InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hokej: Kuprijanov splnil roli střelce, kapitán čeká, zda ho pozve áčko. Zachytá si Mařík na MS 18?

Ilarion Kuprijanov , Autor: Michael Kalinics

Ilarion Kuprijanov     Autor: Michael Kalinics

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sezona mládežnické akademie Motoru je u konce. Zatímco extraligový dorost hrál o pořadí v play off a vypadl v předkole s Vítkovicemi 0:2 na zápasy, juniorka až do 23. března musela bojovat, aby se v nejvyšší soutěži udržela. K záchraně jí pomohla ukrajinská posila.

 

Brankář juniorů Motoru Matyáš Mařík zakončil sezonu stylově: vychytanou nulou. Ještě dvacet vteřin před koncem musel zkrotit poslední zubří střelu Tomse Motse, lotyšského reprezentanta do 20 let. Ale čisté konto bylo stejně jen bonus, v sobotu po obědě bylo v sázce mnohem víc – extraligová příslušnost. Motor Přerov rozstřílel 9:0 a měl splněno. „Je to skvělý pocit. Když vezmu, kde jsme byli, a takhle jsme se vytáhli! A ještě takovéhle zakončení... Je to úžasný," usmíval se explzeňský gólman, který po příchodu do Motoru určitě nečekal, že do poslední chvíle bude bojovat o všechno. Na rozhodující duely byl však Motor nachystán.

„Nastavili jsme se na ten zápas a věděli jsme, že ho zvládneme," pronesl Mařík. Nelitoval, že opustil Plzeň a vydal se po stopách svého táty, bývalého brankáře. „Vůbec. Byla to skvělá sezona a nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl udělat. Rozhodně! Jsem strašně rád, že jsem tady byl," rezolutně prohlásil Matyáš Mařík, který se za budějovickou obranou se nenudil: v soutěži mu napočítali nejvíce zákroků (1492) ze všech brankářů. A v reprezentaci do 18 let, kterou čeká v dubnu MS ve Finsku, odchytal dosud největší porci minut.

Hoch, Kusak, Pitel, Tomas – budějovická čtveřice ovládla bodování ve skupině o udržení. Kapitán týmu Richard Pitel na závěr přibalil Přerovu na cestu dvě branky. S céčkem na hrudi potvrdil, že cítil větší zodpovědnost za to, jak Motor skončí. „Celá sezona byla nahoru dolu. V první části jsme si věřili, šlo nám to, padalo nám to tam. Pak přišla druhá část a špatný začátek. Nabrali jsme bodovou ztrátu. Výměna trenérů nám dodala nový impulz, začali jsme hrát líp," vrací se k přelomu roku, kdy výsledková krize donutila manažera zasáhnout a vyměnit trenérské týmy mezi juniory a dorostem. Skupinou o záchranu prošli Jihočeši s jedinou porážkou od Hradce na úvod, pak se nadechlik vítězné šňůře. „Posledních pět zápasů jsme zvládli na výbornou, jsem rád, že jsme se zachránili," chválil si kapitán Jihočechů. Hráči po utkání s Přerovem dostali od manažera informaci, že se chystají osobní pohovory. „Zatím nic nevím. Uvidime, co bude pak." Dostane někdo z mladíků příležitost nastoupit do přípravy s áčkem? „Kdyby to vyšlo, bylo by to hezký. Byl by to splněný sen," přiznal Richard Pitel.

Střelec se vrací do Jihlavy

Management akademie Motoru během nadstavby upekl výměnu s Jihlavou. Přivedl z Dukly ukrajinského střelce Ilariona Kuprijanova, aby pozvedl útočnou potenci juniorky. „Přišel za mnou pan trenér Broš, že by potřebovali přivést lidi do dorostu a já bych tu pomohl klukům zachránit extraligu. Povedlo se nám to, takže je to dobrý," odškrtl si snajpr úkol, s nímž do klubu přišel. S aklimatizací neměl problém. „Jsou tu fajn kluci, snad budou mít příští sezonu už pohodovou," prohlásil s úsměvem. Krátké angažmá mu vyšlo, dostál pověsti střelce. „Nějaké body mám, to je v pohodě. Spíš jsem ale rád za výhru. Záchrana je důležitější. Lepší než mít spoustu bodů a prohrát," uvedl poté, co se pátým gólem v play down dotáhl na vedoucího kanonýra Hradila. Po sezoně pomalu balí, na jihu počítá poslední dny.

Do Čech dorazil z Ukrajiny několik týdnů před ruskou invazí a nejdříve nastupoval za dorost, později za tým U20 Havlíčkova Brodu, kde se usadil a odkud si ho stáhla ambicióznější Jihlava. V jejím dresu Kuprijanov střelecky řádil v juniorce, na osm zápasů nakoukl i do Chance ligy. „Už bych chtěl hrát někde za chlapy. V Jihlavě říkali, že když se vrátím, projdu letní přípravou s áčkem a pak se uvidí. Když se vejdu do kádru, budu hrát tam," má Kuprijanov o motivaci postaráno.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace