Hlavní obsah
Lidé a společnost

Maggie Smith alias prof. McGonagallová nebo hraběnka z Granthamu si své role náležitě užívala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrissie, AI PicsArt

Kdo by neznal významnou britskou herečku Maggie Smith, která brilantně zahrála profesorku Minervu McGonagallovou ve filmech o Harrym Potterovi?

Článek

Dáma Margaret Natalie Smith

Celým jménem Margaret Natalie Smith, se honosí i šlechtickým titulem „Dáma“, který jí v roce 1990 udělila sama královna Alžběta II. O dvacet let dříve byla oceněna Řádem britského impéria. Všichni ji známe hlavně pod zkráceným jménem Maggie Smith. Britská herečka, která se narodila 28. prosince roku 1934 v Essexu (Anglie, Spojené Království). Narodila se matce Margaret a otci Nathanielovi. Její matka se živila jako sekretářka a otec pracoval jako patolog a vyučující na Oxfordské univerzitě. Byla jejich nejmladším dítětem a mladší sestrou chlapeckých dvojčat Alistaira a Iana.

Maggie Smith vystudovala herectví na škole Oxford Playhouse. Zpočátku dávala přednost divadlu. Její velmi známou postavou byla Desdemona v Shakespearově Othellovi, za kterou byla v roce 1965 nominována na Oscara. Její první Oscar však přišel již o pouhý rok později za roli neortodoxní skotské učitelky. Byl to film „Nejlepší léta slečny Jean Brodieové. V tomto velmi povedeném snímku Maggie Smith opravdu zaválela a Oscara měla více než zaslouženě. Nebyl ale jejím prvním oceněním. Celkově má tato skvělá herečka ocenění opravdu mnoho. Tři zlaté glóby a čtyři ceny Emmy a celkem tedy dva Oscary.

Profesorka Minerva McGonagallová v Harry Potterovi

Ten, kdo viděl oblíbeného Harryho Pottera, musí uznat, že každá scéna s Maggie Smith byla famózní. Natáčení si naprosto užívala a bylo to vidět na celém projevu. Do svého výkonu vždy dávala maximum. Povídá se, že právě během natáčení ságy o Harrym Potterovi v roce 2007, byla Smithové diagnostikována rakovina prsu. Vše se snažila držet pod pokličkou, aby tím neohrozila natáčení a nestresovala své kolegy i fanoušky. Za dva roky, tedy v roce 2009, boj s touto nemocí vyhrála. I toto vypovídá o tom, jak silná žena je Maggie Smith.

Panství Downton

Tento velmi úspěšný televizní seriál přinesl Maggie Smith ještě větší slávu a oblíbenost než zmiňovaná role profesorky McGonagallové. Role hraběnky vdovy z Granthamu alias Violet Crawleyové v seriálu Panství Downton jí sedla, odpusťte to přirovnání, ale jako „hrnec na prdel“. Jako by se opravdu narodila hraběnkou. Veškerá róba a přednes, který ve své roli měla, byl neuvěřitelně uvěřitelný. Její vtip a šarm který v seriálu mnohokrát předvedla, vykouzlí úsměv snad i těm největším drsňákům. A je pravdou, že kdyby v seriálu nehrála Maggie Smith, neměl by určitě takový úspěch. Sama jsem čekala na každou její další scénu a věřila jí, že je opravdovou hraběnkou. Panství Downton ukazuje životy šlechty a jejich personálu.

Sama Smithová prohlásila, že si natáčení opravdu užila a že sama nečekala, jaký úspěch bude mít její role v tomto seriálu. Všichni, kdo ji na ulici poznají, se s ní chtějí vyfotit. A není se čemu divit. Letos tato neuvěřitelná dáma oslaví krásných 90 let, a i v tomto věku se snaží vypadat skvěle. Dokonce se stala tváří kolekce a pro jednu módní firmu neodmítla nafotit jarní/letní kolekci módy. Klobouk dolů před touto britskou dámou.

Anketa

Znáte Maggie Smith a viděli jste seriál Panství Downton?
Ano, je to skvělá herečka a Panství Downton jsem viděl/a.
87,5 %
Ano, herečku znám, ale Panství Downton jsem neviděl/a.
12,5 %
Ne, herečku vůbec neznám.
0 %
Ano, herečku znám, ale nemusím ji a seriál jsem neviděl/a.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hraběnka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz