Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milost pro Jiřího Kajínka rozdělila národ. A nebyla jediná, která byla kontroverzní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Jiří Kajínek, který byl odsouzen jako dvojitý nájemní vrah, byl po více jak 20 letech omilostněn. Rozhodnutí vyvolalo silnou odezvu a rozdělilo společnost na dva tábory. Jeho milost však nebyla jediná kontroverzní.

Článek

Nejdiskutovanější individuální amnestie Jiřího Kajínka

Případ Jiřího Kajínka zná asi každý Čech. Nyní již svobodný člověk strávil dlouhá léta ve vězení, ke kterému byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Jeho případ však byl velmi propíraný v médiích, protože opakovaně odmítal svoji vinu a důkazy nebyly 100% přesvědčivé, byť pro soud a odsouzení byly dostatečné. Jak se do této situace Jiří Kajínek vůbec dostal? Celkem snadno…

Narodil se v lednu roku 1961 v Prachovicích v Pardubickém kraji. Do věznice se však podíval už ve 21 letech kvůli vloupačkám do chat. Zatímco pro jiného člověka by to bylo velké „klepnutí“ přes prsty, u Kajínka tomu tak nebylo. Hned o tři roky později byl odsouzen znovu, tentokrát kvůli bytovým krádežím, nedovolenému ozbrojování a útoku na policisty, kteří ho přišli zatknout. V zimě roku 1990 byla přijata jeho žádost o propuštění a Kajínek se ocitl na svobodě. Kdo by si myslel, že už má vězení dost a bude sekat latinu, ten by se velmi pletl. Ještě v tom samém roce byl totiž odsouzen znovu, tentokrát na celých 11 let za loupežné přepadení policistů.

Trest si neodseděl celý, ale došlo k jeho přerušení na několik málo dní, což však využil k útěku a do věznice už se nevrátil. Několik měsíců byl na svobodě, přičemž do této doby se datuje jeho další zločin, za který byl odsouzen na doživotí.

V květnu 1993 měl zastřelit podnikatele Jandu a jeho bodyguarda Pokoše, dále se pokusit o zastřelení Pokošova bratra Vojtěcha. Údajně měl být najatý podnikatelem, kterého Janda vydíral, za 100 000 Kč odměny za to, že ho zastraší. Jestli se mu situace vymkla z rukou a z původního zastrašení se stala dvojnásobná vražda, jestli měl v plánu podnikatele zastřelit od počátku, nebo jestli je v tom opravdu nevinně a nemá s vraždami nic společného, to se asi nikdy s jistotou nedozvíme. Hlavní svědek, přeživší Pokoš, Kajínka označuje jako jednoznačného viníka, sám Kajínek se od počátku brání a označuje za nevinného.

Jisté však je, že když ho policisté našli, nakládal do luxusního auta samopaly, pistole, brokovnici a 10 tisíc nábojů. To sice neznamená, že byl skutečně vrahem, ale rozhodně se nejednalo o žádného svatouška, o čemž svědčí i jeho bohatá trestní minulost.

Je možné, že právě jeho trestní minulost byla příčinou toho, proč byl vybrán jako obětní beránek - málokdo by u takového člověka pochyboval, že by byl něčeho takového schopen. Tedy pokud bychom připustili, že je opravdu nevinný.

Asi nemá smysl neustále rozebírat otázku viny. Stoprocentně to vědět nejspíš nikdy nebudeme. Po svém odsouzení, které zabralo více jak pět let procesu, se pokusil několikrát utéct z vězení a také se mu to podařilo. V létě 1994 utekl z vazby v Českých Budějovicích, o dva roky později z přísně střežené věznice ve Valdicích. Ani jeden útěk však neměl dlouhého trvání.

Nejslavnější útěk se mu však podařil z věznice na Mírově, kam byl převezen v roce 1998. Několikrát se pokusil domluvit s ostatními vězni na plánu útěku, ale pokaždé ho prozradili. Přemístili ho do nové budovy, kde byl poměrně vysoko nad zemí a nikdo neočekával, že by odtud mohl utéct. Kajínek si však útěk pečlivě naplánoval, vyrobil si řadu pomůcek, které využil k útěku a podařilo se mu utéct i přes střelbu stráží na ochozu.

Měl naplánovaný i pobyt na svobodě, ale lidé, kteří mu měli pomoci a zajistit podmínky, ho údajně zradili, protože nepočítali, že by se mu podařilo utéct. Peníze, které jim zaplatil, si nechali a nic, co Kajínek požadoval, nezajistili. Musel si tak sám zajistit alternativní řešení. Tím byl pobyt u Marie Černé, partnerky jednoho z orlických vrahů.

Policisté ho však po čase vypátrali a připravili se na zásah. Úkol to byl nelehký, museli dostat Kajínka živého. V opačném případě by totiž mohli být nařčeni z toho, že ho zastřelili úmyslně, protože už v té době byl Kajínek, jednak kvůli odsouzení bez dostatečných důkazů, a jednak kvůli svému útěku, poměrně slavným člověkem. Zásah se jim podařil a Kajínka dostali, přestože ten byl ozbrojen a pistoli hodlal i použít.

„Většinou, když děláme zákroky, tak ti lidé jsou v šoku, takže se pomočí, někdy pokálejí. I hodně tvrdí chlapi ztuhnou. Ale Kajínek bojoval do poslední chvíle, a když viděl, že je konec, tak řekl: ‚Chlapi, dobrý, vzdávám se,“ dodal Lochman, šéf Útvaru rychlého nasazení.

Kajínek se tak opět ocitl na dlouhá léta ve vězení a veřejnost živě diskutovala, zda je skutečně vinen, nebo není. Jak už to tak bývá, získal si řadu „fanoušků“, kteří o jeho nevině nepochybovali a v podstatě ho považovali za chudáka, který neustále musí čelit nespravedlivé justici. Jiní byli střízlivější, a i když byli názoru, že jeho vina nebyla dostatečně prokázána, byli si vědomi toho, že se rozhodně nejedná o žádného svatouška.

Na jaře 2017 tehdejší prezident Miloš Zeman oznámil, že zvažuje milost pro Kajínka. A jak řekl, tak se později také stalo. Kajínek byl omilostněn, přestože nesplňoval pravidla pro udělení amnestie, které si stanovil sám Zeman. Součástí milosti je však sedmiletá podmínka, během níž se nesmí dopustit žádné trestné činnosti.

V současnosti se ani žádné trestné činnosti, kterou by se obohatil, nemusí dopouštět. Po propuštění na svobodu se z něj stala pomalu celebrita, se kterou chtěl každý udělat rozhovor. Může prodávat reklamní předměty, sám vystupoval v reklamách, sepsal knihu a tvoří obsah na sociálních sítích. Živobytí má tak zajištěné, přívrženců má více než dost. Prokázané bohaté trestné minulosti navzdory. Dalo by se však asi připustit, že své si už odseděl.

Za dobu svobody se trestné činnosti nedopustil, ale měl dvakrát pernou chvilku, když byl účastníkem dopravních nehod, které sám zavinil nedbalostí. Vše bylo však označeno jako přestupek, čímž podmínku neporušil.

Kajínkova milost nebyla jedinou kontroverzní milostí

Přestože byla milost pro Kajínka určitě nejvíce propíranou a diskutovanou, nebyla jedinou, která vzedmula vášně české populace. Velkou odezvu vyvolala i milost pro odsouzeného Miloše Baláka, ředitele Lesní správy Lány.

Miloš Balák byl v době svého působení obviněn a odsouzen za ovlivnění zadání veřejné zakázky ke třem letům vězení, peněžitému trestu a zákazu výkonu činnosti na dobu čtyř let. Miloš Zeman, opět navzdory svým vlastním omezením ohledně udělování milostí, Miloše Baláka doslova obratem omilostnil.

Sám Balák celou situaci vnímá tak, že milost je logickým vyústěním procesu, neboť se nepovažuje za viníka. Přestože podle svých slov ani nevěřil, že by jako nevinný člověk mohl být odsouzen, když už se tak stalo, zaslouží si milost.

V jiné kauze byl následně odsouzen k peněžitému trestu a dvouletému zákazu činnosti. Zde už omilostněn nebyl a trest je platný.

Milost pro Baláka tak nebyla kontroverzní ve smyslu, že by nebyla jistota o jeho vině, ale proto, že byl omilostněn bez jakýchkoliv pádných důvodů, a ještě nečekaně rychle. To vše podpořilo řeči o tom, že Miloš Zeman a jeho okolí se vzájemně podporuje, právu a spravedlnosti navzdory.

Žádost o milost pro Podroužka byla doručena ještě před začátkem jeho stíhání

Podnikatel Pavel Podroužek byl odsouzen za krácení daní, které dosahovalo výše škody skoro 10 milionů korun. Miloš Zeman podnikatele omilostnil se slovy, že je těžce nemocný, trpí závažným onemocněním životně důležitých orgánů, které ho může ohrožovat i na životě.

Přestože tento zdravotní stav potvrdilo i několik lékařů, velmi zvláštní je, že po dobu nemoci/nemocí figuroval v několika firmách, cestoval i do Karibiku a celkově byl nepřiměřeně aktivní na člověka, jehož život je vážně ohrožen. Nějakou dobu po udělení milosti pak u soudu v Olomouci žádal o vydání řidičského průkazu, o který přišel kvůli řízení ve stavu opilosti. Soudu argumentoval, že tehdy řídil pod vlivem v době, kdy se dozvěděl o svém onemocnění a o čase, který mu zbývá, ale že ten čas již uplynul a prognózy lékařů se nejen nenaplnily, ale on se cítí celkově dobře.

Další zvláštností v případu je skutečnost, že o milost žádala Podroužkova matka v dopise, který dorazil Hradu již 8. června, stíhání však začalo až 21. června.

Jak vnímáte milosti Miloše Zemana, zejména tyto tři uvedené? A jaký máte názor na případ Jiřího Kajínka? Jste jeho příznivcem, nebo naopak? Napište do diskuse.

Anketa

Jak vnímáte uvedené milosti?
Všechny tři považuji přinejmenším za kontroverzní.
71,3 %
Dvě z uvedených považuji přinejmenším za kontroverzní.
17,9 %
Jednu z uvedených považuji za kontroverzní.
1,5 %
Všechny tři mi přijdou v pořádku.
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/659461/cesky-utek-z-vezeni-pred-23-lety-kajinek-uprchl-z-mirova-ukryvala-ho-manzelka-orlickeho-vraha.html?kapitola=1839192

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/jiri-kajinek-vrazda-jandy-352674

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kaj%C3%ADnek

https://plzenska.drbna.cz/krimi/12039-pred-30-lety-recidivista-jiri-kajinek-zavrazdil-v-plzni-dva-lidi-dostal-dozivoti-a-v-roce-2017-milost-od-prezidenta.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milost_pro_Ji%C5%99%C3%ADho_Kaj%C3%ADnka

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jiri-kajinek-petr-pavel-milost-prezident-vrazda-vezeni.A230522_114626_domaci_prch

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/745162/jiri-kajinek-62-lita-v-prusvihu-poslal-dva-lidi-do-nemocnice-zdemoloval-mercedes-i-skodovku.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milost_pro_Milo%C5%A1e_Bal%C3%A1ka

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-balakovi-jsem-dal-milost-protoze-jsem-vedel-ze-ma-rakovinu-rekl-zeman-235581

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ustavni-soudci-zeman-milost-pro-balaka-presvedcive-nevysvetlil-235130

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/matka-podnikatele-zadala-zemana-o-milost-i-kdyz-syn-jeste-nebyl-stihany-180528

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/podrouzek-zeman-milost-prezident-kancelar-ovcacek-byznymen-olomouc-soud-otrava_2201260500_sto

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemocny-podnikatel-podrouzek-milost-prezident-zeman-abolice.A220714_181317_domaci_imat

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kauza-zemanovy-milosti-podezreni-oznacila-policie-za-konspiracni-teorie-218108

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz