Zdroj: iStock

Velikonoce se blíží! Co přichystat na stůl? S těmito 6 ověřenými recepty budete připraveni

25. 03. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Blíží se svátek Velikonoc, který si již tradičně spojujeme s barvením vajíček, pletením pomlázek a v neposlední řadě pečením dobrot. Ostatně, co by také byly Velikonoce bez kulinářských tradic? A právě proto vám přinášíme ty nejlepší recepty na tradiční velikonoční pečivo, ať už toužíte po chutném beránkovi, nadýchaném mazanci nebo sladkém jidáši.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradičním pečivem, které v mnoha kulturách symbolizuje oběť a obnovu. Patří mezi klasický symbol Velikonoc, který je často spojovaný s křesťanskými svátky a vzkříšením Ježíše Krista.

Velikonoční beránek

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (nebo 42 g čerstvého droždí)
  • 250 ml mléka
  • 75 g cukru
  • 75 g másla (rozpuštěného)
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
  • 1 vejce (na potření)

Postup:

  1. Příprava kvásku: V menší misce smíchejte droždí s lžící cukru a mléka. Nechte odpočívat, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  2. Příprava těsta: Do větší mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku přidejte sůl, rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a kvásek. Postupně přidávejte zbylý cukr a mléko a těsto začněte hníst. Hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
  3. Kynutí těsta: Zakryjte mísu utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny, nebo do doby, kdy se zdvojnásobí objem.
  4. Tvarování beránka: Po vykynutí těsto opatrně vyklopte na pomoučněný povrch. Vytvarujte těsto do podoby beránka. Můžete zvolit jednoduché tvary nebo, pokud chcete a troufnete si, můžete vytvořit i složitější design.
  5. Druhé kynutí: Položte takto tvarované těsto na plech s pečicím papírem a nechte ho ještě asi 30 minut kynout.
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením potřete povrch beránka rozšlehaným vejcem. Pečte beránka v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není pečivo krásně zlatohnědé.
  7. Dekorace: Po upečení a vychladnutí můžete beránka ještě ozdobit podle vlastní fantazie. Například moučkovým cukrem, glazurou nebo barvením.

Mazanec

Mazanec je oblíbený velikonoční pokrm, který je aromatický, kořeněný, plný rozinek, ořechů a kandovaného ovoce. Tato tradiční dobrota se před Velikonocemi připravuje v mnoha domácnostech.

Mazanec, České sladké velikonoční pečivo

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (25 g)
  • 80 g cukru
  • Špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
  • 2 vejce
  • Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná)
  • Lžička vanilkového cukru
  • 100 g sušených rozinek
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Příprava kvásku: Rozpusťte droždí ve 100 ml teplého mléka spolu s lžící cukru. Nechte vzejít kvásek.
  2. Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku a přidejte zbývající cukr a špetku soli. Přidejte kvásek, rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a rozinky. Postupně přidávejte zbylé mléko a hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
  3. Kynutí těsta: Přikryjte mísu čistou utěrkou nebo fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování mazance: Po vykynutí těsta ho znovu prohněťte a vytvarujte z něj váleček, který vložíte do formy na mazanec.
  5. Druhé kynutí: Mazanec znovu přikryjte a nechte ho kynout dalších 30-45 minut.
  6. Předehřátí trouby: Troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Potření a pečení: Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 30-40 minut nebo dokud není mazanec zlatavě hnědý.
  8. Podávání: Před krájením nechte mazanec vychladnout.

Velikonoční jidáše

Jidáše mají svůj specifický tvar.  Je to proto, že tato sladká dobrotka vyrobená z drožďového těsta symbolizuje odchod a zradu, přičemž kreativní tvar postavy může být interpretován jako odkaz na biblický příběh o Jidášovi, který zradil Ježíše.

Jidáše - České sladké velikonoční pečivo

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • Citronová kůra (volitelné)
  • Barevná vajíčka na zdobení

Postup:

  1. Příprava droždí: V teplém mléce rozpusťte sušené droždí a k tomu přidejte lžíci cukru. Nechte odpočívat asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.
  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec přilijte připravené droždí.
  3. Hnětení těsta: Hněťte těsto, dokud není hladké a pružné. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Pokud chcete dodat aroma, můžete také přidat nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Kynutí: Přikryjte mísu utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud se nezvětší asi na dvojnásobek objemu (asi 1-2 hodiny).
  5. Tvarování: Po vykynutí těsto znovu propracujte a rozdělte na menší kousky. Každý kousek tvarujte do dlouhého prutu a následně tvořte pletence nebo oblíbené tvary, jako jsou postavičky.
  6. Zdobení: Do vytvořených otvorů, nebo jiných míst v těstě, umístěte barevná vajíčka.
  7. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Vložte jidáše na plech s pečicím papírem a pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
  8. Dokončení: Po upečení nechte jidáše vychladnout na kovové mřížce.

Velikonoční perníčky

Velikonoční perníčky jsou neodmyslitelnou součástí velikonočních oslav. Tato sladká dobrotka, plná aromatického koření a medové sladkosti, dodá sváteční atmosféru každému stolu a vytvoří tak nezapomenutelné vzpomínky na Velikonoce.

Velikonoční zázvorové sušenky a bonbóny.

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Citronová kůra (volitelně)
  • Vejce na potření
  • Perníkové ozdoby nebo poleva (volitelně)

Postup:

  1. V hrnci smíchejte med, máslo a cukr a zahřejte na mírném ohni, dokud se vše nerozpustí. Poté nechte směs vychladnout.
  2. Do mísy prosejte mouku a přidejte koření (skořici, hřebíček, zázvor, perníkové koření) a jedlou sodu. Přidejte také kakao a citronovou kůru, pokud používáte.
  3. Do mísy s moukou přidejte vejce a postupně přilijte medovou směs. Hněťte těsto, dokud se všechny ingredience nezkombinují a těsto není hladké.
  4. Těsto zabalte do plastové fólie a dejte ho odpočívat do lednice minimálně na 1 hodinu, ideálně přes noc.
  5. Troubu předehřejte na 180°C.
  6. Těsto rozválejte na vále a vykrajujte různé tvary perníčků (zajíčci, věnce). Položte je na plech s pečicím papírem.
  7. Perníčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
  8. Po upečení je nechte vychladnout a podle chuti ozdobte ozdobami nebo polevou.

Velikonoční nádivka

Už jste někdy zkoušeli Velikonoční nádivku? Je plná aromatického chleba, cibule a bylinek, a tudíž je dokonalým doplňkem k pečenému masu. Její bohatá chuť a vůně naplní každý domov radostí.

Velikonoční nádivka

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g jemně nasekaného chleba (starého)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou měkké a sklovité.
  2. Přidejte jemně nasekaný chléb a nechte ho osmahnout, dokud nebude lehce zlatý.
  3. Přidejte vývar a promíchejte, dokud nebude směs dobře namočená.
  4. Přidejte vejce a bylinky (tymián, rozmarýn), a solte a opepřete podle chuti. Důkladně promíchejte.
  5. Přeneste nádivku do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, dokud nádivka nezíská zlatavou barvu a stane se pevná.

Velikonoční klobásníky

Velikonoční klobásníky si musí zamilovat každý milovník dobrého jídla. Jsou plné aromatického masa, cibule a koření a proto jsou vynikajícím pokrmem pro oslavu Velikonoc. Jejich chutný a šťavnatý obsah přináší na sváteční tabule pohodu a radost.

Klobásy rolované v croissantovém těstě

Zdroj: iStock

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, můžete použít i párky či klobásu)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (mačkané)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 vajíčko
  • 100 g strouhanky
  • Olej na smažení

Postup:

  1. V misce smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř.
  2. Přidejte vajíčko a strouhanku a důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí do homogenní směsi.
  3. Z této směsi vytvarujte válečky nebo klobásy podle vašeho výběru.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a opečte klobásníky z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a uvnitř dobře propečené.

FOTOGALERIE

Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock
Zdroj:
Kniha – Veselé Velikonoce: Recepty, zvyky, tradice od Michaela Zindelová

Kniha – Lucky Easter Recipe Book od Faith Agency

Kniha – Easter Cooking (Usborne Activities) od Rebecca Gilpin

Kniha – 365 Delicious Easter Recipes: Easter Cookbook – Where Passion for Cooking Begins od Susan Hasting

Kategorie: Recepty
Tagy: velikonoce velikonocni svatky
Sdílejte článek

Diskuze