InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lidé v Českých Budějovicích podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Více než 30 sportovních nadšenců z Českých Budějovic a okolí se v pátek 22. března zúčastnilo Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Jejich zapojením do společných fitness lekcí organizátoři akce upozornili na problémy pacientů s tímto onemocněním a zároveň je také podpořili v pohybu, který je pro ně důležitý. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na rehabilitace pacientů.

Lidé s roztroušenou sklerózou i jejich blízcí cvičili v Mateřském centru Máj v Českých Budějovicích, kde se protáhli při jedné z pěti cvičebních lekcí pilates, kraniosakrální jógy nebo například tai-či. „Maratonu se vždy účastní lidé všech věkových kategorií, od dětí po seniory. Jak lidem s nemocí, tak jejich blízkým jsme nabídli možnost vyzkoušet si, co zvládnou, a třeba se i motivovat k pravidelnému pohybu a cvičení," říká Věra Švábová z organizace Roska České Budějovice, která spolu s Nadačním fondem Impuls celou akci pořádala.

Podle ní je také důležité, že široká veřejnost díky akci uviděla pacienty jako aktivní jedince, kteří své nemoci nepodléhají. Pro úspěšnou léčbu roztroušené sklerózy (RS) je totiž pohyb nezbytný. „Díky němu se pacienti udržují v dobré kondici a tělo jim slouží mnohem lépe. Navíc se ukázalo, že úspěch biologické léčby, kterou pacienti s RS často podstupují, je výrazně vyšší u těch, kteří se pravidelně hýbou," vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. Její slova potvrzuje i motto letošního sportovního maratonu: „Vítězem MaRSu je každý, kdo vezme život do vlastních rukou."

Peníze vybrané z dobrovolného vstupného poputují na rehabilitační pobyty, které tvoří u léčby roztroušené sklerózy nejnákladnější položku. Letošní MaRS byl již 13. v pořadí a probíhal v celé České republice. Vedle Českých Budějovic se cvičilo například i v Praze nebo Jihlavě. Celkem se zapojilo bezmála 30 míst po celé zemi.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace