Nakupujete věci z druhé ruky? Hrozí za to nechutný poplatek 100 000 Kč

Pokud nakupujete věci z druhé ruky na internetových bazarech, mějte se na pozoru. Každý zájemce či prodejce může být podvodník. Na tyhle praktiky nesmíte naletět!

věci z druhé ruky i Zdroj fotografie: Amuzujoe / Creative Commons / CC BY-SA
                   

O tom, že na podvodníka dneska narazíte naprosto kdekoliv na internetu, tady píšeme poměrně pravidelně. Dnes se budeme zabývat těmi, kteří na své nic netušící oběti číhají na internetových bazarech. Sbazar, Vinted, Facebook Marketplace – to je jen příklad nejznámějších internetových bazarů, kde můžete nabízet vše, co nepotřebujete, k prodeji. Zároveň zde výhodně nakoupíte zachované věci z druhé ruky. Mějte se však na pozoru! V obou případech se můžete stát obětí podvodu.

Věci z druhé ruky

Hračky, se kterými si děti už nehrají, oblečení, které nestihly unosit nebo knihy, které už nebudete číst. To jsou nejčastější předměty, které lidé nabízejí nebo nakupují na internetových bazarech. Nakupovat věci z druhé ruky se v těchto případech určitě vyplatí, což vám potvrdí každá maminka, která musí svému rychle rostoucímu dítku obnovovat šatník téměř každý měsíc. Velká oblíbenost internetových bazarů však také láká velké množství podvodníků, kteří mohou důvěřivé lidi připravit o velké množství peněz nebo získat přístup k jejich bankovnímu účtu.

Pošlou k vám kurýra

Může se zdát, že se bude většina podvodníků ukrývat mezi prodávajícími. Případy, kdy si objednáte na internetu nabízené věci z druhé ruky, ale prodávající s vámi přestane komunikovat hned, jakmile mu zašlete peníze, jsou opravdu velmi časté. Stejně časté jsou ale podvodné útoky, které cílí na prodávající.

e-mailové adresy
iZdroj fotografie: Depositephotos

Podvodnik se vám ozve se zájmem o vámi nabízené zboží. Bude s vámi komunikovat přes WhatsApp nebo Messenger, aby jeho aktivitu nemohli následně vysledovat provozovatelé internetového bazaru. Namluví vám, že má o vaše zboží vážný zájem a nabídne vám službu známého kurýra, po kterém mu máte objednané zboží poslat. Jediné, co musíte udělat, je zaslat své platební údaje, aby vše mohl vyřídit.

Českem se šíří nový podvod: Falešné exekuce se snaží okrást oběti o tisíce korun

Podobné praktiky fungují

Pokud se v tuto chvíli chytáte za hlavu a divíte se, jak na něco takového může vůbec někdo naletět, věřte, že takových lidí je opravdu mnoho. Podvodník z Uherskohradišťska nachytal na podobnou praktiku minimálně tři lidi, které obral o víc jak jeden milion korun. Spousta prodávajících totiž uvítá možnost poslání prodané věci. Ovšem ve chvíli, kdy podvodníkovi předají údaje ke své platební kartě nebo do internetového bankovnictví, umožní mu nekontrolovanou manipulaci s jejich finančními prostředky. Během chvilky tak přijdou o velký obnos peněz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články