod šampionátu vozů formule 2 v Melbourne (Austrálie) - sprint:

1. Staněk (ČR/Trident) 43:59,337, 2. Hauger (Nor./MP Motorsport) -0,349, Maini (Indie/Invicta) -1,405.

Průběžné pořadí: 1. Maloney (Barb./Rodin) 47, 2. Hauger 39, 3. Maini 33, ...12. Staněk 10.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď