InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Festival historických řemesel

    sobota 1.6 10:00 - Hrad Šelmberk Mladá Vožice

    Sobota 1. června a neděle 2. června, pokaždé od 10.00 a 17.00

  • Max Švabinský poprvé v Písku

    sobota 1.6 17:00 - Galerie Dragoun Písek

    Vernisáž výstavy.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Při předávání cen Cen Jihočeská Thálie rok 2023 bodovaly hlavně inscenace Leni, Popelka a opera Komenský

Věra Hlaváčková

Věra Hlaváčková

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Oslavou díla hudebního skladatele Bedřicha Smetany, který se narodil v březnu před 200 lety, byla sobotní Noc divadel spojená s předáváním Cen Jihočeská Thálie. Ve 27. ročníku bodovali hlavně umělci spjatí s hrou Leni, tanečním představením Popelka a operou Komenský. Grand Gala mělo formu gratulační serenády a na pódium Jihočeského divadla přišli oceněným blahopřát i Karel Hynek Mácha, Antonín Dvořák, Božena Němcová, Magdalena Dobromila Rettigová a Bedřich Smetana, jemuž byl celý večer věnován.


Jihočeskou Thálii za nejlepší činoherní herecký výkon získala Věra Hlaváčková za roli Leni Riefenstahl v inscenaci Leni, která stejnou cenu přinesla i Tomáši Kobrovi za roli Johnnyho Carsona. Hra o fiktivním setkání dvou skutečných lidí – „Hitlerovy dvorní režisérky" a slavného amerického moderátora v nejsledovanější talkshow Ameriky, má v Jihočeském divadle velký ohlas a je vždy vyprodaná. Herečka Věra Hlaváčková si to vysvětluje tak, že diváky přitahuje to, že se jedná o skutečný příběh, a líbí se jim jeho tragikomické pojetí. Za úspěch děkuje režiséru Radovanu Lipusovi i celému týmu JD, který na této hře pracoval.

Jihočeská Thálie za činoherní roli je už její dvanáctou v pořadí, tato ji však obzvláště potěšila, protože vcítit se do titulní postavy je pro ni velmi těžké. „Hraju kontroverzní filmařku Leni Riefenstahlovou, která ve svých filmech propagovala fašismus a po válce se obhajovala tím, že je nevinná, protože ji nezajímala politika, ale jen a pouze umění. Byl to pro mě úkol hrát zápornou postavu, do které je potřeba se vcítit a zkusit na ní najít i něco kladného. Poctivě jsem se o to snažila, ale úplně mě to semlelo a po měsíci zkoušení jsem si poprvé v životě musela dojít pro léky na spaní. Téma je pořád aktuální, protože se ptá na morálku - jak dalece jsme ochotni zašpinit se jako umělci i jako obyčejní lidé, když z různých důvodů pomáháme zlu. Ona měla obrovský talent a velkou potřebu točit filmy, byla to skutečně mimořádně nadaná režisérka. Bohužel žila ve zlé době," shrnula Věra Hlaváčková.

Hlasovalo také publikum
Z tanečních výkonů zaujala nejvíc Popelka – za titulní roli získala cenu Sophie Debou a za roli Prince Sebastiano Mazzia. V oboru opery zabodoval Komenský, dílo uvedené v Jihočeském divadle ve světové premiéře loni v prosinci: za mimořádný jevištní výkon byla Jihočeskou Thálií oceněna Markéta Klaudová za roli Mámení a Jakub Hliněnský za roli Komenského (Jan Amos ml.), navíc s přihlédnutím k jeho roli Velekněze v opeře Samson a Dalila. Za Malé divadlo doputovala soška Elišce Bouškové za interaktivně-vzdělávací divadelní představení To snad nemyslíš vážně?! a Václavu Hoskovci za výkon v inscenaci Verneovka.

Cenu Českého rozhlasu za rozhlasové herectví získal Pavel Oubram za hlavní part v rozhlasové četbě na pokračování s názvem Krajina roztavených zvonů. Hlasovalo i publikum: u malých diváků se nejúspěšnějšími inscenacemi za rok 2023 staly To snad nemyslíš vážně?! a Nevýchovný koncert, dospělé si nejvíce získala Popelka, taneční představení pro celou rodinu v režii a choreografii Petra Zusky.

O tom, kteří umělci získali křišťálovou sošku Jihočeské Thálie za rok 2023 za mimořádné výkony, rozhodli členové odborných porot v několika kategoriích. Díky podpoře Nadačního fondu Jihočeského divadla obdržel každý laureát odměnu 15 tisíc korun.

Ceremoniál byl těžištěm Noci divadel, která měla i další program až do pozdního večera. Naplnil ho Maraton Bedřicha Smetany s četbou všech Smetanových dokončených oper, soubor baletu připravil Českou Besedu, při které návštěvníky učil národní tanec. Další mimořádnou příležitostí něco se naučit bylo setkání členů souboru orchestru Jihočeského divadla s publikem pod názvem Dirigent na jednu noc, kdy si zájemci mohli vyzkoušet, jaké to je být dirigentem a řídit jedenáctihlavé hudební těleso. Celý večer zakončily Velmi, velmi divné pohádky, což byla improvizace herců Malého divadla, kteří na divácké podněty vymýšleli pohádky reprodukovatelné pouze po dvaadvacáté hodině.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace