Ústecký kraj chystá setkání s veřejností kvůli opravě Benešova mostu v Ústí nad Labem

25. březen 2024 10:34

Hejtmanství chystá setkání s veřejností kvůli chystané stavbě provizorní lávky přes Labe a opravě Benešova mostu v Ústí nad Labem. Dohodli se na tom při společné schůzce obyvatelé Střekova a politici. Kraj by podle nich mohl prověřit i využití přívozu ve Velkém Březně během uzavírky mostu na Střekov.

„Znamená to, že se občanů Střekova budou muset trochu omezit, ať už se to týká dopravy nebo nějakých nákupů, protože ta infrastruktura na Střekově je nulová. Bohužel tedy i to KOLOcafé, ať se to lidem líbí, nebo ne, bude muset výstavbě té lávky ustoupit, protože jiná možnost tam není,“ komentovala výsledek společného jednání obyvatelka Střekova Jaroslava Faiglová.

S radním pro investice Tomášem Riegrem z ODS si dala schůzku kvůli informacím ohledně plánované opravy Benešova mostu a výstavbě provizorní lávky i osudu KOLOcafé. Jeho provozovateli nabídnul kraj finanční pomoc s přesunem na jiné místo po dobu výstavby lávky.

Pomoci by mohl i přívoz přes Labe ve Velkém Březně

Podle Jaroslavy Faiglové by bylo například vhodné přemýšlet o podpoře přívozu ve Velkém Březně, který by mohl při uzavírce Benešova mostu částečně pomoci.

Podobný názor má i ústecký zastupitel PROÚstí a senátor Martin Krsek: „Má kapacitu šesti osobních automobilů. V poměrně rychlé frekvenci je schopen ty automobily převážet a bylo by možná dobré i tuhle možnost prověřit, jak ho jako alternativu víc zapojit do toho odlehčení dopravě.“

Právě kvůli opravě Benešova mostu bude tato důležitá spojnice dva roky uzavřená a veškera doprava bude směřovat přes Mariánský most. Kraj chce proto možné využití přívozu do Povrl vyzkoušet.

„Ta situace bude dramatická, ale každé jedno auto, které bude moci projet jinudy, je dobré,“ dodává radní Tomáš Rieger z ODS.

Oprava zásadní spojnice středu krajského města a čtvrti Střekov vyjde kraj na téměř 630 milionů korun a část peněz by mohl kraj na opravu získat z dotací. Oprava má být kompletně hotová na konci roku 2026.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související