Ředitelství silnic a dálnic zahájilo přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové
22.3.2024Média a tiskové zprávy

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo 21. března 2024 přestavbu křižovatky Mileta na I/31 v Hradci Králové. Až stavba skončí, zvládne křižovatka větší dopravní zatížení a zároveň vznikne nové bezproblémové propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a cen­trem města.

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové
Jednou z hlavních změn po přestavbě bude, že se na světelné kři­žovatce významně upraví a doplní princip řadicích pruhů. Přibydou nové bypassy pro odbočení vpravo, nová bude i zastávka MHD. Pod křižovatkou vzniknou čtyři podchody pro chodce a cyklisty. ŘSD nově vybuduje i sdružené pásy pro pěší a cyklisty. Práce za více než půl miliardy korun potrvají do roku 2026.

„Dlouho očekávaná rekonstrukce křižovatky Mileta na silničním okruhu v Hradci Králové zvýší kapacitu této křižovatky, která kromě tranzitní dopravy zajišťuje dopravní obslužnost Moravského Předměstí nebo Benešovy třídy. Projíždí zde také sanitky záchranné služby, pacienti a návštěvy do hradecké fakultní nemocnice. Kromě zvýšení propustnosti křižovatky pro automobilovou dopravu přinese kompletní rekonstrukce též bezpečné řešení pro chodce a cyklisty, “ říká ministr dopravy Martin Kupka.
 
U sídla Zdravotnické záchranné služby vznikne další křižovatka, napojí se tak areál fakultní nemocnice. Ve směru na Benešovu třídu bude ještě jedna křižovatka, od níž se bude odbočovat do budoucího obchodního domu a administrativního centra.
 
„Křižovatka Mileta je jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě. O její přestavbu usiloval Hradec Králové přes 20 let. Jde o kritický dopravní bod. Kříží se tam hlavní sil­niční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu, s tepnou, po které míří do města obyvatelé hus­tě osídleného Moravského předměstí. Situace už je tam neúnosná, v tomto dopravním uzlu se tak odlehčí celému městu. Křižovatka bude také nově vyhovovat současným požadavkům hlavně v dopravní špičce a očekávané větší dopravní zátěži, která vyplývá z do­pravního modelu města,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
 
I/31 Hradec Králové, křižovatka Mileta
Hlavní trasa:
počet stavebních objektů: 88
zhotovitel: společnost M-SILNICE a. s. a Integra Stavby a. s.
cena stavby dle smlouvy: 523 985 096 Kč bez DPH
zahájení realizace: 3/2024
zprovoznění za: 29 měsíců
 
 
  • Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje celkem 245,4 kilometrů nových staveb. Jedná se o 190,8 km dálnic a 54,6 km silnic I. třídy.
  • Ve výběrovém řízení se nachází dalších 127,5 km dálnic a silnic I. třídy.
  • Kompletní přehled všech připravovaných i realizovaných staveb naleznete v interaktivní mapě na webu www.rsd.cz.
Zpět na výpis článků