Teroristický útok v Moskvě: Kdo za ním tedy stojí

Bývalý šéf špionáže Petr Mlejnek o nejkrvavějším atentátu v Rusku za posledních 20 let.

Od pátečního teroristickém útoku v Moskvě se spekuluje, kdo za tímto činem stojí. Každá strana má svou motivaci a bohužel i takový odporný teroristický útok je zneužitý k politickým cílům. Následující fakta ale ukazují, že za útokem pravděpodobně stojí teroristická skupina IS- Chorásán.


Budova moskevské Crocus City Hall, kde v pátek zemřelo při teroristickém útoku přes sto lidéí. Foto: Studio MDF / Shutterstock.com

IS-Chorásán je nejenom nepřítelem Západu, ale také zapřisáhlým rivalem samotného radikálního hnutí Tálibán, které od začátku srpna 2021 ovládá drtivou většinu afghánského území. IS-Chorásán tvrdí, že je Tálibán příliš umírněný a kritizuje ho za vyjednávání se Spojenými státy. Ve svých prohlášením často kritizuje i prezidenta Vladimira Putina.

Nepřátelství mezi těmito dvěma skupinami pramení nejen z jejich ideologických rozdílů, ale také ze vzájemného “soutěžení o finanční zdroje“. Radikální sunnitská skupina totiž od začátku soupeří s Tálibánem o kontrolu klíčových území na hranici s Pákistánem, kudy se pašují drogy a další zboží. Podle odhadů má tato skupina kolem 2000 bojovníků a její lidé provádějí operace a teroristické útoky i mimo Afghánistán na rozdíl od Talibánu. Jedním z nich je i občan Tádžikistánu a Ruska Abdullo Burijev, který odpovídá popisu kurátora teroristů, kteří provedli nejkrvavější teroristický útok v Rusku za posledních 20 let.

Jeden z podezřelých atentátníků z moskevské Crocus City Hall, Shamsudin Fariduni, při prvním výslechu uvedl, že do Ruska přicestoval z Turecka. Před tím byl podle své výpovědi pro teroristický útok naverbován jistým „asistentem kazatele“ prostřednictvím Telegramu. Podle amerických zpravodajských služeb byla do útoku zapojena jednotka ISIS Chorásán nebo ISIS-K. Tato teroristická skupina se skládá z etnických menšin v Afghánistánu, včetně Tádžiků, což ISIS-K odlišuje od Tálibanu, za které v zemi bojují převažující Paštuni.

Na teroristickém útoku v Moskvě se podle dosavadních informací podíleli i lidé z Tádžikistánu. Sama skupina ISIS převzala odpovědnost za masakr Crocus City Hall a zveřejnila video teroristického útoku natočené samotnými ozbrojenci. Z tohoto videa vyplývá, že teroristický útok s největší pravděpodobností provedli ti, kteří byli také po pár hodinách zadrženi ruskými speciálními službami. 

Začátkem roku 2024 provedl IS- Chorásán teroristický útok v Istanbulu. 28. ledna vtrhli dva maskovaní lidé během nedělních modliteb do katolického kostela Panny Marie a zahájili palbu na farníky. Jeden člověk zemřel. Turecké zpravodajské služby zadržely v souvislosti s teroristickým útokem organizátora ISIS-K v Turecku Adama Chamirzajeva, přezdívaného Abu Adam Darrar Al-Shishani. Pravděpodobně byl napojen na Rusko a používal falešné dokumenty na jméno Andrej Guzun. Ukázalo se, že střelci v kostele jsou militanti naverbovaní ISIS-K Amirjonem Cholikovem (občan Tádžikistánu) a Davidem Tandujevem (občan Ruska). O podrobnostech vyšetřování informovala místní média Sabah a A-Haber.

Spoluorganizátorem teroristického útoku, který se vyhnul tureckým bezpečnostním složkám, je občan Tádžikistánu a pravděpodobně i Ruska Abdullo Burijev. Dne 27. listopadu 2022 poskytl pachatelům teroristického útoku v Istanbulu auto s polskými poznávacími značkami. Burijev přiletěl do Turecka z Bulharska a o dva dny později odletěl přes istanbulské letiště do Ruska. Dalším rysem, který spojuje teroristické útoky ISIS-K v Istanbulu a Moskvě, je nábor prostřednictvím poslů. Pravda, v případě Turecka kybernetická policie zdokumentovala tento zločin tím, že získala přístup k WhatsAppu a ne k Telegramu.

Dalším markantem, který ukazuje v případě Moskvy na ISIS, je i mediální prohlášení. Mediální kanály Islámského státu zveřejňují klamavá nebo nepravdivá tvrzení jen zřídka a opatrně a snaží se ve svých sděleních zachovat vysokou důvěryhodnost, aby definovaly jasné ideologické cíle a udržovaly toky získávání finančních prostředků. Propaganda IS umožňuje skupině získávat finanční prostředky a šířit její ideologii mezi velitele a podporovatele na nižších úrovních. Falešným připisováním zásluh za velmi významné útoky by skupina IS by riskovala, že se zdiskredituje v konkurenční salafi-džihádské komunitě. Samotné vedení moskevského útoku je navíc v souladu s předchozími útoky IS, včetně teroristických útoků v Paříži z roku 2015.

Dalším nepřímým důkazem, že teroristé z IS-Chorásán mohli provést útok na moskevskou budovu Crocus City Hall, je, že tato pobočka provedla za posledních 18 měsíců nejméně čtyři významné útoky mimo střední Asii. Velící generál amerického ústředního velení Michael Kurilla v březnu 2023 zejména uvedl, že ISIS-K bude schopen provádět „vnější operace proti zájmům USA nebo Západu v zahraničí za méně než šest měsíců“, což znamená, že západní zpravodajské služby již vyhodnotily, že ISIS a ISIS-K by mohly být schopni využít schopnosti pro takové externí útoky od září 2023.

Americké zpravodajské služby nedávno potvrdily, že teroristé z ISIS-K byli odpovědní za bombový útok v Kermánu v Íránu v lednu 2024. Obvinění, že útok v Moskvě byl operací pod falešnou vlajkou jsou v rozporu s důkazy ze samotného útoku. Je také vysoce nepravděpodobné, že by skupina ISIS provedla útok na příkaz ukrajinských speciálních služeb, což tvrdilo několik ruských zdrojů. ISIS by se nepravdivě nehlásil k útoku, který mohl provést jeden křesťanský stát proti druhému (nebo Kreml proti vlastnímu ruskému lidu v nějaké operaci pod falešnou vlajkou), protože důsledky toho, že ISIS podniká útok na příkaz převážně křesťanská země by poškodila legitimaci ISIS v rámci komunity salafi-džihádistů.

Ruská propaganda
Kreml se přesto a bez důkazů rychle pokusil připoutat ukrajinské aktéry k útoku na Crocus City Hall, ale dosud formálně neobvinil Ukrajinu z účasti na útoku. Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k ruské veřejnosti 23. března a tvrdil, že „kontakty“ útočníků připravily „okno“ pro exfiltraci útočníků přes mezinárodní hranici na Ukrajinu (aniž by zmínil, jak se útočníci měli dostat přes chráněnou rusko-ukrajinskou hranici). Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) tvrdila, že zadržela čtyři útočníky, když se pokoušeli dosáhnout svých údajných kontaktů na ukrajinské straně hranice. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí (MZV) Maria Zacharová nepravdivě tvrdila, že Ukrajina posledních deset let šíří terorismus na příkaz Západu, a proto se útočníci pokusili uprchnout na Ukrajinu.

Rusové popisují ukrajinské vojenské údery proti legitimním cílům v Rusku jako terorismus. Šéf obranného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov tvrdil, že Ukrajina a její spojenci jsou hlavními „účastníky“ útoku na Crocus City Hall. Představitelé Kremlu se pravděpodobně snaží nepřímo přivázat Ukrajinu k útoku, aby stanovili podmínky pro informační operace, které se snaží připsat útok Ukrajině, aniž by museli okamžitě vznést oficiální obvinění. Ruský opoziční server Meduza oznámil, že zaměstnanec neidentifikované ruské státní mediální organizace uvedl, že státní média obdržela pokyny od Kremlu, aby zdůraznila údajnou „ukrajinskou stopu“ při útoku v Moskvě.

Ruští ultranacionalisté reagovali na tato nepřímá obvinění a výslovně začali útok připisovat ukrajinským a západním speciálním službám. Kreml pravděpodobně doufá, že vnímání ukrajinské účasti na útoku zvýší ruskou domácí podporu pro válku na Ukrajině. Kreml tak může za tímto účelem stále vznést oficiální obvinění, pokud se domnívá, že nepřímá obvinění jsou nedostatečná k vyvolání domácí reakce, kterou pravděpodobně očekává.

Zdroj náhledové foto: Studio MDF / Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email