Přerovská výstava představí knižní tvorbu Kamily Holáskové ilustrovanou fotografiemi Jindřicha Štreita

Přerovská výstava představí knižní tvorbu Kamily Holáskové ilustrovanou fotografiemi Jindřicha Štreita

Tisk

streit foto perexBřezen, měsíc čtenářů, nabídne v Galerii města Přerova netradiční výstavu - knižní přehlídku tvorby olomoucké spisovatelky Kamily Holáskové. Prezentované publikace na stěnách doplní fotografie Jindřicha Štreita, a sice soubor, jímž ilustroval právě některé spisovatelčiny kriminální příběhy. Vernisáž proběhla v Galerii města Přerova 21. března, přičemž o hudební doprovod se postarali Richard Mlynář na piano a Petr Chrobák na saxofon.


„Světově uznávaný fotograf Jindřich Štreit, který se do naší galerie vrací během posledního desetiletí v roli vystavovatele již potřetí, a spisovatelka Kamila Holásková spolupracují již několik let. Kamila Holásková tu bude prezentovat svoji bohatou literární tvorbu, kdy mnohé tituly ilustrují právě Štreitovy snímky. Je na nich patrný autorův velmi netradiční odklon od zvykově dokumentárního rukopisu k fotografii reportážní, což znalce Štreitovy tvorby bezesporu zaujme,“ informuje vedoucí galerie města Přerova Lada Galová.

streit foto 1

Oběma autorům se podařilo společnými silami publikovat již tři povídkové soubory, Freudova pohovka, Kláda a Merkátor, doplněné fotografiemi. „Jednotlivé příběhy zachycují obyčejného člověka, který ne vždy dokáže vyřešit situaci, jež ho zasáhla. Fotografie Jindřicha Štreita dotvářejí atmosféru děje příběhem okamžiku skutečných lidí, třebaže je nelze spojovat s hrdiny povídek a novel. Příběhy žijících postav na fotografiích Jindřicha Štreita prožívají stejné emoce jako postavy povídek Kamily Holáskové,“ popisuje kurátor výstavy Martin Šilar, ředitel TRINITY ART Olomouc.

Kamila Holásková se narodila v roce 1959 ve Šternberku, do plnoletosti však žila v Přerově. V současnosti bydlí v Olomouci. Základní školu absolvovala v Přerově a rovněž maturovala na přerovském gymnáziu. Vystudovala Filozofickou fakultu UP v Olomouci a od roku 1988 vyučuje na UP psychologii. Kromě odborných publikací vydala deset beletristických titulů. Publikuje především krátké prózy, které se zabývají vztahy v rodině.

Výstava, kde hrají hlavní roli barevné i černobílé snímky Jindřicha Štreita potrvá do 21. dubna 2024.

streit foto 2

Zdroj foto: archiv a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

rosana 200Už od pátku 5. srpna může veřejnost obdivovat ve foyer Domu kultury v Kroměříži impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Vernisáž otevřeli kromě umělkyně kromě...


Literatura

Road movie příběh Poprava

poprava200V únoru vydalo nakladatelství Kalibr debutovou knihu Matta Wittena Poprava, která pojednává o cestě matky přes celou Ameriku na popravu vraha své dcery. Nebo je to všechno jinak?

...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...