První kolo slovenských prezidentských voleb


Kosířským publikem, zejména  slovenským  asi bylo očekáváno,  že  na  tomhle  blogu přijde promptní reakce  na  výsledek prvního kola  slovenských prezidentských  voleb…Jak je u  vlka  zvykem.

Jenže ouha.  Reakce  nepřišla. Dosud  ne, až teď. Z mnoha  důvodů – dnešní vlk prostě  není  tím ještě  z loňského roku. mnoho  věcí už prostě  nedávám. To je  fakt.

Vedle  toho – v  sobotu  před půlnocí jsme  na  Slobodnom  vysielači  jeli  s  Romanem Michelkem a  Intibem  speciální povolební  vydání  Trikolory, kde jsme  komentovali  průběžně  naskakující  výsledky. Do  půlnoci.

Následně  sednout  a začít  na klávesnici psát  článek je už  fakt nad moje  síly. A  aby  toho nebylo málo, po relaci jsme s eokamžitě  domluvili, že  si  dáme ještě jedno kolo a to hned v  neděli ráno od 09,00 hod. a  navíc  to natočíme a  Slobodný  vysielač  to odvysílá  v  úterý v  09,00 hod.místo Vlkovy  poštovny.

Takže k  článku pro Kosu  zbyl  čas  až  v neděli v podvečer.

Samozřejmě  – otázkou je,  zdali  má ještě nějaký  smysl, když  se  k téhle  záležitosti  už  vyslovil  každý  kdo má  do krku  díru.  A já navíc  v těch dvou vysíláních  ze  sebe  vydal  v podstatě  veškerá moudra, která mne napadla. Ale přesto to  pokusím. A udělám to jinak  než obvykle, kdy prezentuji čísla a  z nich následně  dovozuji  co, jak a proč.

Tentokráte  to bude  spíš  o nějaké impresi, o pocitech a  dojmech. Takže  se  do toho pustíme.

Odpustím si prezentaci i hlavních výsledků. Všichni  je znáte.  Do  finále  6.dubna postoupili přesně  ti dva od kterých se  to čekalo. Dohromady  dostali  přes  80 odevzdaných  hlasů a  když  uvážíme, že  třetí  Dr. Harabín  bral  ještě  dalších  12%, pak všichni ostatní  kandidáti  netvořili  ani pověstný politický plankton. S výjimkou  maďarského  kandidáta  Forrooa. Ten jel prostě  na  národnostní vlnce  a víc  získat nemohl.

Tohle  se  očekávalo a sdělovaly  to předvolební průzkumy. Nicméně  je to také všechno očekávané.

Zbytek  je obrovským překvapením. Klasický, obrovský ba přímo  mustrovní  Liprd /liberálně progresivistický demokrat/ Korčok  porazil  favorita  Pellegriniho  o 5,5%  a  tedy  doslova na hlavu, byť  ještě před  časem za ním v průzkumech zaostával o celých 10%. Není mi sebemenší  útěchou , že  jsem v sobotním volebním  speciálu Trikolory  zcela přesně  odhadl  trendy  a předpověděl  konečný  výsledek a to v  době, kdy  ještě Pellegrini  vedl. Rád  bych se byl spletl.

Nemohu  hodnotit  výsledek  souboje  obou finalistů  jinak,  než jako debakl Pellegriniho a  současné  vládní koalice.

Ano, uznávám  argumenty  Romana  Michelka,  že  se  to v druhém kole  dá ještě  zvrátit. I to,  že kdyby  šlo  o  volby  typu do Národní rady,  že  by prostě progresívci  nesložili většinu, tu  mají  síly na opačné  straně  příkopu, který dělí Slovensko. Tady  že je naděje pro vládní tábor  a Pellého osobně.

Ano  , už před  prvním kolem  jasně čnělo nad  Slovenskem,  že  do prezidentského  paláce  se nastěhuje  ten,  kdo  lépe  ve  finále zmobilizuje. Což  v případě  druhého znamená  získat  maximum  Harabinových a maďarských  voličů. Otázkou je, jestli přijdou  volit a  v jakém počtu.  Ani  u jedné  téhle  skupiny nemá  Pelle  nic  automaticky.  Udělá dobře, když  si to přizná.

Speciálně   národovci  v něm nevidí  ani tak člena  vládní koalice a  někoho, kdo  jede  alespoň  částečně na  národovecké  vlně,  jako spíš  kukaččí  liberální vejce v  současném  vládním hnízdě. A  bude  dost těžké  je přesvědčit,  že  tomu tak není.

Za  tohle  si Pellegrini může  sám.  Jednak svým počínám a koketováním s  Liprdy  hned po volbách,  kdy  to vypadalo, že  se  s nimi  může  dohodnout. On  byl  touto stranou  slovenského politického spektra  brán jako někdo, s kým se  lze  dohodnout a  spolupracovat. Jak by ne, když  sám dělal všechno možné, aby  přesně takhle  vypadal. A pokračoval  v  tom  i v roli  šéfa  slovenského parlamentu, kdy  dnešní opozici  trpěl  moresy  řeznického psa  aniž  by se namáhal zakročit. Prostě  chtěl vypadat  jako kovaný  demokrat a nikoliv  jasně  vyhraněný  vládní  politik.  Ostatně  přesně  tahle  tzv.  strategická nejednoznačnost v postojích a  chování Pelleho  bylo přesně  to, co z něj udělalo kandidáta  dnešního vládního tábora. Ten si od něj sliboval, že  by mohl  být přijatelný  pro část dnešních opozičních  voličů.

Ukázalo se, že  šlo  o zásadně  chybný  kalkul. Spojení s  Ficem  jej  odstřihlo  definitivně  od  druhého politického břehu a  ten stoprocentně  adoptoval  původně outsudera  Korčoka.  Pelle  se  stal pro  tuto  dobu  mezi progresivci, bratislavskou a  košickou  kavárnou a slovenskými lepšolidmi  personou  non grata. Bude  nyní na Pellém, aby  tomuto fenomenu  nějak čelil. A  jedinou  nadějí  pro něj i vládní  tábor  je  získání co největšího počtu  voličů poražených  kandidátů. Je  toho schopen?

To  se  ukáže. Rétoricky  je pro kohokoliv  možné  komunikovat cokoliv.  Ale  budou  slovenští národovci  věřit  změnu  rétoriky  směrem k národním hodnotám  právě Pellegrinimu?  A  když  ano,  budou mu  převtělení  Šavla  národního Pavla  věřit  do té míry, že  přijdou?

Roman  a  někteří slovenští kosíři mi v  neděli psali ,  že  ano,  že  v druhém kole  se  volí  nikoliv  pro někoho, nýbrž proti někomu!!  To je pravda, ale… Ale musí mi  stát  za  to zvednout se z fotelu a jít do volební místnosti.A  ani zdaleka  není jisté,  že tak národovci učiní.

Nejen kvůli Pellému osobně. Volby  vyhrál Fico a spol. na základě  toho,  že  Matovičova, Hegerova  Odorova  vláda  byly  natolik nemožné a trapné,  že  si  nadpoloviční  většina  Slováků řekla, že  je nejvyšší  čas je poslat  na opoziční trestnou lavici. Aby  bylo zase lépe. Ok.  Jenž  volič  je netrpělivý. A  očekává  změnu  ihned. A tady  zatím mu Fico a spol.  nic moc nenabídli. S  tvrdě obstruující  opozicí  ani nemohli.  Ani nemohli.  Ne  v tom časovém rámci, co  dosud  měli k dispozici.  Nicméně  to voliče nezajímá. On prostě  chce  rychle lepší  život. A ten se zatím nedostavil. Takže  rozčarování…. Které se mohlo přetavit  do neúčasti  v prezidentkách nebo  do přeběhnutí  do druhého tábora. Nejsem schopen  rozklíčovat  data, abych  na  to uměl odpovědět.

Dodejme, že  do těchto voleb se promítlo i několik dalších  skutečností. Jednou  z  nich  je  ne příliš  šťastný  vládní nápad projednávat  mediálně, zejména  na Slovensku vzhledem k nastavení jeho mainstreamu,  velmi vděčné zákony  typu  rozpuštění tzv. protikorupční policie  a speciální prokuratury  nebo  zákon o RTVS. Což  si  ti  vždycky  a jedině  správní  bezesporu  užili!!! Tohle  mělo počkat  až po volbách! Tak jako to Fiala  udělal s velkou důchodovou  loupeží v ČR.

Rozpuštění  slovenské  kopie  StB  v  ČR  50. let  – rozuměj Speciální prokuratury  a NAKA  plus  zákon o RTVS  byl  Korčokovými marketéry  šikovně  využit. Dostal  do ulic  a náměstí  velkých slovenských měst  tisíce, možná desetitisíce  lidí a hlavně , ze  všech stran  bylo a je  Slovákům  vtloukáno  do hlav, že  se tak děje proto,  že  vládní koalice a  tedy i Pellegrini  chtějí  skrýt  své korupční zločiny  z minulosti  a  páchat beztrestně  nové!!!  Zajímalo by mne kolik procent  tohle, to  šikovné zneužití  nešikovnosti  vlády , která, jak se ukázalo, příliš  spěchala s těmito  zákony,  to přihrálo Korčokovi….

Je  evidentní, že  marketerský  tým  naděje  Liprdů je  verzírovanější  než  ten, který se stará  o Pellegriniho kampaň. Alespoň  dosud. A  to  o několik tříd.

Jen tak lze  vysvětlit  fakt , že ještě  před pár  týdny  představoval  rozdíl z průzkumů co do preferencí  celých  10%  v Pelleho prospěch a v  sobotu  se  to otočilo na  +5,5%  pro  Korčoka!

Ale  ani tak to nechápu. Jedinou televizní debatu obou pánů  jsem neviděl. Ale  četl  reakce  na ni a  všechny, či skoro všechny tvrdily, že jasným  vítězem se stal Pelle. Jak je možné prohrát  v TV debatě a následně podrtit  vítěze? Nechápu.

Další  rébus  pro mne představují postoje  Slováků  k vlastnímu státu, k Ukrajině, míru na  Ukrajině  a dodávkám zbraní  na Ukrajinu, viz  článek Kosy

Průzkum na tento den

Jestliže  SANEP  na Slovensku  zjistil tohle:

pak naprosto nechápu, jak vyhrál Korčok.  Ten  je přece přímo vzorovým pretendetem  podpory  Ukrajiny, resp. pokračování  války,  dodávek  zbraní na  Ukrajinu,  odmítá být  chcimírem, slovenské zájmy  jsou daleko a  daleko  za těmi  washingtonskými nebo bruselskými, atd. atd. Vedle  toho ministroval  v těch  děs vládách  Matoviče, Hegera  a  spol. a nese  tedy přímou spoluzodpovědnost  za jejich  doslova  šílenou ne/činnost a neschopnost  a přesto  je  dnes  vše  zapomenuto  nebo odpuštěno???? Nechápu, nerozumím….

Roman a další mi tvrdí,  že  v druhém kole  to bude  jinak. Že tam nastoupá národovci a  vše  se zlomí.Kdyby  Korčok  vyhrál o  nějaké  1-1,5%, tak  bych ani okem nemrknul. Ok. Ale  ono je  to opět  a půl. Tedy 120 000 a  to je hrozně  moc.  Roman  kalkuluje  s mobilizačním  faktorem. Že  jako  ti Slováci , co  nechtějí  Liprdy přijdou… A vyberou pro sebe  menší  zlo.  Já  si tím vůbec nejsem  jistý. Už  je  vysvětleno  proč.  Mobilizační  faktor  tu bezesporu je. O tom žádná.  Ale  on klidně může zafungovat přesně opačně!  Umím si představit,  že  spousta  progresivců  si mohla  říci  – Pelle  je  favorit  tak proč  se  si trhat  žíly  a zůstali doma. Jenže  teď  zjistili,  že  je Pelle  dělatelný!  Čuchli si k jeho  a vládní krvi! Znám to ze  sportu!  Tam tenhle  fenomen  funguje ohromně. Když  favorit  něco takového dovolí  outsiderovi, je na pokraji porážky a  tady  je to stejné.Tohle je mobilizační faktor  v pravém slova  smyslu! Chci  teď  jít, protože  budu na straně  vítězů! Pelle  nic  takového nemá!

Je mi argumentováno, že  Korčok už nemá kde brát… Za mne polovina  Slováků  nevolila  a v prvním kole.   Nikdo netuší jako jsou jejich  preference, komu  fandí  více.  Ale  jestli tihle  v nějakém procentu nově  dorazí?  Komu to dají?  A ještě něco  – pokud se  rozhodnou v nějakém  větším procentu   dorazit  volit  zahraniční  Slováci.  zejména  ti z ČR  nebo  Rakouska, pak vzhledem jejich nastavení, pak  to má  Korčok v kabele!  Stačí jen zaklapnout  přezky.

Co by měl udělat Pelle  aby  vyhrál?  To je  otázka nikoliv za milion, ale  za miliardu!  Podle mne  musí  odložit  tu  svou rozkročenost. Že jako  je  současně  liberál  i zastánce  ryze  slovenských hodnot. To evidentně  nefunguje. Liprdi mu to nevěří a obávám se, že  národovci také  ne. Já  na jeho místě  bych přitvrdil ohledně  Ukrajiny.A  také  v punktu,  že Korčok  byl ministrem Matovičových a Hegerových  hrůzovlád a nese tedy přímou odpovědnost za všechny jejich průšvihy  a přešlapy!  Ale  pořád  se mi to  zdá málo.

Nemalý  díl odpovědnosti  za  to  jestli Slovensko  bude mít prezidenta  konzensuálně  vycházejícího  s  vládou  nebo tzv.  bigotního prezidenta  „kazišuka“  , který  vládní úsilí  soustavně  sabotuje,  spočívá  na  vedoucích  politicích  neprogresivistických  stran a seskupení.  Je na nich, aby  dali  zcela  jednoznačné  doporučení jak volit, aby  z  toho  SLOVENSKO vyšlo co  nejlépe. A nejde jen o Dr. Harabína. I když  především  o  něj. Své si rozhodně  ve velkém musí odpracovat například  i vládní SNS!  Oni disponují  drátem na  národně  orientovanou  část  veřejnosti! A tím nemyslím, že  vydají  jakési prohlášení nebo  něco  podepíší na  koaliční radě.  Jde o naprosto nevděčnou práci  v kontaktní kampani. Totéž  Fico a  Smer, ale  především Pelle  a jeho Hlas! Makat, makat a zase  makat!

Jinak Slovensko dostane  aktivistického prezidenta, jakého ještě nezažil. S e všemi z  toho plynoucími  důsledky!

Tohle jsou moje imprese  z prvního kola  slovenských prezidentských voleb!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.