Nejnovější

Prehľad: Zvolebnieva sa

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad tohto týždňa pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondelok

Pat a Mat v priamom prenose – predseda Slovenskej Národnej Strany Andrej Danko sa vzdal kandidatúry na pozíciu prezidenta v prospech Štefana Harabina. Podľa Dankových slov je Pišta človek, ktorý bude za Slovensko bojovať v dobrom aj zlom – chuderka Zuzana Smatanová toto určite nemala na mysli, keď svoj banger V Dobrom Aj V Zlom písala. Skombinovaním preferencií Danka a Harabina možno presiahnu percentuálnu hodnotu plnotučného mlieka. 

Na Kube v meste Santiago dnes protestovali stovky ľudí. Kvôli výpadkom elektriny, problémom s distribúciou potravín a nedostatku paliva po covidovej pandémii je krajina v kríze. Prezident ich vyzval ku kľudnej a pokojnej atmosfére. To sa vám ľahko kľudní, keď nemáte čo jesť!

Utorok

Poľnohospodári znova protestujú! Tentoraz je nahlásených až 1600 kusov techniky. Je to perfektná príležitosť pre deti, ktoré majú poľnohospodársku techniku v láske. Zábava zadarmo!

Miloš Zeman zahájil po svojej operácii rehabilitácie a cvičí chôdzu s chodítkom. Bývalý prezident nezaháľa a cvičí, jeho stav je však stále závažný a je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti. Verím, že sa čoskoro pozbiera!

Středa

Vladimir Putin si v prezidentských volbách odnesl těžce vydřených 87 procent. Aby toho nebylo málo, podle ruské agentury Interfax pro něj hlasovalo 72 procent Rusů v zahraničí. V několika evropských hlavních městech, včetně Prahy, byl však poražen Vladislavem Davankovem, který kandidoval za parlamentní stranu Noví lidé. Celkově si sáhl na 16 procent hlasů a skončil tak na druhém místě. S takovou popularitou je zvláštní , že pan Putin zatím nevyhnal svého soupeře do exilu. #DavankovNavenkov

Ministr práce a sociálních věci Jurečka oznámil novelu zákona, která upravuje nárůst minimální mzdy. Do roku 2029 má odpovídat 47 procentům průměrné mzdy. Nyní minimální mzda odpovídá 18 900 korunám, což znamená 41,1 procent průměrné hrubé mzdy. Život v takovém přepychu si snad ani nezasloužíme. Chcete mi jako říct, že kromě chleba s máslem si budu moct čas od času dopřát i salám?

Peter Pellegrini je jasným favoritem slovenských prezidentských voleb. Podle výzkumu agentury Ipsos by svého největšího oponenta, exministra zahraničí Ivana Korčoka, porazil v obou kolech. Roste taktéž, ikdyž ne nějak významně, popularita bývalého šéfa Nejvyššího soudu Štefana Harabina. Hlas by mu dalo 13,1 procent voličů. Je mi líto pana Harabina, vždyť on si už tak nadšeně a natěšeně balil kufr na cestu do Moskvy…

Čtvrtek

Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách, a to formou gratulačního dopisu. Stal se tak jediným politikem z EU, který tak učinil. Podle mluvčího maďarské vlády Halasiho tak dal Orbán najevo spokojenost se spoluprací obou zemí. Pane Orbáne, nemějte však strach, příště se k vám možná přidá i váš slovenský kolega.

Moravskoslezský hejtman a člen ANO Jan Krkoška byl uznán vinným z účasti na činnosti organizované zločinecké skupiny a za schvalování úplatků pro lékaře, aby předepisovali lidem vybrané léky. Podle šéfa opozice Babiše a místopředsedy ANO Havlíčka hnutí poškodil a musí neprodleně skončit v jak ANO, tak ve své funkci. Krkoškovi byl nakonec udělen peněžitý trest 200 tisíc korun. Pro hejtmana to musí být těžký moment, když mu předepsali recept na 200 tisíc korun. A to bez lékařského poplatku.

Pátek

Prezident Pavel podepsal změnu Ústavy spolu s několika dalšími normami. Od roku 2026 tak vznikne jednotný informační sytém voleb a bude snadnější získat voličský průkaz, prodejci zbraní budou mít povinnost hlásit podezřelé obchody a chování zákazníků a lhůta povinných lékařských prohlídek se nyní zkracuje na pět let. Změní se například i pravidla pro nakládání s vojenskou municí a mnoho dalšího. Změny vstoupí v platnost v roce 2026. Zatím to vypadá, že Pavel nakoupil hodně mikroskopů, protože jak zbraně, tak naše zdraví bude pod drobnohledem.

V koncertní síni ruského města Krasnogorsk došlo k teroristickému útoku. Neznámí útočníci zabili nejméně 115 lidí a dalších 121 zranili. Po zásahu ruské národní gardy se po útočnících slehla země a jsou v pátrání. K útoku se na Telegramu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ruská Federální bezpečnostní služba uvedla, že teroristé jsou napojeni na Ukrajinu. Toto tvrzení Kyjev několikrát vyvrátil.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*