Kultovky Jamese Camerona vyšly v remasteru ve 4K také v Česku! Prozatím v digitální podobě

Foto: Vetřelci, Pravdivé lži, Propast (vše 20th Century Fox)

Loni v prosinci spatřily světlo světa očekávané remastery kultovních filmů Jamese Camerona. Po třech měsících jsou nové verze Vetřelců, Propasti, Pravdivých lží a Titanicu dostupné také v Česku. Prozatím ale jen v digitální podobě.

Remasteru ve 4K (Dolby Vision), zjednodušeně řečeno v extra vysokém rozlišení, se dočkaly kultovní Cameronovy snímky Vetřelci, Propast, Pravdivé lži a Titanic. Dostupné jsou ve videotéce iTunes (nyní už aplikace Apple TV), kde si je můžete jednotlivě vypůjčit za 59 korun nebo zakoupit za 299 až 329 korun.

Čtěte také: Návrat ke kořenům série! Trailer nového Vetřelce dělá velkou parádu

Trailer na remaster Propasti

Propast nakonec vyšla v klasické 140minutové verzi, přičemž její avizovaný 170minutový režisérský sestřih zřejmě zůstal exkluzivitou pro fyzické nosiče, znovuuvedení v kinech nebo jednoduše nebyl hoden českého trhu. Stejný osud potkal i Vetřelce, kteří dorazili v obyčejné 137minutové verzi (existuje také rozšířená edice delší o sedmnáct minut).

Kolekce remasterovaných filmů se ale nesetkala jen s nadšením. Kritika se snáší nad všemi zmíněnými filmy a část viny nese umělá inteligence, která při jejich vzniku hrála významnou roli. Což je něco, co bychom u Camerona, perfekcionisty, jehož snímky jsou vždy technicky dokonalé, možná ani nečekali. Výsledkem je odstranění filmového zrna, což má za následek lesklý a plastický vzhled, jak je zřetelné hned na první pohled.