Všem, kdo někdy vlastnili domácího mazlíčka, hrozí pokuta půl milionu korun. Statisíce Čechů se nedoplatí

Pokud jste vlastnili domácího mazlíčka a udělali jste tuto věc, může vám být udělena obrovská pokuta. Na pozoru by měl být každý.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mít vlastního psa nebo jiného domácího mazlíčka je úžasné a spousta Čechů se netají tím, že jich během svého života měla hned několik. Bohužel však tito zvířecí kamarádi ve většině případů nežijí tak dlouho jako lidé, a proto se musí každý připravit na to, že jednou odejdou. Mnozí tuto skutečnost řeší jejich pohřbením na své zahradě, což je však dle serveru iDnes zakázáno, a pokud tak učiníte, může vám být udělena mastná pokuta. 

Pohřeb domácího mazlíčka má svá pravidla 

Mnoho bývalých i současných majitelů domácích mazlíčků pravděpodobně pohřbilo své zesnulé zvířecí přátele na svých zahradách. To je však podle zákona vážný přestupek, pokud to neudělali správným způsobem – a to nejméně 200 metrů od vodního zdroje, nejméně 100 metrů od stavby pro bydlení a rodinnou rekreaci a 100 metrů od pozemní komunikace. Místo by pak mělo být rovněž minimálně 50 metrů od sousedního pozemku. 

Vyhláška také nařizuje mrtvé tělo zvířete ošetřit nehašeným vápnem nebo jiným desinfekčním prostředkem. Pokud jej poté chcete pohřbít v obalu, měl by být z rozložitelného materiálu, který nijak nepoškozuje okolní životní prostředí. Podle serveru CeskeStavby je poté nutné, aby dané místo bylo označeno s vyznačením skutečného data uložení a zajištěno proti vniknutí ostatních zvířat, která by ho mohla rozhrabat či zaneřádit. 

pes iZdroj fotografie: Depositphotos
Pochování domácího mazlíčka na zahradě je trestáno vysokou pokutou.

Za porušení hrozí vysoké pokuty 

Pokud byste porušili výše stanovená pravidla a úřady vás přitom odhalily, budete muset zaplatit vysokou pokutu, a to ve výši až 50 000 Kč. V případě, že by se pak této skutečnosti dopustila právnická osoba v souvislosti s výkonem své podnikatelské činnosti, mohla by se tato částka vyšplhat až na 500 000 Kč. Zesnulého mazlíčka proto bude lepší nechat pochovat na zvířecím hřbitově nebo jeho tělo spálit ve zvířecím krematoriu. 

Co si o pohřbívání mazlíčků myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články