Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

SONY KOMIKSOVKA LOVEC KRAVEN BYLA Z LÉTA PŘESUNUTA AŽ NA 12. PROSINCE. KARATE KID BUDE DÍKY TOMU AŽ V KVĚTNU 2025.

Úplně jiný pohled, než většina kriminálek: Lesní vrah představuje trailer

Mrazivý filmový portrét, za nímž stojí režisér Radim Špaček a scenárista Zdeněk Holý, je natočen výhradně podle skutečných událostí. Některé neznámé detaily a fakta z případu Viktora Kalivody se však dozvíme poprvé až z filmu. V neobvyklém kriminálním dramatu herecky exceluje Michal Balcar, kamery se ujal Oleg Mutu a o střih filmu se postaral čerstvý držitel Českého lva Jarek Kaminski. Snímek doprovodí četné diskuze a předpremiéry, mezi jinými v Brně, Praze, Karlových Varech, Uherském Hradišti a na mnoha dalších místech po celé České republice. Do kin pak Lesní vrah vstoupí 25. dubna.

„Když jsem ten film viděl poněkolikáté, tak jsem si uvědomil, že tím vyjadřujeme i jakousi naši bezmoc. Jak je možné, že člověk, který vypadá úplně normálně,  jako jeden z nás, kdybychom ho potkali na ulici tak si ho ani nevšimneme, nebo se na něj usmějeme a pozdravíme. Jak je to možné? Pro mě je v tom právě to zoufalé nepochopení a vlastně i nemožnost pochopení, “ říká režisér snímku Radim Špaček. „Od té první idey uplynulo do dneška 12 let. Není to klasický dramatický film, kde postavy nějakým způsobem vzájemně jednají, což odhaluje jejich motivace nebo jejich nitro, ale je to film observační. Divákovi tedy necháváme prostor na vlastní názor,“ dodává scenárista a producent filmu Zdeněk Holý.

Radim Špaček a Michal Balcar na natáčení filmu Lesní vrah

Jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů před osmnácti lety zatkl zkušený vyšetřovatel Michal Mazánek. “Tenhle snímek nabízí úplně jiný pohled, než většina kriminálek,” hodnotí film Lesní vrah bývalý vyšetřovatel středočeské kriminálky plk. JUDr. Michal Mazánek, který se podílel na dopadení skutečného vraha v roce 2005. Ten dostal doživotí, když v lesích u Brna a u Kladna zastřelil tři lidi. Plánoval i vystřílení pražského metra. Podle expertů byl chladnokrevný, zákeřný a své oběti bez jediné známky soucitu popravil. Nikdy navíc neprojevil upřímnou lítost. „U Kalivody nešlo o zabití lidí z nenávisti, ale o snahu sebedestrukce. Měl potřebu skoncovat sám se sebou,“ říká k jeho pohnutkám forenzní psycholog Karel Netík, který ho tehdy vyšetřoval.

Herec Michal Balcar jako Viktor Kalivoda ve filmu Lesní vrah

Film vycházející ze skutečných událostí do kin uvede produkční a distribuční společnost Vernes.

-red-
foto/video: © Vernes 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast