Hlavní obsah
Lidé a společnost

Posmrtný lynč Michaela Jacksona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto Pixabay

Michael Jackson (29. 8 1958) byl zcela jistě jednou z největších osobností naší doby. Tanečník, zpěvák, hudebník, skladatel, idol několika generací dětí. Zároveň se ale šuškalo o svérázném a podivném přátelství s nimi.

Článek

Podle soudního psychologa Stanley Katze, který zkoumal jeho duševní stav, zůstával stále dítětem, ve světě dospělých se cítil nejistě. Nebyl ale pedofil (i když jeho chování mělo jisté rysy této úchylky) jen se marně snažil o návrat do dětství, zničeného v popmusic, kde vystupoval od šesti let se sourozenci ve skupině Jackson5.

Poté, co se dal na sólovou dráhu zažil fenomenální úspěch, jeho album Thriller (1982) je stále suverénně nejprodávanější na světě. Svými písněmi oslovoval hlavně mládež, která ho zbožňovala. Odsuzoval války, násilí, rasové konflikty, nenávist, drogy. „Jsem hlas obviněného i napadeného. Jsem hlasem každého. Jsem skinhead, jsem Žid, jsem černý muž, jsem bílý muž. Nejsem ten, kdo útočí.“ Prohlásil.

Na vývoji Jacksonovy osobnosti se negativně podílela i výchova otce, despotického manipulátora, posedlého úspěchem svých dětí. Objevily se i zvěsti, že se na něm i dalších sourozencích dopustil incestu a znásilnění. Je fakt, že Michael ho v dospělosti nevyhledával a nezmínil se o něm ani v závěti.

Jeho vztahy s dětmi byly pro většinovou společnost obtížně přijatelné. Nikdy se netajil tím, že s nimi na ranči Neverland spí v obrovské posteli, a to ve vší počestnosti a se souhlasem rodičů. Poprvé ho obvinil z nepřístojného chování (1993) otec třináctiletého Jordana Chandlera.

Ten ale před porotou odmítl vypovídat, takže aféra nakonec skončila mimosoudním vyrovnáním. Jackson – podle svědků nerad, protože to mohlo být vnímáno jako určité přiznání viny – nakonec souhlasil s vyplacením částky 22 milionů dolarů odškodného, chtěl, aby aféra, která poškozovala jeho pověst i hudební kariéru, co nejdřív skončila.

Tuto sumu mu navíc pokrývalo pojištění, takže ji neplatil ze své kapsy. Jordan mohl hledat u Jacksona to, co zřejmě nezažil u rodičů – lásku. Od nich odešel už ve 14 letech, od té doby je nekontaktoval, změnil si jméno. Nebyl ani na pohřbu otce. Vztah k rodině musel být nenávratně zničený.

Podle přátel mu nemohl odpustit, že ho zneužil k smyšlenému obvinění Michaela, aby získal jmění. Jediný soud, který proběhl za Jacksonova života, se týkal obtěžování jistého Gavina Ariza a skončil zproštěním viny ve všech bodech obžaloby.

Skandál propukl až po smrti, kdy dokumentaristé z HBO nedbali na etické ani lidské normy, vyjádřené už v antice: „Do mrtvých se nekope, nemohou se bránit“ tím, že zveřejnili svědectví dvou mužů, Wade Robsona a Jamese Safechucka.

Ty měl jako děti mezi lety 1988 až 1992 sexuálně zneužívat. Zarážející je, že byli vyslechnuti v kauze zmíněného Jordana, kde oba svědčili ve prospěch Jacksona. Podle toho, co později tvrdili, křivě! Zřejmě tedy nepovažovali jeho chování k nim za nepřijatelné a zcela jistě ne násilné. Kdyby jim vadilo, tak by se zřejmě u soudu ozvali. Možná do něj byli zamilovaní.

Velký rozruch vzbuzovala i vizáž Michaela, mediálně se řešilo zejména údajné „vybělení“ pokožky (jeho vehementnímu ujišťování, že jde o následky kožní choroby vitiligo nikdo nevěřil, nicméně pitva to potvrdila) a plastické operace.

Dvě podstoupil nuceně, v roce 1979 si zlomil si nos při taneční zkoušce, o pět let později došlo k popálenině při natáčení videoklipu. Těžko ale říci, kolik dalších vylepšení absolvoval, jiné úpravy zevnějšku nepřiznal. Měl ale postavu adolescenta, štíhlou, bez chlupů.

A k tomu by mu operace nepomohly. Nekouřil, stravoval se převážně vegetariánsky, i když si šel občas zahřešit do fastfoodu.Nebral nikdy drogy, byl jejich odpůrce, trpěl ale nespavostí, psychickými potížemi. Médii hodně propíraný byl Jacksonův milostný život.

Pověsti, že je panic, poněkud ustaly poté, co se oženil s Lisou Marií Presley, vnučkou Elvise. Ta se do něj zamilovala, už když se poprvé setkali, byl o deset let starší.Vypadali jako šťastný pár, často se líbali, vodili za ruce, v klipu „You are not alone“ se polonazí mazlili v posteli. Vydrželo jim to necelé dva roky.

Jedním z důvodů rozchodu mohla být neochota Lisy stát se matkou. Michael totiž nadevše toužil po dětech. Seznámil se s Australankou Debi Rowe, z ní se stala jeho druhá manželka. Šlo o čistě účelové spojení, souhlasila s mimoděložním těhotenstvím, nežili spolu, k ničemu mezi nimi nedošlo.

Porodila mu syna Prince Michaela I. dceru Paris (matka posledního dítěte, Prince Michaela II. je neznámá.) Jackson si otcovství užíval, byl na potomky hrdý a často se jimi chlubil. Jenže je velká otázka, zda jsou opravdu jeho.

Z genetického hlediska tomu totiž moc nenasvědčuje. Mají světlou pleť, jemné rovné (nikoli typicky kudrnaté) vlasy, ve tváři ani sebemenší náznak afroamerických rysů – plochý široký nos, plné, masité rty. Nejmladší syn pak vypadá jako čistokrevný indián. Jak by to bylo možné?

Odpověď se nabízí, byl v důsledku života ve stresu, užívání antidepresiv a hypnotik impotentní. V roce 2009 Michael začal plánovat bombastické – jak jinak – turné This is it. Krátce předtím přišla jako blesk z čistého nebe zpráva, že zemřel na selhání srdce.

Za jeho smrt byl odsouzen lékař, který mu podal špatnou kombinaci léků. Jeho fanoušci po něm truchlili, jak to v těchto případech bývá, okamžitě se objevila vlna zájmu, vydávaly se reedice jeho songů. Pak se nedělo nic, než přišel onen dokument.

Pokud by byl ale Jackson sexuální predátor, dalo se očekávat, že se objeví další svědectví proti němu, což se ale nestalo, přitom Neverlandem prošly za dlouhou řadu let (1988-2005) desítky a možná i stovky dětí.

Jedním z jeho největších zastánců byl Macaulay Culkin. Spřátelili se poté, co se z něj díky filmu Sám doma stala celebrita a stýkali se až do jeho smrti, pomáhal mu při problémech způsobených slávou, i ctižádostivými rodiči, kteří na něm vydělávali.

„Nikdo z vrstevníků nedokázal pochopit, jaký je můj život. Michael prošel tím samým. Chtěl, abych se necítil osaměle. Ano, spal jsem s ním v posteli, pro někoho byl možná náš vztah podivný, ale já ho vnímal jako nejpřirozenější věc na světě. Bylo to přátelství, v té úplně nejjednodušší a nejčistší formě,“ řekl v rozhovoru.

Pokud nelhal, a k tomu neměl důvod, dokázal se Jackson ovládat a nesahat mu na intimní místa. Když to ale dokázal s ním, nejroztomilejším klukem své doby, proč ne s Robsonem a Safechuckem? Ti se mu nemohli rovnat.

Michaela pak vystřihli ze seriálu Simpsonovi, rozhlas odmítal hrát jeho písně, televize uvádět klipy. Stovky milionů fanoušků se s tím ale odmítly smířit. Byl to pro ně idol. Nemluvil vulgárně, nereagoval na urážky, nebyl arogantní. Na charitu věnoval miliardy dolarů.

Zdroj: https://www.michaeljackson.com

https://www.grammy.com/news/michael-jackson-10-achievements-that-made-him-the-king-of-pop

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz