Všichni, kteří pomohou svým sousedům, mají nárok na peníze od státu. Rozdávají se tučné odměny

Stát přišel se zajímavou myšlenkou, jak motivovat sousedy, aby si začali pomáhat. Každý občan si nyní může přijít na opravdu hezké peníze.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Když se nad tím zamyslíte, ve vaší obci se určitě nachází plno lidí, kteří potřebují pomoc ostatních. Ať už se jedná o invalidní důchodce nebo matku se třemi dětmi, stát tuto skutečnost nejspíše začne řešit formou sousedské pomoci, za kterou bude rozdávat tučné odměny. Přihlásit se přitom o ni bude moct naprosto každý, jako tomu je dle webu Genialne například v sousedském Polsku. Stačí splnit určitá kritéria a brzy si přijdete na plno peněz.

Sousedské služby nově i v Česku

Sousedské služby vešly v Polsku v platnost během loňského roku a mají pomoci všem lidem, kteří nemohou nebo nedokáží vykonávat nezbytné činnosti ve své domácnosti. Tamní vláda tímto krokem chtěla ustoupit od různých projektů nebo programů a raději nechat pomoc na ostatních obyvatelích, kteří si nyní mohou svými činy dokonce vydělat pěkné peníze. Podobných příležitostí se od roku 2025 pravděpodobně dočkáme i v České republice.

iZdroj fotografie: iStock

Jednat může například o celodenní hlídání dítěte do 3 let, za které by zájemci mohli dle serveru Novinky získat krásných 10 955 Kč každý měsíc. Mezi další vyhledávané formy výpomoci se poté řadí uspokojování základních životních potřeb, základní hygienická a ošetřovatelská péče (včetně specializované přípravy) a zajištění kontaktu dané osoby s okolím. Značné výhody přitom čekají ty, kteří jsou starší 18 let, nejsou součástí rodiny osoby, které budou pomáhat, žijí ve stejné oblasti a jsou fyzicky zdatní. 

Finanční situace člověka v nouzi nehraje roli 

O sousedské služby pak budou moci stát požádat lidé, kteří jsou nemocní, staří, osamělí, potřebují pomoc třetí strany a nedokáží se sami zorganizovat. Za zmínku také stojí skutečnost, že v sousedním Polsku pravidla neberou v potaz finanční situaci žadatele, a proto o ni může zažádat každý nehledě na tento faktor. Pečovatelé pak získávají peníze na základě smlouvy, kterou s příslušnými zastupiteli sepsali na obecním úřadě. 

Co si o této výpomoci myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články