V těchto českých městech se dá slušné bydlení sehnat už od 3 100 Kč. Kdo dřív přijde, ten dřív bere

Pokud sháníte bydlení, mrkněte na tato oblíbená města. Úřady zde nabízí nájmy v obecních stavbách již od několika tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Bydlení představuje v současné době pro mnoho lidí problém, a to zejména pokud se chtějí usadit ve velkých městech, jako je Praha či Brno. Tam totiž průměrná domácnost může vyjít klidně i na dvacet až třicet tisíc měsíčně, přičemž každý další rok hrozí riziko zdražování. Jak ovšem uvádí server Praha, v obou z nich se stále nachází i místa, která nabízí příjemné zázemí za velmi nízké částky. Jedná se však zpravidla o obecní byty.

Obecní byty ve velkých městech 

Obecní byty se nachází téměř po celém Česku a mohou být skvělým řešením pro mnoho občanů. Jen v Praze se jich nachází přes třicet tisíc a za jejich pronájem v mnoha případech zaplatíte okolo 8 000 Kč. Žádat o ně však nemůže každý, protože je většina z nich vyhrazena státním profesím, jako jsou hasiči, policisté nebo také učitelé. Určitá část je poté vyhrazena pro seniory a lidem v nouzi, kteří nezvládají životní situaci a potřebují střechu nad hlavou.

Slušnou nabídku levných bytů najdete i v Brně. Skvělým příkladem je toho oblast Brno-Královo Pole, kde je dle webu TN možné žít již od 4 200 Kč měsíčně, zatímco Brno-sever nabízí útulné byty (ulice Vranovská) za zhruba 3 100 Kč čistého nájemného. To je oproti průměrné výši v těchto regionech opět velký rozdíl a na rozdíl od Prahy o ně může žádat kdokoli. Komise pak v případě nutnosti posoudí, komu dané obydlí připadne.  

bydlení iZdroj fotografie: Depositphotos
Oblíbená česká města nabízí levné nájmy.

Má to však i své nevýhody 

Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou obecní byty skvělou příležitostí, nemusí být vhodné pro každého. Jde především o to, že pokud se je město rozhodne prodat nebo zrušit, bohužel s tím nemůžete nic dělat. Stejně jako v případě běžného pronájmu pak může dojít k náhlému zvýšení měsíční částky a případným nuceným přestavbám. Na webu adbz jsme také již dříve psali o tom, jak vypadalo průměrné bydlení v Česku za dob komunismu

Co si o těchto cenách myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články