Postřehy z konference InstallFest 2024

installfest_s.png Na konferenci InstallFest 2024 byli již potřetí zástupci nadace TDF s vlastním stánkem. V článku přinášíme postřehy jednoho z nich.   

O víkendu 16. a 17. března 2024 se v prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze uskutečnila konference InstallFest 2024. Jak jsme připomněli, konference se konala po dvouleté přestávce v režii nového týmu pod vedením Jana Langmaiera. Letos se účastnilo, podle odhadu organizátorů, asi 300 návštěvníků, čímž InstallFest úspěšně navazuje na předchozí ročníky. Vyšší účast je bohužel omezena prostorovými kapacitami vybraného místa.

Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024 Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024

Nedostatek místa postihl i stánek LibreOffice (lépe řečeno nadace The Document Foundation), který tak musel být trochu stranou hlavního dění. Na druhou stranu kdokoliv, kdo mířil do Zengerovy posluchárny, nás nemohl minout – exkluzivním postavením jsme se stali nepřehlédnutelní. I tak bylo návštěvníků u našeho stánku mnohem méně než v předchozích ročnících.

Vývěsky OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz Vývěsky OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz

Poznatky získané na InstallFestu

Konference tohoto typu oslovují samozřejmě hlavně mladou generaci, která na nich nesmí chybět. Je proto nepřekvapivé, že mládež z řad žáků základní či střední školy bývá hojně zastoupena v řadách návštěvníků stánku LibreOffice. Nicméně letos tomu tak bylo výrazně nepoměrně než jindy – lze dokonce říci, že takto mladí zájemci dominovali. Vždy jsme je vyzpovídali, zajímalo nás, k čemu LibreOffice používají, jak dlouho jej používají, zda se uplatňuje ve škole, kam docházejí, zda o balíku vědí jejich spolužáci.

Na stánku LibreOffice Na stánku LibreOffice

Odpovědi byly vesměs podobné. LibreOffice bývá mládeží používán na základní úkony, jako je psaní textů, vytváření prezentací do školy a podobně. Ti, kteří vytvářejí prezentace v Impressu pro účely splnění školního úkonu, musí své prezentace převádět na formát PPTX. Kupodivu máme dobrou zpětnou odezvu na kompatibilitu s tímto formátem, byť je samozřejmě problematická (psali jsme o tom zde). Jen velmi málo návštěvníků ví o cloudové nebo mobilní verzi LibreOffice, ale i tací se našli. Překvapilo nás, že jeden středoškolák hlásil využívání cloudové neplacené verze OnlyOffice – po zjištění okolností (tedy že tento balík je v držení ruských rukou, a tedy se na něj vztahují sankce EU), pochopil, proč ústav, se kterým spolupracoval (patrně se jednalo o jakousi neziskovku), nechtěl nakoupit placenou verzi OnlyOffice. Nemůže – nelze.

Řada návštěvníků by uvítala určité změny v UI. Zatímco některým vyhovuje tradiční rozložení tlačítkových lišt, jiní preferují vzhled podobný Microsoft Office – buď kvůli osobnímu vkusu, nebo kvůli snadnému přechodu z Microsoft Office. LibreOffice umožňuje použít jiné rozhraní, tato možnost je však skrytá v nabídkách. Návštěvníci by ocenili, pokud by se po prvním spuštění LibreOffice zobrazil průvodce, který by nováčka provedl různými možnostmi nastavení a přizpůsobení, včetně výběru rozhraní.

Na stánku LibreOffice Na stánku LibreOffice

Od jednoho vyučujícího jsme dostali požadavek na umožnění násobení kombinačního čísla kombinačním číslem v Calcu a také na zjednodušení zápisu jednoduchých aritmetických operací, jako je násobení a dělení – nyní je třeba takto činit pomocí slovně definovaných funkcí, on by uvítal možnost využívání jednoduchých symbolů, napsaných z klávesnice.

Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024 Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024

Ačkoliv by se zdálo, že kancelářský software nemůže u mládeže vzbudit pozornost, jeden deváťák s námi vydržel možná až hodinu. Ten byl suverénním rekordmanem.

Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024 Stánek LibreOffice na konferenci InstallFest 2024

Zdeněk Crhonek má obrovský podíl na překladech manuálů pro LibreOffice do češtiny. Tyto manuály překládá celá smečka dobrovolníků a jejich obálky jsme zde vystavovali.

Ukázky obálek manuálů pro LibreOffice Ukázky obálek manuálů pro LibreOffice

Velký zájem tradičně vzbudila Collabora Online, cloudová verze LibreOffice, která je nyní velmi stabilní a použitelná, disponující opravdu rozsáhlým arzenálem funkcí.

Na konferenci došlo k mnoha zajímavým setkáním lidí, kteří se znají často jen z virtuálního světa; k tomu jsou tyto konference ostatně určeny. Pravidelným návštěvníkem našeho stánku je ing. Ladislav Sieger, CSc., z FEL ČVUT. Vždy má na srdci nějaký problém, který řeší, poznatek, připomínku. Ing. Sieger vešel do našeho podvědomí též jako ten, který před několika lety na konferenci LinuxDays na stánku LinuxMarketu, který spravoval Lukáš Jelínek, majitel LinuxMarketu, někdejší šéfredaktor OpenOffice.cz a LinuxExpres.cz a ještě dříve student ing. Siegera, ukázal na Lukášovu knihu Vytváříme vlastní distribuci Linuxu a pronesl legendární větu: „Tato kniha byla jistý čas mou biblí.“ Bezpochyby jde o nejlepší kompliment, jaký může svému někdejšímu studentovi učitel dát :).

S ing. Siegerem S ing. Siegerem

After party

Velice zajímavou příležitostí (a setkáním) byla návštěva sklepních prostor strahovských kolejí, kde si Bastlíři SH vytvořili vlastní zázemí, dílnu, která je dostupná (skoro) všem zájemcům. Narazit tu lze na serverový rack na stropě záchodu, cirkulárku, 3D tiskárnu a další zajímavosti.

Pohled do Bastlírny Pohled do Bastlírny

Návštěva těchto prostor následovala po večeři v nedaleké restauraci, kam byli účastníci z řad organizátorů (včetně přednášejících, technického personálu, vystavovatelů) odvezeni objednaným autobusem (!).

Objednaný autobus pro organizátory konference Objednaný autobus pro organizátory konference

Závěrem

Nový organizační tým se svého úkolu zhostil dobře. Pokud se objevily problémy, nevíme o nich; to znamená, že byly naprosto drobného charakteru. Pro nás největší problém byl s umístěním stánku, možná i to sehrálo roli v docela nízké návštěvnosti zájemců. I když jsme nakonec měli ze všech asi nejvíc prostoru a nemuseli se nijak prostorově omezovat, neoslovili jsme možná tolik návštěvníků, kolik bychom mohli. Nicméně je třeba brát v potaz i druhý pohled. Ačkoliv hraje LibreOffice ve světě open-source softwaru primát, je považován za užitnou věc, která tolik zájmu návštěvníků nepřiláká. Proto jsme se předběžně s organizátory dohodli, že napříště to z naší strany změníme, a oni slíbili, že nám pomohou.

Na konferenci InstallFest 2024 Na konferenci InstallFest 2024

Každopádně ti, kteří náš stánek navštívili, si snad s sebou něco (krom nálepek a letáků) odnesli, a to zvláště díky Zdeňkovi, který udržuje čilou komunikaci s činovníky LibreOffice v přední linii a má informace doslova z první ruky. Může tak poskytnout daleko zasvěcenější vhled než já, když jsem v předchozích ročnících byl na stánku sám.

Zájem o LibreOffice tentokrát projevovali hlavně mladí Zájem o LibreOffice tentokrát projevovali hlavně mladí

Všechny přednášky byly filmovány, záznamy jsou dostupné na Youtube.

Petr Valach,
nadace The Document Foundation

Přidat názor

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz