Máte v peněžence některou z těchto mincí? Ne, že je vyhodíte, mají obrovskou hodnotu

Kdysi jsme jich měli plné peněženky, dnes mají velkou hodnotu. Řeč je o haléřích, které byly z oběhu staženy už před dvaceti lety. Pokud je ještě máte doma, můžete na nich vydělat.

hodnotu mincí i Zdroj fotografie: 01x07x2022000 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Desetník, dvacetník a padesátník. Řeč není o letech členů vaší rodiny nýbrž o haléře. Drobné hlinikové mince, kterých jsme před dvaceti lety mívali plné peněženky a které dnes už figurují pouze jako imaginární číslo za čárkou u všech cen, které při platbě zaokrouhlí směrem nahoru. Málo koho by napadlo, že fyzické haléře mohou mít dneska docela velkou hodnotu.

Nová měna

Když se na konci roku 1992 rozpadla Československá republika, čekalo dva nově vzniklé státy mnoho výzev. Jednou z nich bylo i zavedení nové měny. Návrhy mincí, které se následně staly součástí české koruny, přitom pocházely ze soutěže, která byla původně vypsána pro novou československou měnu. V Česku jsme ještě navíc museli rozhodnout, kde budeme nové mince razit. Československé mince se do té doby razily v Kremnici na Slovensku, která byla nyní plně zaměstnána ražbou mincí pro nový Slovenský stát.

Mince, tzv. "dobné".
iZdroj fotografie: Depositephotos
Staré české mince nabývají obrovskou sběratelskou hodnotu

Krátký život haléřů

Haléře byly v oběhu necelých deset let, když se začaly plošně stahovat a rušit. Česka národní banka totiž zjistila, že oběh těchto drobných mincí ve skutečnosti vůbec neobíhá. Jen si zkuste sami vzpomenout, kdy jste něco platitli v haléřích. Většinou to spíš byly ty drobné, které vám vydávala paní prodavačka do zaokrouhlené částky, kterou jste platili. V každé domácnosti byly minimálně dva hrnečky plné desetníků, dvacetníků a padesátníků, se kterými si nakonec hrály děti nebo jsme je používali jako platidlo při karetní hře Žolík.

Desetníky a dvacetníky se začaly z oběhu stahovat v roce 2003. Padesátníky s námi zůstaly o pět let déle. V obou případech vyhlásila Česká národní banka plošné stahování hliníkových mincí. Podle dostupných údajů se však většina haléřů nikdy do banky nevrátila. Někde v domácnostech se tak stále ukrývá zhruba tisíc tun nevráceného hliníku.

Záhadné římské mince zobrazují vládce Sponsiana. Nikdo o něm nikdy neslyšel, ale podle všeho jsou mince pravé

Hodnotu určuje rok ražby

Není tedy nic zvláštního na tom, že se haléře staly žádanými mezi sběrateli, kteří jejich hodnotu určují podle roku jejich ražby. Například u dvacetníků se v průběhu let proměnilo otočení typického sedmiúhelníku, které může výrazně ovlivňovat jejich sběratelskou hodnotu. Nejvzácnější jsou však dvacetníky s chybně vyraženým sedmiúhelníkem, kterých se do oběhu dostalo pouze omezené množství. Pokud takovou minci najdete u sebe doma, můžete za ní dostat hned několik stovek korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články