Do uměleckého nebe odešel autor největších hudebních hitů, které ve zlatém období poslouchal každý z nás

Fotografie: Michal Louč / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Smutná zpráva obletěla hudební svět. Navždy odešel známý multiinstrumentalista, skladatel a hudební producent. Zůstala po něm řada oblíbených hitů.

Ve věku 66 let zemřel lídr britské kapely World Party a bývalý klávesista The Waterboys, informoval deník TheNewYorkTimes. Stál za známými hity She’s the One nebo The Whole of the Moon. Spolupracoval například se Sinéad O’Connor nebo Davidem Bowiem. Byl to multiinstrumentalista a vizionářský hudebník, jehož tvorba uchvacovala publikum po celá desetiletí.

Hudební nadání projevoval už od dětství

Karl Edmond De Vere Wallinger se narodil 19. října 1957 ve velšském Prestatynu. Už od dětství projevoval zájem o hudbu. Začal hrát na hoboj a na klavír. Poté získal stipendium na hudební škole Charterhouse. Později se přestěhoval do Londýna, kde pracoval v hudebním vydavatelství. V roce 1983 odpověděl na inzerát Mikea Scotta z kapely The Waterboys.

Společně pak kapela vydala tři alba, než Wallinger koncem roku 1985 kapelu opustil kvůli neshodám se Scottem. Jak uvedl deník Newly, měl velký podíl na konečné podobě nejznámějšího hitu této kapely, The Whole of the Moon. Po odchodu z kapely se přestěhoval z Londýna do Woburnu, kde na zchátralé faře pracoval na svém vlastním hudebním projektu World Party. V této době rovněž spolupracoval na debutovém albu Sinéad O’Connor z roku 1987, The Lion and the Cobra.

V nedožitých 50 letech zemřel herec, který svými geniálními rolemi zasáhl diváky všech věkových kategorií

Známý hit patřil jeho matce

Na první album World Party nahrál většinu nástrojů (kytary, baskytara, klávesy, bicí a samplery) sám. Jeho druhé album Goodbye Jumbo z roku 1990 bylo nominováno na cenu Grammy. Bylo považováno za jeho mistrovské dílo, ve kterém, jak uvádí Wikipedie, „obnovil popové hodnoty 60. let“. Po smrti jeho matky vzniklo čtvrté album kapely, Egyptology, na kterém se objevila známá píseň She’s the One.

Toto album bylo komerčně neúspěšné, píseň však o dva roky později nahrál Robbie Williams a v jeho podání se stala jedničkou britských hitparád. Tehdy cítil Wellinger hořkost, protože mu o nahrávání coververze jeho písně nikdo neřekl. Stěžoval si rovněž, že Williams změnil text písně. V roce 2001 utrpěl mozkové aneurysma, kvůli kterému musel přerušit veškerou svoji práci. Na turné se vrátil až v roce 2006.

Během své kariéry zůstal nekompromisní ve svém závazku k umělecké integritě a vyhýbal se trendům ve prospěch autenticity a kreativity. Multiinstrumentalista Karl Wallinger zemřel ve svém domě v Hastings dne 10. března 2024 ve věku 66 let. Zanechal po sobě manželku, dvě děti a dvě vnoučata. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o nedávném úmrtí bubeníka a zpěváka kapely Modus.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*