Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek: Rozhodnutí v případu smrti Roma v Brně soudkyně jasně a srozumitelně odůvodnila, soudu není co vyčítat

24. března 2024
Čtení na 1 minutu
Ministra spravedlnosti Pavel Blažek (FOTO: Zdeněk Ryšavý)
Ministra spravedlnosti Pavel Blažek (FOTO: Zdeněk Ryšavý)
V reakci na dnešní demonstraci asi stovky Romů před Krajským soudem v Brně se ministr spravedlnosti Pavel Blažek vyjádřil k pátečnímu rozhodnutí soudu v případu smrti mladého Roma. Podle Blažka byl nepravomocný rozsudek soudkyní jasně a srozumitelně odůvodněn a soudu není co vyčítat.

“Soud i žalobce se shodli, že tento případ nemá žádný rasový ani národnostní podtext. Rozsudek není pravomocný a byl předsedkyní senátu jasně a srozumitelně odůvodněn. V tomto smyslu není soudu co vyčítat,” uved dnes na sociální síti X Pavel Blažek.

“Zda se s jeho názorem ztotožní i případný soud odvolací, uvidíme,” doplnil ministr spravedlnosti.

Dnes odpoledne se v Brně sešlo před Krajským soudem necelých sto lidí, především Romů a Romek, kteří protestovali proti rozhodnutí soudu v kauze smrti mladého Roma v Brně. Účastníci tak reagovali na to, že soud zprostil Romana Rohozina, původem z Ukrajiny, obžaloby. Demonstraci svolali lidé kolem politické strany Roma Luma.

Incident u Brněnské přehrady se stal loni v červnu. Muž z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky při potyčce nožem zranil tři lidi, jeden z nich, mladý Rom Nicolas Zahrádka, později zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům.

Krajský soud v pátek Ukrajince zprostil obžaloby, protože se podle něho bránil napadení. “Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, že došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,” uvedla v pátek soudkyně Dita Řepková. Rozsudek není pravomocný.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon