Leonardo Plus

Naši předci si vážili půdy nad zlato. My jí pohrdáme a zastavujeme ji, říká architektka Pešková

Leonardo Plus

Naši předci si vážili půdy nad zlato. My jí pohrdáme a zastavujeme ji, říká architektka Pešková
Obec Roštín na Kroměřížsku

Plus

Venkovský prostor tvoří více než tři čtvrtiny rozlohy Česka. Jeho role se ale v průběhu staletí změnila, včetně obyvatelstva, které dnešním vesnicím dává novou tvář. Jak vypadá současný venkovský urbanismus? A co podobu vesnic určuje a ovlivňuje? V Leonardu Plus vysvětluje architektka a proděkanka ČVUT Zuzana Pešková, která pro pořad popsala několik středočeských obcích poblíž Kladna a na Křivoklátsku.
Markéta Ševčíková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Venkovský prostor tvoří víc než tři čtvrtiny rozlohy ČR. Jeho role se ale v průběhu staletí změnila a proměnily se také obyvatelé venkova, kteří současným vesnicím dávají novou tvář. Co tvoří současný venkovský urbanismus? Proč vypadají české vesnice jinak než moravské a co jejich podobu určuje a ovlivňuje? Udrží se u nás tradiční venkovský ráz vycházející z historických a ruderálních kořenů, nebo budou naše vesnice čím dál víc připomínat satelitní příměstskou katalogovou zástavbu? Prozkoumáme to v následujících minutách s architektkou prof. Zuzanu Plíškovou v několika středočeských obcích poblíž Kladna a na Křivoklátsko. Přínosný poslech vám přeje Markéta Ševčíková.

  • Leonardo.

  • Tak milí posluchači, náš dnešní host, prof. a proděkanka fakulty stavební Českého vysokého učení technického Zuzana Pešková už je tady samozřejmě se mnou. Dobrý den. Dobrý den. Ještě než si řekneme, kde se vlastně nacházíme, tak bychom měli našim posluchačům vysvětlit, proč jsme vlastně vybrali téma urbanismus současné vesnice. Venkov je totiž taková zvláštní entita, která je v naší společnosti vnímána velmi různorodě. Lidé mají k venkovu trošku ambivalentní vztah, zvláště ti ve městě. A už jsme vlastně úplně opustili tu původní roli venkova, který byl zásobárnou, sýpkou pro města. A bez venkova a toho z venkovského zázemí by města vlastně neexistovala. Dokázala byste charakterizovat současnou roli venkova?

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají