Jak rozmrazit zámek a přitom ho nezničit

zámek

Velmi mrazivé ráno, které umí udeřit i v době příchodu brzkého jara, sebou přináší často nečekané překvapení. Zamrzlý zámek není ani v dubnu žádnou výjimkou. Dostat se do garáže nemusí být občas vůbec snadné. Jak tedy otevřít zámek, který je zalitý ledem?

Nepoškodit jeho funkci a mechanismus

V žádném případě zámek nepolévejte horkou vodou, mohlo by vlivem prudkých teplotních změn a šoku dojít k deformaci zámku. Zámek je zapotřebí rozmrazit pozvolna. Zámek proto zprvu opatrně rozehřejte pomocí fénu. Máte-li zámek na vzdálenost, kam na pohodu dosáhne i kabel fénu, máte vyhráno.

Tající led se po nějakém čase díky vlivu teplého vzduchu z fénu uvolní, a pak už jej jen zlehka ze zámku sloupnete dolů. Chce to jen trpělivost. Pokud fén nepřichází v úvahu, pomozte si etanolovými mazivy s glycerinem. Protentokrát nebudou k odmrazení vhodné agresivní prostředky, které by mohly mechanismus zámku naleptat.

zámek

Foto: Pixabay

Zamrzlý zámek je důsledkem nedbalosti

Před každou zimní sezónou je třeba dbát o údržbu a vhodný typ zámku. Například zámky s cylindrickou vložkou s vnitřními stavítky bez pružinek se bez problému podají i častým výkyvům teplot. Je jen potřeba je včas a správně ošetřit. Pokud je namažete vhodnými mazadly, která jsou určena přímo na péči o zámky, nemusíte se přes noc strachovat, že najdete ráno svůj zámek obrostlý ledem.

Olejová mazadla rozhodně ne

Pokud přemýšlíte nad olejem, není to správná cest. Díky oleji můžete do zámku nanést různé nečistoty, které nelze odstranit později tak snadno jako je třeba led, nebo námraza. Mějte při sobě pro každý případ raději i speciální mazadla, která jsou vyrobena na bázi etalonové směsi, kde nechybí ani polární a glycerinové aditivy pomocí nichž se námraza na povrchu usazuje jen ve velmi jemném módu. Fungují tedy i jako prevence.

Zámek u aut

A jak si poradit nejlépe se zamrzlým zámkem u auta? Jednoduše při sobě noste elektronický rozmrazovač zámků, který se vyrábí v podobě klíče. Ten se zasune v podobě kovové planžety do prostoru zámku, kam až námraza dovolí. Během tohoto procesu dojde k sepnutí spínače, jenž kovovou planžetu zahřeje.

Zdroje informací: https://www.chatar-chalupar.cz/kdyz-zamrzne-zamek/

https://www.idnes.cz/hobby/domov/zamrzly-zamek-rozmrazovac-mazani-chyby.A220104_094037_hobby-domov_bma

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.