Domů     Zajímavosti
XVII. všesokolský slet se blíží: Sokolové představili i tramvaj, aplikaci a odznak
Jan Zelenka 25.3.2024
1. Slet volá, zbývá necelých 100 dní. 2. Martin Chlumský, 1. místostarosta ČOS, dočasně pověřený vedením spolku 3. Sokolové představili i sletovou tramvaj. 4 .Jedním z ambsadorů Sokola je Alex Choupenitch

Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby.

V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní.

Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj se soutěží, ke stažení je sletová mobilní aplikace Sokol a v prostoru už koluje manifesto s hlasy známých osobností. „Čekají nás ještě tři náročné měsíce přípravy a nácviků a věřím, že slet dopadne skvěle a bude oslavou Sokola,“ říká Martin Chlumský, 1. místostarosta ČOS, dočasně pověřený vedením spolku.

Zdůraznil, že současná kauza bankovního a úvěrového podvodu, která Sokol postihla, přípravy sletu zásadně neovlivňuje. Důkazem je i potvrzená a obdržená státní dotace od Národní sportovní agentury na pořádání sletu.

„Což je pro nás velmi důležité a nadále máme podporu našich partnerů,“ dodal Chlumský.

Prodej vstupenek

Sokolové v jednotách po celé republice pilně nacvičují dvanáct hromadných skladeb. K vidění budou i tři skladby hostů a vystoupení nového cirkusu. Vstupenky do hlediště Fortuna Areny v Edenu na 4. a 5. července se začnou v síti TicketPortal prodávat 1. dubna.

„Ceny jsou ve čtyřech kategoriích a velmi přijatelné. Nabízíme i permanentky na oba dny. Nejlepší místa jsou co nejvýš, jelikož z vrchu vynikne krása jednotlivých skladeb a jejich choreografie,“ říká Petr Svoboda, náčelník ČOS a místopředseda sletového týmu pro program.

Nejdražší I. kategorie stojí 700 Kč na den a permanentka na oba dny vyjde 1100 Kč. Nejlevnější lístek ve IV. kategorii přijde na 200 Kč (permanentka 300 Kč).

Martin Chlumský, 1. místostarosta ČOS, dočasně pověřený vedením spolku. Foto: Sokol

Aplikace

Novinkou sletu a dalším krokem v modernizaci Sokola je sletová mobilní aplikace, jejímž cílem je usnadnit a zpříjemnit zážitek z největší oslavy sportu pro všechny. Kdo si aplikaci nazvanou Sokol stáhne (Google Play nebo AppStore), jako první se dozví čas zahájení prodeje vstupenek.

V aplikaci budou všechny informace o programu sletu, pokyny pro účastníky, aktuality a zajímavosti, ale třeba také soutěže nebo slevy a výhody. „Více než polovina sokolů je mladších 26 let. Speciální sletovou aplikací jdeme s dobou a vycházíme vstříc všem, kteří mají rádi moderní technologie,“ říká Martin Chlumský.

Po sletu bude aplikace fungovat i nadále pro interní komunikaci všech členů Sokola. Aplikaci pro všesokolský slet připravila firma CGI, která se zároveň stala hlavním technologickým partnerem sletu.

Sokolové představili i sletovou tramvaj. Foto: Sokol

Příští stanice slet

Sokolové představili i sletovou tramvaj, které od tohoto týdne díky partnerství s pražským dopravním podnikem jezdí ulicemi hlavního města. Tramvaj bude nejčastěji nasazována jako linka č. 22 křižující klíčová místa letošního sletu:

Tyršův dům, Národní divadlo i Fortuna Arenu v Edenu. Na designu soupravy se podílelo studio Dynamo design, které umně využilo ilustrace známého výtvarníka Jaromíra 99.

V tramvaji jsou k nalezení klíčové informace o sletovém týdnu a soutěže o ceny včetně vstupenek na slet. Pasažéry také vtipnými hláškami v interiéru motivuje ke sportu. Sledovat tramvaj v reálném čase je možné díky GPS na mapě mobilnitabla.cz/sokol.

Jedním z ambsadorů Sokola je Alex Choupenitch. Jeho šermířská karikatura je mimo jiné součástí sletového vizuálního stylu a dá se s ním vyfotit i v tramvaji. „Jsem graficky vyobrazený pro slet, z toho jsem nadšený,“ řekl bronzový fleretista z Tokia a dodal:

„Fakt se mi líbí, co jsem o sletu slyšel – šalina, aplikace, merch – jsem vyjevený. Fakt dobrá práce. Jsem rád, že toho můžu být součástí.“.

Jedním z ambsadorů Sokola je Alex Choupenitch. Foto: Sokol

Manifesto

Co mají společného herečka Adéla Gondíková, kardiochirurg Jan Pirk, paralympijský vítěz Jiří Ježek a hudebník Milan Peroutka? Všichni se zapojili do tvorby sletového manifesta. Zvuková nahrávka textu, za nímž opět stojí studio Dynamo design a který na malém prostoru popisuje smysl a význam sletu, obsahuje také hlasy mladé sokolské sportovní gymnastky Alice Vlkové nebo sokolky z Washingtonu D.C. Jocelyn Kojzar.

 „Hlavním mottem blížícího se sletu je #sletspojuje a manifesto je toho krásným příkladem. Spojilo sokoly s veřejností, Čechy se světem, mládí se stářím, vrcholové sportovce s těmi rekreačními, sport a kulturu.

Tohle naplňují hlasy, které hovoří z nahrávky,“ říká Markéta Wolfová, marketingová manažerka sletu.

Všesokolské slety se konají jednou za šest let a jsou tu už po tři století, první se uskutečnil v roce 1882. Slet je tradice, radost z pohybu a v neposlední řadě také občanská hrdost.

Česká obec sokolská je nejvýznamnější sportovní organizací s tradicí od roku 1862. Je občanským sdružení s téměř 170 000 členy ve více než tisícovce tělocvičných jednot po celé republice. Je lídrem sportu pro všechny bez rozdílu věku a příjmu, ale vychoval i mnoho sportovních olympijských medailistů. Je přítomen v 18 zemích světa (např. Rakousko, USA, Austrálie).

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz