Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Leica přiznává, že prodávat bezzrcadlovky SL je těžké, ale kompakty Q pomáhají

25.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Leica přiznává, že prodávat bezzrcadlovky SL je těžké, ale kompakty Q pomáhají
Zástupce společnosti Leica v rozhovoru pro magazín Amateur Photographer pohovořil o schopnostech značky prodávat své fotoaparáty. S bezzrcadlovkami je to těžké, nicméně kompakty Q jsou zajímavou vstupní branou.
Magazín Amateur Photographer zveřejnil rozhovor se Stefanem Danielem ze společnosti Leica. Není příliš dlouhý a my si zde vypíchneme některé zajímavé informace. Daniel říká, že Leica se už v počátcích bezzrcadlovkových systémů rozhodla bojovat se zavedenými značkami, protože šlo o zvětšující se trh (v té době byl ale ještě mnohem menší než zrcadlovky). Už v roce 2015 se rozhodla být u přechodu z DSLR na CSC a nenechat si jen své specialitky jako dálkoměry Leica M. Přesto se snažili si zachovat svou DNA, tedy méně tlačítek, jednodušší ovládání, ale také vysokou obrazovou kvalitu i kvalitu zpracování. Nemohli jít ale příliš agresivně ani na jednu stranu. Nelze fotoaparát přílišně zjednodušit, aby odradil náročnější fotografy, současně ale nemohl být ani příliš složitý, neboť by se pak už nijak zvlášť nelišil od konkurence.
 
Současně přiznává, že je pro Leicu mnohem jednodušší prodávat kompakty Leica Q nebo dálkoměry M než bezzrcadlovky SL. Výhodu má nicméně v tom, že pokud mají lidé objektivy pro L-Mount, je zde o něco větší šance, že si k tomu později koupí i tělo od Leicy (a ne jen od Panasonicu). Zajímavostí je i to, že spousta majitelů Leicy SL má i jiné fotoaparát značky, obvykle kompakty Leica Q. Důvod je v tom, že full frame kompakty Leica Q jsou hodně žádané (v podstatě dnes nemají konkurenci), a spousta zákazníků si po roce či dvou dle Daniela koupí i bezzrcadlovku Leica SL. Tyto kompakty jsou tak vstupní branou do světa značky a jejího full frame CSC systému.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.